Vinnere og tapere i digital kundekamp – Schibsted-selskap ned fra toppen

Norske medieselskaper opplever tilbakegang. Ny vinner på årets liste.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

For å vinne kundenes hjerter og hoder holder det ikke lenger bare å lage gode tv-reklamer og dunke på med utendørsplakater på t-banen og i handlesentrene. Stadig mer av markedsføringen i dag handler om utformingen av nettsider, apper, digital markedsføring og den digitale brukeropplevelsen. I en fersk rapport fra konsulenthuset Bearing Point - «Digital Leaders in Norway 2019» - slås det nå fast hvem som er best på digitale kundemøter i Norge og hvem som fortsatt har et godt stykke igjen å gå.

I rapporten slås det fast at Telenor er best på digital kundeinteraksjon her til lands. De avanserer fra en tredjeplass i fjor, og plasserer seg et stykke foran både telekom-konkurrenten Telia og fjorårets vinner Finn.no.

- Vi er ydmyke for å ha kommet så høyt opp i denne undersøkelsen. Det er mange dyktige konkurrenter i dette feltet her og vi ser jo også at det er close race. Samtidig er det jo ikke til å komme fra at det er gøy å toppe listen. Det gir oss inspirasjon til å jobbe videre med områder som vi har jobbet systematisk med over flere år, sier konstituert administrerende direktør i Telenor Norge, Bjørn Ivar Moen, til Kampanje.

Moen sier videre at Telenors «ambisjon er å skape ny konkurransekraft igjennom digitalisering.»

- Det betyr å fortsatt satse offensivt, beholde og tiltrekke oss talenter, tørre å gå nye veier, videreutvikle nye arbeidsformer og ikke minst fortsatt hard jobbing, sier Moen.

Skårer best:

Telenor topper en undersøkelse fra Bearing Point som går på digitale kundemøter. - Vi er ydmyke for å ha kommet så høyt opp i denne undersøkelsen, sier Bjørn Ivar Moen.

- Driver mye trafikk til egne sider

Telenor er også best i Norden, og havner helt oppe på en femteplass på listen over nesten 600 evaluerte selskaper i Europa, ifølge konsulentselskapet. 78 ledende selskaper innenfor ti bransjer er målt i Norge.

- Telenor markedsfører seg ikke bare på de mest populære norske nettsidene, men de gjør det på en smart måte som driver mye trafikk til egne sider, forteller Trygve Wiese-Haugland, strategi- og digitalsjef i Bearing Point.

Bak Bearing Point-rapporten ligger en evaluering av over 250 kriterier fordelt på seks kategorier; digital markedsføring, digital produktopplevelse, e-handel, e-CRM, mobile tjenester og sosiale medier. Wiese-Haugland, som er ansvarlig for den norske delen av undersøkelse, mener Telenor gjør det spesielt bra på digital markedsføring og såkalt søkemotoroptimalisering og til å drive markedsføring i digitale kanaler. 

- De færreste norske selskaper utnytter potensialet i søkemotoroptimalisering og såkalt pay-per-click. Variansen i denne dimensjonen er stor: 22 av 78 norske selskaper får stryk, mens Telenor er nest best i Europa, sier han.

Samlet er norske selskaper rangert som nummer fem i studien som er gjennomført i syv andre europeiske land, bak både Finland, Sverige, Storbritannia og Tyskland. Mens norske selskaper generelt sliter med digital markedsføring, er dette altså en av kategoriene Telenor presterer best i.

- Vi har nok alle opplevd hvor irriterende det kan være når retargeting overdrives og gjøres uten mål og mening. Telenor er et glimrende eksempel på noen som har funnet den rette balansen, blant annet gjennom en diskret påminnelse til kunden om å fullføre sitt kjøp, sier han.

- Hvorfor tror du norske selskaper generelt sliter med digital markedsføring?

- Studien vår viser at mange europeiske selskaper sliter med å knekke koden for digital markedsføring. Søkemotoroptimalisering og såkalt retargeting er eksempler på områder mange sliter med. Mye av nøkkelen ligger her, da dette er viktige tiltak for å øke digital synlighet, skape bevissthet og tiltrekke nye kunder, sier han.

Her ser du listen over vinnerne av på listen «Digital Leaders i Norge i 2019»Telekom topper listen

Plassering Selskap 2019 2018
1.  Telenor 3,6 3,3
2. Telia 3,4 3,3
3.  Finn.no 3,2 3,3
4.  Komplett.no 3,2 2,9
5.  Meny 3,1 3,0

- Mediene sliter med markedsføringen

Isolerer man funnen i studien til kun å gjelde norske mediselskaper er det Finn.no, VG og TV 2-gruppen som skårer best, men poengscoren er ikke bedre enn på to-tallet med unntakt av rubrikksiden til Schibsted.  

- Hva skiller de beste fra dem nedover på medielisten og hvorfor får ikke medier bedre skår enn på to-tallet?

- De beste medieselskapene skiller seg ut med interaktivt innhold og videoer som gjør at kundene blir lengre på sine nettsteder. De leverer ikke bare godt innhold, men klarer også å levere dette på en skreddersydd og effektiv måte til kunden, sier han.

Han trekker frem et eksempel fra Finland der Nordens største abonnementsavis, Helsingin Sanomat, får «god uttelling for sine interaktive artikler som endres basert på lesernes valg.»

- Men hvor trykker skoen?

- For norske mediebedrifter, er det spesielt innen digital markedsføring skoen trykker. Her oppnår de en score som er lavere enn snittet på tvers av bransjer. Finn.no er et hederlig unntak i denne dimensjonen.

Han sier videre at det er verdt å merke seg at norsk mediebransje opplever tilbakegang fra i fjor både innenfor digital produktopplevelse, sosiale medier og mobil.

- Dette kan skyldes et skifte i industrifokus, mangel på investeringer og eller en generell økning i bransjestandarder, sier Wiese-Haugland.

Nederst på medielisten finnes selskapene Amedia, Polaris og MTG. Kommunikasjonsdirektør, Nordic Entertainment Group Norge, Line Vee Hanum, stiller imidlertid spørsmålstegn ved metoden når en merkevare som VG måles opp et konsernnivå som MTG som for det meste kommuniseres i det profesjonelle business-markedet.

- MTG - nå NENT Group - er et mediehus med en rekke kjente forbrukermerkevarer som blant annet P4, TV3, Viasat og Viaplay. Disse er nokså forskjellige med tanke på hva slags innhold og tjenester man tilbyr forbrukerne, og har derfor ulike digitale strategier. Det er vanskelig å kommentere en undersøkelse som angir et gjennomsnitt for MTG uten å vite hvilke merkevarer som er målt, ha detaljerte resultater per merkevare og uten å vite mer om metodikken som er brukt, sier Vee Hanum.

Bearing Point sier at scoren til MTG eller Nent som det nå heter «er gjort basert på snitt av de ulike B2C-merkevarene (business to consumer, red. anm.) som på dette tidspunktet inngikk i MTG»,  men erkjenner samtidig at dette er noe de vil forsøke å tydeliggjøre i neste undersøkelse.

- Dette er også grunnen til at MTG er med i en undersøkelse med forbrukerbrand. Så kan vi sikkert diskutere om dette er en god løsning eller ikke, og det burde nok med fordel kommet tydeligere frem hva som lå til grunn for MTG her, sier konsulentselskapet.

Her ser du listen over «Digital Leaders» i mediekategorienSchibsted-selskaper topper medielisten

Plassering Selskaper 2019 2018
1.  Finn.no 3,2 3,3
2.  VG 2,8 2,4
3.  TV 2 2,8 2,6
4.  NRK 2,7 2,9
5.  Aftenposten 2,7 2,5
6.  Dagbladet 2,5 2,4
7.  Amedia 2,4 2,3
8.  Polaris 2,1 2,0
9.  MTG 2,1 2,5

Vinnere og tapere i digital kundekamp – Schibsted-selskap ned fra toppen