Eventbyrå var til salgs, også kom koronakrisen: - Tallene kunne sett enda verre ut

I dag mener sjefen i Playroom at det var en fordel å stå med salgsplakaten i hånda under pandemien. - Vi slapp unna nedbemanninger, sier han.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Pandemien som har herjet landet det siste halvannet året, sendte raskt en hel eventbransje ned i den aller dypeste og mørkeste kjelleren. For da landets statsminister Erna Solberg stengte ned store deler av det norske samfunnet fikk eventbyråene nærmest et yrkesforbud. Hvordan dette har slått ut for industrien har så langt ikke vært kjent, men nå foreligger regnskapstallene fra det første store eventbyrået og de viser at omsetningen til Playroom Event falt med over 40 millioner kroner, eller en nedgang på over 50 prosent.

- Jeg har opplevd mye i løpet av mine 55 år, men noe av det vanskeligste har helt klart vært det som skjedde i fjor, sier daglig leder Helge Wold i Playroom Event.

Han sier usikkerheten var stor både rundt helsesituasjonen til familie og venner, men også på det som handlet om jobb og ansatte.

- Ansvaret man har som leder når man møte mennesker og ansatte som er usikre på om de hele tatt har en inntekt og en jobb å gå til var tungt, sier han.

Les også: Omsetningen i eventbransjen er halvert - Gyro-sjefen har brukt krisen til å tenke helt nytt

Vi fikk til en del nysalg og jeg vil anslå at vi stod i fare for å miste to tredjedeler av omsetningen. Helge Wold, Playroom

- Positivt med salgsprosess

Men parallelt med nedstengingen, yrkesforbudet og en strøm av avlysninger fra kundene, hadde også eieren Nordic Entertainment Group (Nent) bestemt seg for å selge sine TV-produksjonsselskaper og eventbyrået Playroom. Wold sier han ikke tror det var negativt å være i en salgsprosess under koronapandemien, selv om det meste så helt svart ut i fjor vår.

- Alle var på permittering fra mars og til sommerferien i fjor, men etter det har alle vært på jobb. Vi har derfor sluppet nedbemanninger og det har vært viktig. For hva hadde det blitt igjen av selskapet hvis alle folkene forsvant? Da hadde det ikke vært mye igjen å selge, sier Wold.

Rett før sommeren i år det da også klart at Fremantle kjøper Nents studiovirksomhet og dermed sikrer seg tolv av Nordens største produksjonsselskaper, inkludert norske Monster, Strix og Playroom.

- Hvor mye falt verdien av Playroom i løpet av salgsprosessen?

- Jeg tror ingen som kjøper et selskap måler verdien på ett års drift.  Vi leverte et knalloverskudd i 2019 og hadde 100 millioner kroner i business inne for i 2020 og lå an til en dobling av bunnlinjen, så alt så veldig lyst ut. Men så møter vi pandemien i døren i mars i fjor, sier Wold.

Les også: Nent har startet ryddesalget – selger influencer-byrået Splay One

Tøft for ansatte:

Å jobbe i et eventbyrå har ikke vært lett under koronapandemien. - Vi opplever likevel at vi heldige som kunne hente alle folkene våre tilbake i arbeid allerede i august i fjor, sier Helge Wold.

Tapte over fire millioner

Omsetningen falt i stedet til 39 millioner kroner og overskuddet på 3,1 millioner kroner i 2019 måtte Playroom og eierne Nent se langt etter. I 2020 var Playroom tilbake i rødt og det med et underskudd på over fire millioner kroner.

- Det ligger en styrke i at det ikke er min private lommebok som står bak Playroom når krisen inntreffer. I stedet hadde vi en eier som aldri har solgt flere TV-abonnement og som har produsert mye TV-innhold i Monster og de andre produksjonsselskapene og da er det kanskje til å leve med at Playroom går noen millioner i minus, sier Helge Wold.

- Du fikk solid backing fra Nent under krisen med andre ord?

- Ja, det vil jeg si. Vi har fått lov til å jobbe og utvikle oss, i stedet for å sende alle ansatte ut i permittering og nedbemanning. Eierne våre ville at vi skulle utvikle oss og det har vi også gjort gjennom å bygge TV-studioer og avvikle digitale sendinger. Men dette får vi også til, fordi vi har mye TV-kompetanse på huset, sier han.

Også overfor den nye eieren mener Wold det var viktig at Playroom «klarte å skape en trygghet på at byrået er i stand til å omstille seg.»

- Vi har i hvert fall fått vist våre nye og potensielle eiere endringskraften vår, sier Wold.

Her kan du se alle tallene til Playroom Event for 2020. Alle tall i MNOK, Knall og fall for Playroom

Playroom 2020 2020 Endring i %
Omsetning 38,3 80,0 - 51
Driftsresultat - 4,3 3,1 -
Resultet før skatt - 4,2 2,5 -

Åpner kontorer i Sverige

Han sier Playroom idag er «godt rustet» til å møte siste halvdel av 2021 med omstillingen fra mer tradisjonell event- og konferansedrift over mot en mer digital- og TV-orientert virksomhet.

- Bare i vårt nybygde TV-studio avviklet vi over 100 sendinger og vi har beholdt alle folkene våre noe som gjør at vi kommer veldig fort opp i hastighet igjen når markedet kommer tilbake, sier han.

Han sier selskapet idag jobber med flere spennende prosjekter for blant annet kunder som Virke, Finans Norge, Statnett, Statkraft, Klaveness og Jernia og selskapet også er i gang med å etablere et eget kontor i Stockhom for bedre å betjene nordiske kunder. Nestsjefen i Playroom Karoline Amundsen er den som satt til å lede dette kontoret. 

- Tjener Playroom penger i år?

- Ja, det kommer vi til å gjøre og topplinjen vil øke. Det er veldig gøy nå vi nå skal i gang med å samarbeide med våre nye eiere, sier han.

Konkurransetilsynet skal fortsatt si sitt om oppkjøpet, men Wold er klar på at dersom Fremantle får tilslaget og den nødvendige godkjennelsen, så blir det bra.

- Det var en stor opptur å få en eier som er i underholdningsindustrien. Det gir oss masse muligheter selv om det ikke nødvendigvis ville være negativ med et investeringsfond eller en institusjonell investor. Men nå har vi i hvert fall en eier som vet hva vi holder på med, sier han.

Fikk én million i støtte

Kompensasjonsordningene fra staten mener han ikke dekket mer enn «husleie og strøm», og eventsjefen anslår at Playroom fikk maks én million kroner i koronastøtte. Det er lite sammenlignet med et fall i omsetning på 42 millioner kroner.

- Omsetningen ble rett og slett halvert?

- I rene kroner ja, men hadde vi ikke omstilt oss og satset på det digitalt så hadde det sett enda verre ut. Vi fikk til en del nysalg og jeg vil anslå at vi stod i fare for å miste to tredjedeler av omsetningen.

- Hvor mye klarer du å hente inn igjen i år?

- Jeg kan ikke kommentere tall, men topplinjen blir bedre og jeg er 100 prosent sikker på at vi kommer til å tjene penger.

Wold tok over Playroom i 2018 og startet reisen med et kraftig underskudd før han i 2019 klarte å snu skuta og legge frem et solid overskudd.

- Du tok over et selskap som tapte penger også får dere et solid overskudd før dere på ny går i kjelleren i fjor. Det har vært en berg- og dalbane?

- 2020 ble en nedtur. Alle prognoser viste at vi ville gå ytterligere opp, men så kommer nedturen. Vi opplever likevel at vi heldige som kunne hente alle folkene våre tilbake i arbeid allerede i august i fjor, sier han.

Les også: Jan Fredrik Karlsen klar med nytt eventbyrå - tapper Playroom for ansatte

Eventbyrå var til salgs, også kom koronakrisen: - Tallene kunne sett enda verre ut