Telenor møter ny mediekonkurranse med Google-allianse

Skal dra nytte av Googles innovasjonskraft for å holde på kundene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

«Et historisk øyeblikk» var ordene administrerende direktør Ragnar Kårhus i Canal Digital brukte da han stod klar til å presentere resultatet av det rykende ferske samarbeidet mellom Telenors nordiske satellitt-tv-selskap og Google tidligere denne uken.

Det skjedde dagen før Telenor-konkurrent TDC, som eier Get i Norge, virkelig skapte mediehistorie med å kjøpe opp MTGs nordiske virksomhet og på den måten samle Get, TV3, Viaplay, Viasat og P4 i ett og samme selskap.

Les mer: Skaper ny nordisk mediegigant med Get, TV3, Viasat og P4

Telenor registrerte nyheten om TDC og MTG Nordic med stor interesse.

- Det er en interessant nyhet på mange måter, først og fremst er det et eksempel på de store endringene i bransjen, og hvordan aktørene i ulike ledd i tv-verdikjeden posisjonerer seg for å konkurrere om både kunder og innhold. Det er for tidlig å si hvordan dette påvirker konkurransebildet for oss, men det vil helt sikkert skape både muligheter og utfordringer, sier kommunikasjonsdirektør i Canal Digital-konsernet, Scott Engebrigtsen, til Kampanje.

Når Kampanje spør om Telenor vil vurdere å gå inn i innholds- og produksjonsselskaper igjen, svarer han slik:

- Vi kan av prinsipp ikke kommentere på spørsmål om hvilke mulige posisjoner Telenor kan innta i fremtiden. I Canal Digital jobber vi med å gi gode tv-opplevelser til våre kunder, og akkurat nå er vi mest opptatt av at OnePlace som ble lansert i går blir tatt godt i mot av våre kunder.

River ned murene

Canal Digitals svar på det nye medielandskapet er å rive ned murene som har stengt kundene inne i selskapets eget tv-univers. For første gang lanserer Canal Digital nemlig en tv-boks som er bygget på Google-plattformen Android TV, og hvor kundene med et enkelt tastetrykk får tilgang til innhold på Googles egen tv-plattform.

- Vi slipper potensielt konkurrenter inn porten, sier Kårhus til Kampanje.

Ambisjonen har vært å lage en brukeropplevelse som samler alt det kundene vil se på ett sted og derfor har plattformen også fått navnet OnePlace. Her står tv-kanaler, serier og filmer som Canal Digital har avtaler med, side om side med innhold fra applikasjonsbutikken Google Play.

- Satt det langt inne å inngå dette samarbeidet med Google?

- Vi brukte litt tid innledningsvis på å vokse inn i dette og modne tanken på åpne opp, men da vi først tok beslutningen så har vi bare sett fordeler av å samarbeide med en aktør som Google og Android TV.

- Hvorfor måtte dere åpne opp?

- Det gjør vi for å tilpasse oss kundenes ønsker, og da måtte vi ta bort de begrensingene vi la i kundenes tilgang på innhold. Når vi er en del av Android TV, så skalerer vi også på Googles innovasjonskraft på en måte vi ikke ville klart som en frittstående aktør, og det betyr at kundene vil få tilgang på alt det nye som utvikles.

- Hvor mye sparer dere på dette?

- Jeg vil ikke gå inn på hvor mye, men dette er kostnadseffektivt. Mest av alt når det kommer til å utvikle nye tjenester.

- Vi slipper potensielt konkurrenter inn porten. Ragnar Kårhus

Først i Europa

Android TV har avtaler med 25 betal-tv-distributører over hele verden, og lanserer mellom 50 og 60 nye partnerskap bare i år, forteller Android TV-sjef Sascha Prueter, men Canal Digital er den første satellitt-tv-distributøren som velger Googles plattform i Europa.

Det gir det amerikanske selskapet tilgang på over 800.000 hjem i Norden, rundt 400.000 av dem i Norge, men det er størrelsen på markedet Prueter er mest opptatt av.

- For oss er dette viktig fordi det er den første satellitt-tv-distributøren vi gjør en avtale med i Europa. Det handler ikke om størrelsen på regionen, men om budskapet, og at Canal Digital deler vår visjon om et åpen økosystem, sier Google-toppen til Kampanje.

- Ser dere på Canal Digital som en konkurrent?

- Vi ser på dette som komplimentære tjenester. Vi er veldig stolte av YouTube, men vi er også veldig klar over at folk ønsker seg mer enn bare YouTube i stua. Derfor er dette partnerskapet vinn-vinn for begge parter.

Tjener mer på færre kunder

Canal Digital økte omsetningen med 54 millioner i fjerde kvartal, og det gjorde at Telenor-selskapet klarte å matche årsomsetningen fra 2016, som var på 4,555 milliarder kroner. Fasit for 2017 ble 4,557 milliarder kroner. Det gjorde de på et kundegrunnlag som har krympet med tre prosent til 838.000. Rundt halvparten av kundene er norske.

Satellitt-tv-leverandøren har investert mer i innhold og dermed har prisen ut til kundene også blitt justert opp.

- Det er noe av forklaringen bak omsetningen i fjerde kvartal. Den er også litt påvirket av valutakurssvingninger knyttet til virksomheten utenfor Norge, sier Kårhus.

- Dere tilbyr ikke noe nytt innhold til kundene med denne plattformen?

- Ikke denne gangen, utover det faktum at vi tilgjengeliggjør innhold som ligger utenfor det vi selv kontrollerer på Google Play.

- Vi ser at andre distributører tilsynelatende har suksess med å tilby strømmetjenester HBO Nordic som en del av grunnpakken. Er det en løsning dere har vurdert?

- Vi har gjennom 2017 tatt inn betydelig innhold fra Disney, Fox+ og Paramount, og vi har hele tiden dialog med nye aktører for å se om de ønsker å være en del av vårt innholdstilbud. Og dersom HBO ønsker å utvikle en app og gjøre den tilgjengelig for Android TV, så har våre kunder muligheten til å se på den måten.

- Mange har i dag en smart-tv eller Apple TV. Hvorfor trenger de denne løsningen?

- Totalt sett får du det bredeste tv-tilbudet og den beste kvaliteten på den store skjermen ved å ha en tilknytning til en antenne på veggen. Men du får også en veldig god brukeropplevelse om du primært ønsker å bruke oss på Apple TV.

Skal forhandle med TV 2

Til sommeren løper dagens avtale mellom Canal Digital og TV 2 ut, og partene skal igjen møtes for å forhandle om en avtale som gir Canal Digital rett til å sende TV 2-kanalene til sine drøye 400.000 abonnenter. Det er vanlig å regne tre seere per husstander, og det betyr at rundt 1,2 millioner nordmenn påvirkes av resultatene av disse forhandlingene.

- Er dette en måte å posisjonere dere før forhandlingene med TV 2?

- Dette er en naturlig del av utviklingen. Når vi kommer til den korsveien og vi skal snakke med TV 2 igjen, tror jeg de vil se at det er bra for dem å være en del av denne plattformen, og de må gjerne også utvikle en app for Sumo.

Det var stor avstand mellom TV 2 og RiksTV da de møttes til forhandlinger i ukene før nyttår. Et halvt døgn etter at fristen gikk ut, klarte de å bli enige om en ny avtale som sikret RiksTV-kundene tilgangen på Norges nest største kanalgruppe.

- Har forhandlingene mellom TV 2 og RiksTV skremt deg?

- Jeg lar meg ikke skremme av forhandlinger. Vi har vært ute en vinternatt før og hadde en liten runde med Discovery for to år siden (som endte med svarte skjermer, red. anm). Jeg tror dynamikken mellom innholdsleverandører og distributører er sunn. Den sørger for at kundene får godt innhold til en pris de synes er attraktiv.

- Er dere forberedt på å gå til brudd og svarte skjermer?

- Jeg har ikke noen kommentar til det. Vi gjør det vi mener er riktig og er primært opptatt av å ta vare på kundene gjennom forhandlingssituasjonen.

Canal Digital tjener mer pengerØker resultatet over 50. mill

Canal Digital 2017 2016 Endring i prosent
Omsetning 4.557,0 4.555,0  0,4
Driftsresultat 760,0 709,0  +7,2

Telenor møter ny mediekonkurranse med Google-allianse