Her er merkevarene vi helst anbefaler vennene våre

Og ikke minst selskapene som vi ber vennene våre om å unngå.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I en helt fersk måling listes Norges mest anbefalte merkevarer opp og det er Skandiabanken som går til topps på listen til YouGov BrandIndex.

Indeksen har sett nærmere på hvilke virksomheter og merkevarer som er gode på å skape ambassadører, altså tilfredse kunder som vil anbefale disse videre til venner og bekjente.

- Er det sånn at kundene dine går rundt og anbefaler Skandiabanken til venner og bekjente, mediekontakt i Skandiabanken, Ole B. Larsen?

- Ja, det tror jeg og det er det inntrykket vi har. Kundene våre omtaler seg for eksempel som medlemmer. De føler et eierskap til banken sin.

Se listen over selskapene og tjenestene vi anbefaler til vennene våreHer er Norges mest anbefalte merkevarer

Plassering Selskap Score
1. Skandiabanken 68,8
2. Toyota 59,9
3. Continental 56,7
4. Nokian 56,4
5. Mercedes-Benz 56,1
6. Netflix 55,4
7. Samsung 53,1
7. Finn.no 53,1
9. Coop OBS 52,7
10. Spotify 52,2

Kilde: YouGov

- Er åpne og ærlige
Ifølge undersøkelsen er dermed Skandiabanken Norges mest anbefalte selskap og skiller seg positivt ut med en score på 68,8.

- Hva er det som gjør at kundene eller medlemmene har så godt inntrykk av Skandiabanken?

- Jeg tror det har med at vi i økende grad er åpne og ærlige om alt og ingen skjulte gebyrer. Vi opererer alltid med effektiv rente og irriterer oss over at de andre bankene opererer med nominell renter. Det er som å si at brødet koster 10 kroner, men så betaler du 12 kroner, sier Larsen.

- Banker er jo noe folk ikke går rundt og liker, gjør det prestasjonene større?

- Ja, jeg føler det. Det er lettere å like bakeren som baker de beste bollene, men at en bank kommer på topp det gjør oss stolte. 

Det er jo kjekt når våre konkurrenter gjør det så lett for oss, hvis jeg kan si det slik.

- Fornøyde kunder viktigst
Skandiabanken er ikke fremmed for å gjøre det bra på ulike lister. Tidligere i år havnet Skandiabanken på en fjerdeplass på Norsk Kundebarometer - kun slått av Finn.no, Flytoget og Gudbrandsdal Energi.

- Hva er din viktigste kommunikasjonskanal?

- Den viktigste kanalen vår er fornøyde kunder som skryter av oss til andre. Det er hovedkanalen vår.  Også er det jo kjekt når våre konkurrenter gjør det lett for oss hvis jeg kan si det slik, sier han.

- Det ligger ikke i planene å lage noen store og morsomme reklamefilmer?

- Jeg tror det viktigste er at vi har en tjeneste som folk har bruk for. En bank er tross alt en bank. Den bør være billig og den bør være bra. 

Les også: DNB scorer lavest på tillit i ny undersøkelse

Bil og dekk ruler


Hos analyseinstituttet YouGov sier researchsjef Per Ståle Ekrol at Skandiabanken lenge «har vært kjent for å ha lojale kunder».

- Andre målinger har vist dette i mange år. De som blir kunder i Skandiabanken vet hva de får; kun nettbanktjenester, og de opplever å få sine forventninger til sitt kundeforhold oppfylt. Skandiabanken står sterkest i de store byene, og er på mange måter protestbanken overfor de store etablerte bankene. I distriktene og i mindre tettsteder er nok de lokale sparebankene kongen på haugen hva angår ambassadørvilje, sier Ekrol.

På andreplassen dukker en merkevare som alltid gjør det bra på omdømme- og kundetilfredshetsundersøkelsene opp; det er Toyota med en skåre på 59,9 tett fulgt av to dekkprodusenter, Continental og Nokian. På femteplassen har nok et bilmerke sneket seg inn, nemlig Mercedes-Benz.

- Truffe en nerve
Samtidig kommer det frem at bilbransjen markerer seg sterkt med både Toyota og Mercedes-Benz inne på listen. Bil gjør det generelt bra på omdømme- og kundetilfredshetsundersøkelser, der Toyota alltid gjør det bra.  Mer overraskende og sjeldnere er det at dekkprodusentene melder sin ankomst.

- Overrasket over at dekkprodusentene gjør det så bra med både tredje- og fjerdeplass?

- Både ja og nei. Det er samme historie i Sverige hvor Nokian topper listen sammen med Continental (4) og Goodyear (7). Sikkerhet på vinterveier er viktig, og kanskje har kommunikasjonen til dekkprodusentene truffet en nerve hos forbrukerne, spør Ekrol retorisk.

- Har sovet i timen
Ser en på bransjer som tradisjonelt sliter på slike målinger, finner en ofte løssalgsaviser, telefonselskaper og tv-distributører. Men av selskaper vi anbefaler folk vi kjenner, finner man flere av de nye streamingaktørene.

- Men hvorfor liker vi disse streaming-distributørene bedre?

- Netflix er også på «Topp 10»-listen i USA. Brukervennlighet og valgfrihet og verdi for pengene er nok nøkkelbegreper i denne sammenhengen, og det kan se ut som tradisjonelle tv-distributører har sovet i timen med tanke på det å ta kundene på alvor, sier han.

Gamle kjenninger på bunn
På bunn av listen finner en merkevarene Cresco, Matkroken, McDonald’s, Ryanair og Se Hør. Her er det flere kjenninger fra andre tilsvarende løsninger og ikke minst McDonald’s, Ryanair og løssalgsaviser og kjendisblader som aldri skårer høyt. Mer overraskende er det kanskje å finne matvarekjeden Matkroken i bunnsjiktet. Matkroken fulgte med på lasset da Coop kjøpte Ica.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop, sier kjeden ikke kjenner seg igjen i undersøkelsen.

- Matkroken er den kjeden som skårer best på service og kundetilfredshet i våre målinger, så vi kjenner oss ikke igjen i denne undersøkelsen. Vi skal huske at Matkroken er en kjede med stor variasjon i porteføljen, fra mindre butikker med én million kroner i omsetning til de største på 40 millioner. Da gir det seg selv at hva disse butikkene kan tilby av varer og utvalg noe som selvsagt kan påvirke kundenes oppfattelse. Mange av disse butikkene spiller en viktig rolle i mange nærmiljøer og er en kjede vi ønsker å beholde, sier han.

Her er selskapene vi ber vennene våre om å unngåHer listen over merkevaren vi ikke anbefaler

Rangering Selskap Poengscore
236. Cresco - 1,9 
237. Matkroken - 2,1
238. McDonald's - 9,0
239. Ryanair - 10,7
240. Se og Hør - 10,8

Kilde: YouGov

Ny merkevaretracker fra YouGov: Fakta om BrandIndex

  •  BrandIndex er en daglig måling av nordmenns oppfatning av mer enn 240 merkevarer.
  • Hver dag intervjuer YouGov BrandIndex 100 personer som er representative for den generelle befolkningen, og spør om deres holdninger til forskjellige merkevarer.
  • Data er et samlet gjennomsnitt for alle intervjuer med kunder av de enkelte selskaper/merkevarer i perioden 1. november 2015 til 31. oktober 2016.
  • YouGov har kun tatt med selskaper/merkevarer som har oppnådd minimum 500 intervjuer innenfor denne perioden.

Her er merkevarene vi helst anbefaler vennene våre