Kolumbus parkerer samarbeidet med Try og kjører videre med Tante Randi

Sikrer seg kontrakt verdt 20 millioner kroner. Se rangeringen av alle byråene her.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Nylig gikk Tante Randi seirende ut av anbudskonkurransen om å levere reklame- og kommunikasjonstjenester for Kolumbus. Kollektivtransport selskapet er Rogalands svar på Ruter i Oslo.

- Jeg får litt oppkast i munnen av folk som bruker ord som «det er en drøm å få jobbe med...» og «jeg brenner for ditt og datt», men når det gjelder Kolumbus så møter jeg meg selv i døra, for det er akkurat disse ordene som dukker opp, sier byråleder i Tante Randi, Tore Woll til Kampanje.

Totalt var det ti byråer som kjempet om plass om bord hos Kolumbus. Tantene sikret seier foran Try Reklame Og Apriil Reklame. Dette er første gang Tante Randi jobber med transportselskapet.

- Vi har en del erfaring fra samferdsel både i Tanta, men også tidligere liv. Vi tar over etter Try - som også gjorde det veldig bra i anbudskonkurransen, så vi vinner knepent over flinke folk.

Tante Randi tar over avtalen etter Try, som har hatt kontrakten siden 2019.

- Fører til sosial dumping og generell fordumming

Etter at WAL kuppet Coop-avtalen foran nesa på PHD og Atyp tidligere i år, kom bransjeforeningen Kreativt Forum på banen og presenterte «fire bud» for byråkonkurranser i oktober. Budene er retningslinjer som er utarbeidet av styret med innspill fra flere byråer for å sikre en mer bærekraftig bransje og ivareta byråenes økonomi.

Styreleder i Kreativt Forum og byråleder i Morgenstern, Camilla Kim Kielland fortalte til Kampanje at hun håper prekvalifiseringen er en prosess der annonsørene skaffer seg nødvendig oversikt over de ulike tilbyderne. Et annet sentralt mål er at byråene skal slippe å gi bort kreative og strategiske ressurser helt gratis i anbudskonkurransene.

Les mer:  Håper ny avtale bidrar til at byråkonkurranser utryddes - annonsørtopp reagerer på timingen  

Woll sitter i styret og har vært med i arbeidet om de fire bud. Han har også kjempet for bedre rammevilkår for tantene - som har konkurrert om flere titalls offentlige anbud de siste årene.

- Det kan ikke være lett for det offentlige å kjøpe våre tjenester - det er jo ikke så ofte man utlyser anbud, og byråer fremstår relativt homogene. Jeg er veldig glad for at jeg har fått mulighet til å være med å skape for bedre vilkår for bransjen vår, sier han.

Woll hyller Kolumbus for å følge budene til punkt og prikke.

- Vi er en bransje som villig gir bort kreative løsninger som den eneste måten å skille seg ut på. Det er et problem det enkelte byrået må ordne opp i selv, men det skaper usunne rammevilkår for en hel bransje. Da er det heller ikke rart annonsører etterspør dette, som er en selvforsterkende negativ spiral som fører til sosial dumping og generell fordumming av det kreative produktet.

- Jeg har dedikert så mange timer av livet mitt til å endre bransjens rammevilkår, og da er det helt fantastisk å se et anbud som etterspør det som bor i byrået - og ikke det kreative gavepapiret som aldri blir gjenbrukt allikevel. Det Kolumbus ba om - var som tatt ut av dette rammeverket, skryter han.

- Ærlige på hva vi kan og ikke kan

Tante Randi får med Flokk Media som underleverandør.

- Vi har mange samarbeidstanter og Flokk er en av dem vi jobber godt med. Vi er helt ærlige på hva vi kan og ikke kan, og Kolumbus hadde noen spesifikke behov vi ikke ville skryte på oss - og da finner vi venner i vårt nettverk som vi putter inn i teamet. 

- Vi jobber godt med folk, og det er deilig når vi vinner anbud sammen, siden det beviser at verdiene vi deler i et fellesskap er sterkere enn adressen andre miljøer deler. 

Byråene er vurdert ut ifra pris (20 prosent) og kvalitet (80 prosent). Tante Randi scorer fullt på kvalitet og plasserer seg som fjerde beste byrå prismessig. Når det gjelder pris er det Atyp som scorer best. 

- Etter nøye evaluering av alle innsendte tilbud, besluttet vi å inngå kontrakt med Tante Randi Reklamebyrå. Dette valget er basert på deres dokumenterte evne til å levere tjenester av høy kvalitet, særlig innenfor offentlig og frivillig sektor, sier markedssjef i Kolumbus, Helene Seglem til Kampanje.

Samarbeidet med Tante Randi begynner i januar neste år og strekker seg frem til januar 2025 med en opsjonsforlengelse på 1+1+1 år.

 

Slik er byråene rangertTante Randi topper tabellen

Plassering: Byrå: Pris: Kvalitet: Totalsum:
1. Tante Randi 1,52 8,0 9,52
2. Try Reklame 1,47 7,9 9,38
3. Apriil Reklame 1,34 6,9 8,24
4. Solv  1,53 6,66 8,20
5. Fasett 1,43 6,57 7,99
6. Dentsu 1,44 6,29 7,72
7. Melvær & Co 1,49 5,66 7,16
8. Atyp 1,71 5,05 6,76
9. TBWA  2,0 4,43 6,43
10. NG Dialogue 1,34 2,24 3,58

Kolumbus parkerer samarbeidet med Try og kjører videre med Tante Randi