WAL-sjefen om Coop-avtalen: - En varslet og naturlig utvikling

Coop legger en av landets største mediebyråavtaler til WAL. Avtalen kan gi reklamebyrået en omsetning på over en halv milliard kroner.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Dagligvarebransjen og kundeadferden er i sterk utvikling og vi må hele tiden sikre at vi jobber på den beste og mest effektive måten for å nå ut til kundene våre. For å oppnå dette har vi inngått en ny avtale med WAL for å koble media og reklame tettere sammen.

Det sa markedsdirektør i Coop Norge, Ingrid Amundsen, i en pressemelding etter at det ble klart at de bytter mediebyrå. Etter 13 år med PHD velger de nå å legge gigantkontoen hos WAL eller tidligere We Are Live. 

- Dette er i tråd med hvordan vi ser at markedet utvikler seg. Vi ønsker å være et sted hvor kundene våre får hjelp til å vokse merkevarene sine. Blant annet hva de skal si, hvordan de skal si det, hvor ofte og når. Mediebyråene har en stund dannet kreative byråer i tillegg til at det har vært konsolideringer mellom kreative miljøer og mediemiljøer. Dette er en varslet og naturlig utvikling, sier byråleder i WAL, Herman Mueller Stormyr, til Kampanje.

Det er ikke første gang et reklamebyrå går til det skritt å ta over mediekontoene til kundene sine. Tidligere har også reklamebyrået Try gjor det samme med Rema 1000. Mueller Stormyr ønsker ikke å kommentere hvor stor kontoen til Coop er, men etter det Kampanje erfarer er den nye Coop-avtalen anslått til å overstige 500 millioner kroner. Det vil si nesten tre ganger så mye som WAL omsatte for i 2022.

- Kommer dere til å ansette flere for å behandle kontoen?

- Vi har allerede ansatt noen, og så kommer vi til å ansette flere. Vi ser etter mer enn bare mediekomptanse, de må ha det i «magan» og ønske om å være med på denne utviklingen, i tillegg til å være hyggelige folk, sier han.

WALs regnskapstall for 2022 viste en omsetning på i overkant av 173 millioner kroner, en vekst på cirka 40 millioner kroner fra 2021. 

Les også: Reklamebyrået WAL nærmer seg 100 millioner i byråinntekt: - Konstant i utvikling

Jeg informerte gjengen i dag tidlig, og etter det har det gått slag i slag med møter, men det blir kanskje et glass eplejuice til kvelds. Herman Mueller Stormyr, byråleder i WAL

Vil konkurrere mot de største

Byråleder Herman Mueller Stormyr, som var med å etablere WAL sammen med partnerne Christoffer StenholtAndreas BorgenChristian Bernt, forteller at kontoen vil bli behandlet under WAL, og at de ikke kommer til å bygge opp eget selskap for mediekontoen.

- Vi vil organisere dette med strategisk mediekompetanse i kundeteamene slik at reklamebudskap og reklamebærer er i samme moment og skaffe oss mer fagkompetanse i medieavdelingen, sier han og fortsetter:

- Vi tar ikke lett på oppgaven med å overta Coop og andre kunder som kommer, og vi vil skaffe oss den nødvendige kompetansen for å bistå disse på en god måte. 

- Skal WAL bli et fullverdig mediebyrå på linje med de store?

- Ja, det er klart at vi må konkurrere mot dem nå. Vi kommer til å jobbe med noen av Norges største annonsører innenfor media, og da må vi skaffe oss den kompetansen som trengs for å være best.

- Hva tenker du om at dere vinner en kunde fra en av de store mediebyråkonsernene? 

- Vi har jobbet med PHD og Coop i mange år, og vi har hatt et fantastisk godt samarbeid med dem. Dette handler ikke om at man er misfornøyd med leveransen fra dem, men i større grad for å jobbe sømløst og effektivt i årene som kommer. Det er ingen hovmod. 

- Er dette en milepæl for WAL? 

- Ja. Vi har jobbet med små og mellomstore kunder tidligere, men ikke med dette volumet.  

Reklamebyrået har allerede beveget seg så smått over i mediebyrålandskapet med kunder som Subaru, Villa Paradiso og Bank2, men ingen av disse er i nærheten av Coop hva gjelder størrelse. 

Les også: PHD-sjef om coop-tapet: - Vemodig

Kuppet kunden:

Markedsdirektøren i Coop Norge, Ingrid Amundsen og byråleder i WAL, Herman Mueller Stormyr. - Vi har jobbet lenge med å tilby markedet et attraktivt produkt knyttet til media, sier Stormyr.

Feirer med eplejuice

I august i fjor ble det klart at tidligere PHD-direktør Christoffer Nergård gikk til WAL i en rådgiverstilling. Mueller Stormyr forteller imidlertid at han ikke ble ansatt av den grunn at de skulle kuppe Coop i år.

- Anskaffelsen av Nergård i fjor. Var det en ansettelse dere gjorde for å være klare for dette? 

- Nergård og jeg har jobbet sammen med Coop da han var i PHD og jeg i WAL. Han er et levende bevis på at dette er mulig og fullt ut smart. Han ser ikke på media og reklame isolert, men på merkevareutvikling som sådan. Men vi hadde ingen tydelig plan på tidspunktet av ansettelsen om denne avtalen med Coop. 

På spørsmål om hva WAL gjorde for å kuppe Coop-avtalen foran nesa på byrågigantene, gir Mueller Stormyr følgende kommentar:

- Vi har jobbet lenge med å tilby markedet et attraktivt produkt knyttet til media. På vårparten begynte jeg å se konturene av det og tok da en samtale med Coop om hvordan en sånn rigg kunne sett ut. De tente på tanken om å få påvirke både ansettelser og verktøy og siden da har det blitt jobbet mye med å konkretisere dette.

- Hvordan feirer dere avtalen? Har dere poppet champagnekorken? 

- Vi er ganske avmålt til det. Vi gleder oss til å komme i gang med arbeidet. Jeg informerte gjengen i dag tidlig, og etter det har det gått slag i slag med møter, men det blir kanskje et glass eplejuice til kvelds, sier Mueller Stormyr. 

Les også: WAL kuppet Coop-avtale foran nesa på byrågiganter: - Vi avlyste konkurransen

Her kan du se regnskapstallene til WAL for 2022. Alle tall i MNOK.Kraftig vekst i omsetningen

WAL 2022 2021 Endring i %
Omsetning 173,2 130,4 + 32,8
Driftsresultat 21,8 18,4 + 18,5
Resultat før skatt 22,1 18,5 + 19,5

WAL-sjefen om Coop-avtalen: - En varslet og naturlig utvikling