Korona-prising øker Finn-verdiene med nesten fem milliarder: - Ikke overrasket

Selv har Polaris Media-sjefen doblet aksjekursen siden koronapandemien inntraff.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Onsdag morgen var det mediekonsernet Polaris Medias tur til å legge frem tall for helåret 2020, og de viste at både omsetningen og resultatet øker. Omsetningen har lagt på seg kraftig i løpet av de siste snaue to årene, etter først kjøpet av det svenske mediekonsernet Stampen Media og deretter kjøpet av mediehuset Fædrelandsvennen på Sørlandet. Polaris Media har på kort tid gått fra rundt 1,5 milliarder i omsetning til rundt 3,5 milliarder kroner. 

- Det er blitt mer å holde styr på for konsernsjefen?

- Ja, det kan du si, men det har også blitt mer spennende. Vi har fått en nasjonal posisjon og rykket litt nærmere Amedia og Schibsted i Norge. Med investeringene i Sverige har vi også sikret oss en posisjon i et veldig bra område på det svenske markedet o vi får med å bidra i den digitale transformasjonen. Det er mye potensial på det svenske markedet, sier Koch.

Han sier mediekonsernet som eier aviser som Adresseavisen, Harstad-Tidende, Fædrelandsvennen og Göteborgs-Posten, ikke «sitter og ruger på noe stort» for tiden, men han utelukker heller ikke nye oppkjøp

- Vi skal vokse organisk, men struktur vil fortsatt være viktig og vi ønsker å bidra inn i konsolideringen både i Norge og Sverige. Mye er falt på plass i Norge, men vi opplever at de ligger etter i Sverige og der ønsker vi å være en deltager, sier han.

Les også: Polaris Media med økt omsetning og resultat i 2020

Øker verdiene:

Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media sitter med betydelig verdier i selskaper som Finn.no og Helthjem. To selskaper han eier sammen med Schibsted. - Finn.no gjør det bra så dette er en hyggelig eierandel, sier Koch,

Mener Finn.no-verdier øker med nesten fem milliarder

Som alltid kommer Polaris Media med en oppdatert verdivurdering av posten på rundt ti prosent i rubrikkselskapet Finn.no som nå settes til 24 milliarder kroner. På samme tid i fjor var verdivurderingen av Finn.no på rundt 19 milliarder, altså en verdiøkning på rundt fire milliarder kroner.

- Finn.no gjør det bra og har klart seg godt gjennom 2020 etter et krevende andrekvartal. Også er det vel troen på at Finn.no vil gjøre det bra i årene som kommer som ligger til grunn for vurderingene. Jeg er ikke overrasket over at verdien på Finn øker, sier konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media.

Han sier Polaris henter inne denne typen verdivurderinger kvartalsvis og det er meglerhusene SEB, DNB og Carnegie som har gjort de siste vurderingene. Til grunn for vurderingene heter det seg at analytikerne «ikke forventer at pandemien vil ha varig innvirkning på Finn.nos sterke markedsposisjon og antar at inntektsveksten og marginene vil øke fra 2021.»

- Vi gjør det på en armlengdes avstand og det er ikke oss som eier som sier dette, det er markedet. Men vi er ikke overrasket over at markedsverdien øker. Finn.no gjør det bra så dette er en hyggelig eierandel, sier Koch,

Med sine snaue ti prosent av Finn.no har verdien på konsernets eierpost i rubrikkportalen økte med 466 millioner kroner i løpet av året, og posten til Polaris Media var per 31. desember i 2020 verdsatt til 2,39 milliarder.  Bare i fjerde kvartal økte verdien med 223 millioner kroner.

Også posten i Helthjem må sies å ha litt å gå på hva gjelder verdsettelse. I regnskapene til Polaris Media er denne oppført til 17 millioner kroner.

- Det har vært en voldsom vekst i Helthjem og selskapet har økt sin markedsandel betydelig. Det går svært bra med Helthjems som et resultat av økt netthandel, sier Per Axel Koch.

Det var rausere ordninger i Sverige enn i Norge og det ble det delt ut 700 millioner kroner i motsetning til de 90 millionene som ble delt ut i Norge. Per Axel Koch, konsernsjef i Polaris Media

- Det har vært et krevende år

Mer lønnsomt har det også blitt for Polaris Media gjennom koronaåret etter at mediekonsernet fikk et driftsresultat på 290 millioner kroner, opp fra 253 millioner kroner i 2019. Særlig i fjerdekvartal ble overskuddet stort og det med hele 188 millioner kroner. Deler av resultatveksten skyldes imidlertid støtteordninger fra det offentlige i Norge og Sverige på henholdsvis 24 millioner kroneri koronakompensasjon i Norge og 48 millioner kroner i redaksjonsstøtte i Sverige.

- Det var rausere ordninger i Sverige enn i Norge og der ble det delt ut 700 millioner kroner i motsetning til de 90 millionene som ble delt ut i Norge, sier Koch.

Han sier pengene kom for perioden midten av mars til ut juni og dekket deler av omsetningstapet.

- Føler du at koronakompensasjonen stod i stil med fallet?

- I Norge mistet vi 140 millioner kroner i annonser og fikk dekket 24 millioner, men selv om vi har gjort det bra så skyldes dette også at vi har klart å utvikle brukermarkedet og gjort mye på kostnader ved å kutte ned på reiser og markedsføring. Vi kommer ut av året på en OK måte, men det er lavere enn det vi budsjetterte med. Det har vært et krevende år, sier Per Axel Koch.

Han sier at det kun var 13 Polaris Media-aviser som fikk støtte, og at det var mange som søkte og fikk avslag.

- Det er viktig å understreke at vi som mediehus også opprettholdt virksomheten og at så godt som ingen journalister har vært permittert. Vi har kjørt for fulle mugger og brukt pengene til å opprettholde virksomheten og den journalistiske produksjonen, sier han. ‘

Utsetter utbytte-diskusjonen

Etter hvert som årsresultatene tikker inn fra norske selskaper, har debatten rundt utbytte i selskaper som har mottatt støtte tatt av. Konsernsjef Per Axel Koch sier det er besluttet å flytte diskusjonen rundt utbytte til midten av mars.  

- Kommer støtten dere mottok til å spille inn i diskusjonen rundt utbytte?

- Det er konsernstyret som bestemmer utbyttet og det er en beslutning som skal tas i midten av mars, men det er gode grunner til at den direkte koronakompensasjonen ikke går inn i utbyttegrunnlaget. Men dette er det styret som må diskutere og ta stilling til. Da utbytte for 2019 ble diskutert i februar i fjor ble det først vedtatt et utbytte på 90 millioner som senere ble nullet. Det ble trukket tilbake på grunn av koronautbruddet, sier Koch,

Også Polaris Media har opplevd en hyggelig utvikling i markedsverdi. Selskapet er notert på Oslo Børs og hadde en markedsverdi på nærmere 2,9 milliarder etter at kursen stupte i mars og var på det laveste nede i 26 kroner mens sluttkursen tirsdag denne uken var på 57 kroner.

Korona-prising øker Finn-verdiene med nesten fem milliarder: - Ikke overrasket