Tidligere sosiale medier-rådgiver advarte om Clubhouse - nå vil hun droppe Messenger

Gründer Ida Aalen ber folk bytte til mer personvern-vennlige apper. Hans-Petter Nygård Hansen og Astrid Valen-Utvik blir derimot værende på Facebooks meldingstjeneste.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Confrere-gründer, tidligere sosiale medier-rådgiver og forfatter av flere bøker om temaet Ida Aalen, gikk i vinter ut og advarte mot Clubhouse, en nettverksapp som opplevde en voldsom hype blant kommunikasjons- og mediefolk under pandemien.  Hun likte svært dårlig at Clubhouse blant annet laget «skyggeprofiler» og at de ville ha kontaktlisten til brukerne som meldte seg på i kommunikasjonsappen. 

Nå tar hun også ett oppgjør med Facebook og deres chatte-app, Messenger, som hun selv nå dropper og går bort fra. 

- Folk flest behandler Messenger og chat som om det er en vanlig muntlig samtale, men alt vi prater om blir lagret på Facebooks servere. Om du er uheldig og kontoen din blir hacket, kan de få tilgang til alt du har pratet om de siste ti årene. Jeg har ikke noe å skjule, men kanskje man har grunner for at ikke alt man har pratet om bør ligge ute. Om du ville gått på stillerom for å prate, burde man ikke prate om det på Messenger heller, sier hun til Kampanje. 

Når folk melder henne nå, ber hun dem om å ta kommunikasjonen per Signal eller på SMS. Signal er en av flere chatteapper der ute som er tilgjengelig for smarttelefoner, hvor alt innhold er kryptert samtidig som det lagres lokalt og ikke på en server. 

- Jeg tror vi har hørt så mange ganger hvor dumt Facebook er at vi har blitt nummen og gitt opp. Det synes jeg ikke vi skal. Signal føles veldig likt som å bruke Messenger, fortsetter hun. 

Les også: Advarer mot Clubhouse: - Vi kan ikke kjede oss så mye at vi slutter å bruke hodet

- Man kan gjøre en forskjell på å få folk over

Aalen har jobbet tett på - og studert - sosiale medier i lang tid, helt fra hun skrev masteroppgaven sin i 2011 om forskning på Facebook. I over ti år har hun nå skrevet bøker om emnet.  Hun mener at kommunikasjonsfolk nå bør vise veien og flytte private samtaler over på tryggere og mer personvernvennlige chatteprogrammer, som Signal. 

- Kommunikasjonsfolk har et særlig ansvar for å sette standarden for hvordan vi kommuniserer. Mange av de er trendsettere og opinionsledere på hvilke kanaler vi velger å bruke for å kommunisere. Hvis alle i kommunikasjonsbransjen sa at de ikke synes Messenger er riktig sted for disse samtalene her, tror jeg man kan gjøre en forskjell på å få folk over. 

Hun er samtidig klar på at hun forstår at det i praksis er vanskelig å klare seg uten sosiale medier. 

- For kommunikasjonsfolk er det vanskelig å gjøre jobben uten sosiale medier, og jeg tror at folk i bransjen har tenkt at det er mange problematiske sider ved sosiale medier, men at de likevel ender på at det ikke er realistisk at de skal klare seg uten. Man blir resignert og gir opp. Det er det jeg også har gjort selv ved å leve med det. 

Aalen mener at hvis hele kommunikasjons-Norge kunne hoppe på Clubhouse på så kort tid, trenger de ikke lang tid på å gå over til Signal.

- Da gjør de kontaktene sine en tjeneste i stedet for en bjørnetjeneste. Du hjelper kontaktene dine å snakke mer trygt uten at de trenger spre dataen sin. Clubhouse viste evnen deres til å hoppe på og hype, så da kan vi klare dette også. Signal er i tillegg en av få tjenester som ikke er eide av Google eller Facebook. 

- Har du fått noen over på Signal?

- Ja, jeg har allerede fått alle jeg pleier å chatte med jevnlig over på Signall. Det er overraskende mange som har vært der allerede, men som har hatt en større vane for å bruke Messenger, og har fortsatt med det i stedet. Vi må gjøre en kollektiv innsats og si at vi ikke bruker det (Messenger, red. anm) lenger. Denne nålen kan jeg forsøke å skyte på, svarer Aalen. 

Om min Messenger-dialog kommer på avveie, så skal jeg nok klare å stå støtt i det. Astrid Valen-Utvik, sosiale medier-rådgiver

- I beste fall en drøm å skulle få folk flest kollektivt over på noe annet

Strategisk rådgiver og eier i sosiale medier-byrået Valen-Utvik, Astrid Valen-Utvik, sier hun synes Aalens intiativ og den diskusjonen hun tar opp er bra. Hun kommer likevel ikke til å bytte ut Messenger med Signal, til tross for at hun «ikke er naivt uvitende om den makten Facebook og Zuckerberg sitter på.»

Valen-Utvik mener slike endringer må komme fra reguleringer og lovverk, mer enn at det skal komme fra endrede bruksmønstre hos folk flest. 

- Jeg tenker at Ida har mange viktige, fornuftige poeng. Hun er jo en som gjør sin research, og sånn sett har mye å komme med når det gjelder personvern og hva slags informasjon Facebook lagrer. Når det er sagt så kommer nok ikke jeg til å slutte og bruke Messenger av den grunn, sier hun til Kampanje. 

- Hva er grunnen til det?

- Grunnen til det er at jeg ikke har helt den samme kunnskapen om, eller erfaringen med, at informasjonen vi deler er noe Facebook bruker med vond vilje på noe negativt vis. Samtidig er det et verktøy som er så dypt integrert i folks kommunikasjon at jeg ikke hadde klart å gjøre jobben min om jeg ikke hadde vært tilstede der. Det er i beste fall en drøm å skulle få folk flest kollektivt over på noe annet, og det tror jeg dessverre ikke vil skje, svarer Valen-Utvik. 

Les også: Clubhouse-omtalen stuper: - Hypen ser ut til å ha avtatt like raskt som den oppstod

Hun lastet likevel ned Signal-appen, da Aalen kom med en oppfordring på Facebook for en ukes tid siden. 

- Jeg tviler ikke på at appen er bra, og jeg vet det er mange som bruker den internasjonalt. Jeg hadde vurdert å bruke den om jeg jobbet med sensitiv informasjon eller innen bransjer med mye konfidensiell informasjon. Om min Messenger-dialog kommer på avveie, så skal jeg nok klare å stå støtt i det. Det er veldig lite spennende informasjon som står der.

Valen-Utvik, som blant annet tidligere har blitt kåret til Årets Personlighet på Social Media Awards, er enig i at kommunikasjonsfolk har et ansvar for å holde seg oppdatert og være bevisste. 

- Jeg tror ikke at man får flyttet resten av befolkningen over, uansett hva vi gjør som kommunikasjonsfolk. Man kan flytte over noen, men jeg er ganske sikker at man ikke får størsteparten av de som bruker Messenger i dag til å gå over til eksempelvis Signals. De fleste av oss er ikke redde for hva vi har formidlet i Messenger-appen, men de som jobber med klassifisert informasjon må selvfølgelig sørge for at de kommuniserer på en trygg plattform. Jeg tror ikke dette vil være noe vi vil få alle over på eller at det er hensiktsmessig.

- Tror du folk flest er bevisst personvernet sitt i hverdagen?

- Jeg tror folk flest ikke tenker nevneverdig mye på personvernet fordi de tenker at de ikke har noe å skjule, også fordi de fleste ikke har erfaringer ved at ting kommer på avveie. Cookie-varsler synes vi er irriterende, man godtar alt og lar dem fortsatt spore oss. Jeg tror folk er veldig opptatt av «convenience», det skal være lett og uten for mye hindringer når man vil finne frem til ting. Jeg tror bevisstheten omkring personvern har økt blant folk - og i verden - den siste tiden, men å gå derfra til å endre atferden sin i vesentlig grad, seg jeg ikke for meg at skjer i nærmeste fremtid.

Er glad for debatten som reises:

Rådgiver og gründer i sosiale medier-byrået Valen-Utvik, Astrid Valen-Utvik, er likevel skeptisk til at en aksjon kan få folk til å slutte å bruke Messenger.

- Man må forholde seg til realiteten

Kommunikasjonsrådgiver, skribent og foredragsholder, Hans-Petter Nygård-Hansen, er i stor grad enig med Aalen. Han påpeker likevel at «om du blir for paranoid, vil du fort ikke ha noen å samtale med».
 
- Man må forholde seg til realiteten også, sier Nygård-Hansen til Kampanje. 
 
Han kommer ikke til å droppe Messenger med det første.
 
- Jeg velger å tenke sikkerhet ut ifra hvor sensitiv en samtale jeg måtte ha er. Om jeg hadde hoppet av Messenger i dag, hadde jeg mistet muligheten til å ha enkle samtaler med moren min, bestemoren min, øvrige familiemedlemmer og stort sett alle andre venner og bransjekolleger. Det er ikke alle som lett lar seg overtale til å avinstallere en tjeneste for og installere en annen. For mange er den terskelen stor. Spesielt med en tjeneste som fryktelig mange har brukt i lang tid. Jeg skjønner Idas tildels tabloide og provoserende tilnærming til saken, men det er ikke så enkelt. Det blir en balanse mellom sikkerhet og friksjon.
 
Nygård-Hansen forteller at det er en trend internasjonalt hvor flere millioner mennesker har satt i gang å bytte meldingstjeneste, blant annet til Signal, som mest av alt er kjent for at krypteringen er skrudd på som «default».
 
Selv bruker han meldingstjenester som Facebook Messenger, sms og Apples iMessage for å nevne noen. Han er også tilstede på Signals og WhatsApp. 
 
- Det er litt avhengig av hva det handler om, hvem det er jeg skal kommunisere med og hvorvidt det jeg skal kommunisere er såpass sensitivt at jeg ikke kunne ha sendt det som et åpent postkort. Er det viktig å beskytte den jeg kommuniserer med, blir vi enige i forkant om hvor vi tar samtalen.
 
Samtidig peker han på at vi nordmenn flest kan være «naive og godtroende».
 
- Det er en kjensgjerning at sikkerhetshygienen til nordmenn flest er forholdsvis lav. Alle bør nok være litt mer kritiske og litt mer paranoide. Inkludert den norske kommunikasjonsbransjen. Samtidig er det viktig å legge til at den samme bransjen har et ansvar for å teste ut nye tjenester, som blant annet Clubhouse.
 
- Jeg er dog enig med Aalen at altfor mange tilsynelatende glemte å tenke på alt fra personvern og GDPR i iveren etter å komme seg raskt på plattformen. Samtidig er det sjeldent en god kommunikasjonsstrategi å skjære alle over samme kam. Det finnes flere konstruktive og motiverende måter å få folk, inkludert bransje-folk, med seg, avslutter Nygård-Hansen
Ba vennene legge til ny profil:

For litt over en uke siden ba Ida Aalen sine Facebook-venner om å godta hennes «nye» Facebook-profil, nå som hun er i gang med å slette den forrige. Foto: Faksimile.

- Problemet jeg har er med Facebook som selskap og på et politisk nivå

I skrivende stund er også Aalen i gang med å slette sin Facebook-profil for å lage en ny en, hvor hun vil dele mindre personlig informasjon om seg selv. 

- Facebook er et nyttig vektøy for meg, men problemet jeg har er med Facebook som selskap og på et politisk nivå. Faget mitt er jo sosiale medier og kommunikasjon, og da blir det vanskelig for meg. Jeg skulle ønske Facebook ikke hadde så mye makt. 

Det er heller ikke første gangen hun sletter sin Facebook-profil og lager en ny. 

- Det er ekstremt krevende å få informasjon som Facebook sitter på om deg, fjernet. Det er vanskelig å be de slette spesifikke datapunkter, og da er det bedre å slette profilen og lage en ny, sier Aalen.

Hun peker på at når hun nå registrerer seg på ny, kan hun la være å oppgi kjønn, ha en egen e-postadresse kun for Facebook og å la være å legge til telefonnummer. 

- Man kan la være å svare på masse quizer som gjørt at man sender data til Cambridge Analytica. Det er mye vi har lært om hvordan Facebook har lurt oss. Det er provoserende at de ikke har en «select all, delete all»-funksjon, som man finner på andre tjenester.  Den bygger de ikke fordi de ikke tjener penger på det.

Nylig gav hun ut boken «Sosiale Medier» sammen med Magnus Hoem Iversen. Ifølge forfatterne er boken for alle som ønsker å ha en opplyst samtale om hvordan man kan få bukt med problemene omkring sosiale medier. 

Arbeidet med boka, er også noe av grunnen til at Aalen nå velger å ta til ordet igjen for å gjenerobre makt fra Facebook.

- Jeg har blitt mer bekymret over hvor mye data disse aktørene har, hvor lite regulert det er og hvor lite interessert de er i å løse disse problemene for oss. Jeg har tenkt at det er viktig å ikke ta enkeltmennesker, skylden ligger på strukturene og manglende regulering. Jeg merker at det blir utilfredstillende å ikke gjøre noenting selv, og selv om jeg vet jeg ikke løser krimakrisen ved å kildesortere, gjør jeg hvertfall mitt, sier Aalen, før hun følger opp:

- Jeg tror det er sunt for folk at ikke alt blir dokumentert, slik at man kan dumme seg ut og gå videre, eller at man utvikler seg, blir annerledes, og mener noe annet, avslutter hun. 

Tidligere sosiale medier-rådgiver advarte om Clubhouse - nå vil hun droppe Messenger