PR-byrå skal bygge opp Saudi-Arabias omdømme - norsk partner «kjenner ikke til» avtalen

- Saudi-Arabia har en gjennomtenkt og velregissert PR-strategi, sier kommunikasjonssjef i Amnesty.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Det var PR-week som først omtalte saken om at det internasjonale PR-byrået Edelman skal bygge omdømme til oljestaten Saudi-Arabia.

- Saudi-Arabia bruker milliardbeløp på PR-tjenester fra Vesten for å bedre imaget sitt. Samtidig fortsetter forfølgelsene, torturen og halshuggingen.

Det skriver Amnesty International Norge på sine hjemmesider. Menneskerettighetsorganisasjonen skriver videre at ytringsfrihet og kvinners rettigheter er tilnærmet ikke-eksisterende i landet. Amnesty melder også i en video at staten har ansatt minst ti vestlige PR-byråer for å forbedre omdømme og tiltrekke seg investorer – siste i rekken er altså PR-byrået Edelman.

- Saudi-Arabia har en gjennomtenkt og velregissert PR-strategi. Vi vet med sikkerhet at de fått betydelig hjelp av PR-byråer for å skreddersy denne strategien, sier kommunikasjonssjef i Amnesty International Norge, Sindre Stranden Tollefsen til Kampanje.

- Landet har over tid hatt et problem med mye negativ omtale av sine groteske menneskerettighetsbrudd. Samtidig har de vært for avhengig av sin oljedrevne økonomi. For å nå spre fokuset og modernisere sin egen økonomi, trenger de å polere sin egen fasade for å kunne inngå nye relasjoner med vestlige politikere, næringslivsledere og idrettsprofiler. De ser nå til å være godt i gang med å gjennomføre sin egen plan, fortsetter han.

Kampanje har sendt en e-post med spørsmål om avtalen til Saudi-Arabias ambassade i Norge, uten å ha fått svar.

- Dette kjenner jeg ikke noe til

Det norske byrået Dinamo er en del av Edelmans internasjonale nettverk. Da samarbeidet ble innledet i 2007 skrev daværende PR-sjef i Dinamo, Berly Lund Grønning, av at de nå skulle få tilgang til et unikt nettverk og flere oppdrag.

Dagens byråleder i Dinamo, Hølje Tefre, forteller imidlertid at de ikke har hørt noe om denne avtalen før den kom ut i media.

- Dette kjenner jeg ikke noe til. Vi jobber definitivt ikke med Saudi-Arabia. Hva Edelman gjør må de nesten svare på selv, skriver Dinamo-sjefen i en tekstmelding til Kampanje. 

- Får dette konsekvenser for samarbeidet deres med Edelman?

- Aner ikke. Vi har vel strengt tatt bare et samarbeid på papiret. Kan ikke huske sist vi gjorde noe for eller sammen med Edelman, skriver Tefre.

Tilfredsstillende respons?

Stranden Tollefsen forteller at Amnesty i svært mange land har kjempet for at det skal innføres såkalte «aktsomhetslover» for næringslivet.  

- Det innebærer blant annet at selskaper skal vurdere menneskerettighetsrisiko før de inngår nye forretningsforbindelser. Det er svært vanskelig å forestille seg at Edelman har gjennomført en slik vurdering og likevel inngått i et samarbeid med Saudi-Arabia, sier Stranden Tollefsen.

Han mener det vil tjene til Dinamos fordel om de etterspør aktsomhetsvurderingene fra Edelman internasjonalt og en grundig redegjørelse for hvordan det er mulig å inngå et slikt samarbeid.

- Etter å ha fått respons på et slikt spørsmål, bør Dinamo selv spørre seg om de opplever at responsen fra Edelman er tilfredsstillende og trekke sine egne konklusjoner basert på det. Vi ser frem til å høre hva Edelman vil svare på et slikt spørsmål, sier Stranden Tollefsen.

Kampanje har prøvd å få en kommentar fra Edelman internasjonalt, uten hell.

Dagens Næringsliv kunne i fjor avsløre at Gambit Hill + Knowlton har hatt flere rådgivere på jobb i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

PR-byrå skal bygge opp Saudi-Arabias omdømme - norsk partner «kjenner ikke til» avtalen