Tibe-kunder overrasket over reklamekonkurs – flere reagerer på omtale av tidligere byråleder

Tidligere Tibe-kunde Strømsgodset åpner for å starte opp i det nye byrået til Mette Adamsen i Los & Co.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø og Knut Kristian Hauger

Kampanje har vært i kontakt med flere av kundene til det konkursrammede reklamebyrået 123 reklame, tidligere Tibe Drammen, som meldte om oppbud den 20. desember i år etter et tungt år preget av personkonflikter, økt konkurranse, rettsak og anklager om stjeling av kunder.  I en e-post til sine kunder, der de medelte om at byrået hadde søkt om oppbud, gikk Tibe Drammen langt i å gi den tidligere Tibe-sjefen, Mette Adamsen, skylden for konkursen.

- Jeg synes det er veldig trist at denne saken får et sånt etterspill. Jeg sa opp jobben i Tibe i fjor høst, og gjorde det jeg skulle når man avslutter et slikt jobbforhold. Vi har vært gjennom dette i rettssaken i Drammen tingrett, som sier at jeg ikke har gjort noe galt. Jeg opplever det som uretferdig at jeg får skylda for det, sa Adamsen til Kampanje tidligere i uka.  

Flere av de Kampanje har vært i kontakt med utrykker misnøye over hvordan den tidligere Tibe-sjefen omtales i e-posten. I mailen står det blant annet at eierselskapet bak Tibe Drammen, Terje Heggems holdingselskap Media 1 Molde «var villig til å ettergi gjeld, styrke egenkapital og tilføre likviditet», men at tidligere daglig leder «som eneste kreditor ikke aksepterte en slik løsning».

Energiselskapet Glitre har vært kunde hos Tibe Drammen i over ti år, noe de beskriver som et godt samarbeid. 

- Vi har mottatt gode tjenester med mange ulike ansatte gjennom hele denne perioden, sier omdømme- og merkevareansvarlig i Glitre Energi, Merete Bronsta, til Kampanje.

Hun er overrasket over at selskapet nå er konkurs.

- Vi er overrasket over at selskapet ble slått konkurs og vi er kritiske til hvordan det ble kommunisert. Mette Adamsen har vært svært profesjonell og ryddig i prosessen hun har vært igjennom overfor oss, og vi reagerer på hvordan hun ble framstilt i meddelelsen om konkursen, sier hun. 

Hun sier Glitre Energi allerede er i gang med finne nye samarbeidspartner.

- Men nå tenker vi først og fremst på de ansatte som mister jobbene sine rett før jul. Det synes vi er veldig leit.

Kampanje har flere ganger forsøkt å få Terje Heggem til å komme med sin versjon av denne saken, men Heggem står på at han ikke ønsker å gi Kampanje noen kommentarer i sakens anledning.

Les også: Reklamebyrå slår seg selv konkurs – 14 ansatte kan miste jobben

Vi er overrasket over at selskapet ble slått konkurs og vi er kritiske til hvordan det ble kommunisert. Merete Bronsta, omdømmeansvarlig i Glitre Energi

Åpner for samarbeid med Los & Co

Markedssjef i Strømsgodset, Rune Marthinsen, bekrefter at fotballklubben i Drammen også var kunde hos Tibe frem til de meldte oppbud mandag denne uken.

- Vi har hatt et samarbeid med Tibe Drammen i veldig mange år, og det har vært et godt forhold. Vi beklager at mange flinke folk i Tibe nå har mistet jobben sin rett før jul, det er ikke noe hyggelig, sier Marthinsen til Kampanje.

Han sier han opplever deler av e-posten som ble sendt ut til kundene «som veldig, veldig merkelig.»

- Jeg synes ikke det var noe hyggelig. Derfor vil jeg også si at vi har hatt et kjempeforhold til Mette Adamsen da hun arbeidet i Tibe, sier han.

- Hva tenker dere om konflikten Tibe Drammen har hatt med Mette Adamsen og rettssaken?

- Vi har ikke blitt påvirket av den på noen måte, men vi har registrert at den har foregått. Adamsen vant den saken, og det er det sikkert en grunn til at hun gjorde.

Nå må Marthinsen og Strømsgodset ut på ny byråjakt, og markedssjefen utelukker ikke at det kan bli et gjensyn med Adamsen, som nå er daglig leder i Los & Co Drammen. 

- Vi hadde en avtale med Tibe ut 2022, så nå må vi få på plass en ny aktør på grafikk og kommunikasjon, som Tibe har hjulpet oss med. Den prosessen vil vi starte over nyttår, men dette er ikke noe krise for Strømsgodset. Jeg tror vi er en attraktiv partner i byen her, så det forholder jeg meg rolig til. Det kan godt være at vi tar en prat med Adamsen også.

- Det har kommet frem at noen av de ansatte ønsker å stable en videre drift av Tibe på beina - kunne det vært interessant for dere?

- Det må jeg vurdere når vi kommer over nyttår, men vi tar selvfølgelig gjerne en prat med folka i Tibe. Vi har samarbeidet veldig godt med dem i flere år, og vi vet hva de står for. Jeg vil ikke avvise noen ting, og vi er helt åpne når vi nå går videre. Vi trenger ett byrå inn, og vi vil heller ikke ha noe problem med å jobbe med Mette igjen, sier Marthinsen.

Er kritisk:

Markedssjef i fotballklubben Strømsgodset, Rune Marthinsen, er kritisk til hvordan Tibe Drammen ordla seg da de meddelte sine kunder om oppbud. Nå åpner han opp for et gjensyn med Mette Adamsen og Los & Co Drammen. Foto: Strømsgodset

- Vår sympati er hos de som mister jobben

Tibe-kunde og daglig leder i Næringsforeningen i Drammensregionen, Rune Kjølstad, sier følgende om e-posten de mottok fra Tibe Drammen denne uken. 

- Vår sympati og medfølelse er hos de 14 ansatte som mister jobben. Det synes vi er veldig leit for de mange flinke folkene der. 

- Har du gjort deg noen tanker omkring den konflikten de har hatt med Mette Adamsen?

- Ja, men det har jeg ikke lyst til å dele her.

Les mer: Gir tidligere Tibe-sjef skylden for byråkonkursen: - Trist og ubehagelig

Kjølstad forteller at de samarbeidet med det nå konkursrammede byrået helt frem til de meldte om oppbud denne uken. Han omtaler samarbeidet som et «ordinært forhold», der Tibe både har vært medlemsbedrift og leverandør på enkelte prosjekter. 

- Det samarbeidet har strukket seg over mange år. De har vært samarbeidspartner i flere større næringslivsprosjekter, blant annet til Gründerhuset, men jeg vil ikke si at Tibe er Næringsforeningens kommunikasjonsbyrå. Vi har brukt og bruker alle byråene i Drammensregionen, sier han.

Det var i høst Tibe Drammen gikk til sak mot sin tidligere daglige leder, og krevde erstatning på én million kroner.

Bakgrunnen for dette var at Mette Adamsen sluttet i byrået på tampen av 2020, og startet opp en måned senere i Los & Co sin nysatsing i Drammen. Like etter nyttår skal også den erfarne Tibe-rådgiveren Thomas Oberg ha fulgt etter.

Sluttet i Tibe:

Mette Adamsen sluttet i Tibe i Drammen for å starte opp i reklamebyrået Los & Co. Da startet bråket,

Slått konkurs denne uken

Tirsdag denne uken ble konkursbegjæringen behandlet av Buskerud tingrett, og samme formiddag kom tingretten frem til en kjennelse om konkursåpning, ifølge Drammens Tidende.

Regnskapstallene til Tibe Drammen for i fjor viser at selskapet gikk med én million kroner i underskudd, og situasjonen skal ikke ha blitt noe bedre da også kundene til Tibe begynte å flytte på seg. Det skriver Tibe Drammen i en e-post til sine kunder:

- Inngangen og hele 2021 har vært krevende på flere måter for selskapet. Året 2020 ga et betydelig underskudd, og på tampen av året kunngjorde vår daglig leder offentlig at hun nå skulle lede etablering av konkurrent. Dette ble forståelig nok oppfattet som dramatisk for de gjenværende ansatte og selskapet og ytterligere noen av våre kolleger valgte å søke nye muligheter.

Ifølge Drammens Tidende skal kunden Fremskrittspartiet (FrP) også ha fulgt etter den tidligere Tibe Drammen-sjefen til Los & Co. Det skal ha skjedd like etter nyttår.

Nekter å la seg intervjue:

Styreleder i gamle Tibe Drammen Terje Heggem og den som kontrollerer hele Tibe-gruppen ønsker ikke å la seg intervjue av Kampanje.

- Ubegripelig


I den mye omtalte e-posten trekker Tibe frem rettsaken de hadde med Adamsen tidligere i høst, hvor Tibe mente at at Adamsen tok med seg Oberg og FrP over til konkurrenten og krevde én million i erstatning fra henne. Den saken tapte Tibe i retten, og Buskerud tingrett mente det ikke var grunnlag for erstatning. De dømte i stedet Tibe til å betale hennes advokatregning på 657.000 kroner, skriver Drammens Tidende.

Saksomkostningene på 657.000 kroner skal fortsatt ikke være betalt av verken Tibe Drammen eller eier og reklameinvestor, Terje Heggem. 

Heggem og Tibe-systemet skriver i sin mail at de ønsket å komme frem til en løsning med Adamsen som nå var blitt en kreditor av sin gamle arbeidsgiver. De skal ha kommet med et tilbud hvor de kun ville betale 60 prosent av summen de skyldte Adamsen. 

- At vår tidligere daglig leder opplever dette som ubehagelig, kan vi forstå. At hun tror at hennes saksomkostninger er mer verdt enn 14 arbeidsplasser, er for oss helt ubegripelig – og gir grunn til ettertanke. Dessuten er eierselskapet klart største kreditor – og taper således mest, har Terje Heggem uttalt tidligere til Drammens Tidende.

Tibe-kunder overrasket over reklamekonkurs – flere reagerer på omtale av tidligere byråleder