Ny telegigant vil ta opp kampen med Telenor og Telia: - Kan hende det kommer et Altibox Mobil

Til sammen vi Lyse og Ice få over 1,5 millioner kunder både på mobil, nett og TV.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Fredag formiddag kom nyheten om at industrikonsernet Lyse kjøper mobilselskapet Ice i en avtale som verdsetter selskapet til hele 5,5 milliarder kroner. Selskapet hadde før avtalen ble kjent en markedsverdi på Oslo Børs på kun 500 millioner kroner, men her skal det legges til at Ice har med seg en veldig høy milliardgjeld. 

- Hvordan tenkte dere her?

- Vi har gjennom forhandlinger kommet frem til en god avtale for både Lyse og tenkt hva som skulle til for å bli enige, sier konserndirektør for tele i Lyse, Torill Nag, til Kampanje.

Hun har for anledningen tatt turen til Oslo for være tilgjengelig for pressen etter fredagens store oppkjøp. Avtalen betyr at Lyse nå kan tilby hele spekteret av tjenester det være TV, internett og mobil gjennom både Lyses eget fibernett samlet i Altibox og i mobilnettet til Ice.

- Mange har spurt oss i flere år om det ikke ville være en god idé om Altibox-gruppen og Ice fant sammen. Vi er store på fast internett og Ice er store på mobilmarkedet, men selv om det er mange mobiloperatører i Norge er det bare tre mobilnett.  Så sammen vil Altibox og Ice ha mye glede av hverandre, sier Nag.

- Er tanken at Ice skal fortsetter som merkevare?

- Ice fortsetter som merkevare og Altibox fortsetter. Det er to sterke, brand som vi vil fortsette å utvikle, sier Nag.

- Er en sammenslåing noe dere vil se på etter hvert?

- Vi kommer til å fortsette med begge merkevarene, men det kan jo godt hende at det kommer et Altibox Mobil som Ice produserer. Vi kommer til å utforske mulighetene for kryssalg. Det vil være naturlig, sier Nag.

- Og Ice skal ikke flytte til Stavanger?

- Nei, men vi har et lite kontor i Oslo i Brugata så vi tenkte at Ice kanskje hadde et hjørne til oss i Nydalen, sier Nag.

Les også: Altibox vekstvinner i TV-marked til ti milliarder kroner - Telia og RiksTV går tilbake

Jeg tenker at dette er en festdag for den norske forbrukeren som virkelig trenger en sterk tredje aktør og et kombinert Ice og Lyse er nettopp det. Eivind Helgaker, toppsjef i Ice

Skaper en ny gigant

Med oppkjøpet blir det skapt en ny gigant på det norske mobil- og internettmarkedet som kan ta opp kampen med Telenor og Telia. De to selskapene har hver for seg rundt 700.000-800.000 kunder, til sammen rundt 1,5 millioner kunder. Selv om de to til sammen vil ha langt færre kunder enn både Telenor og Telia på mobil, er Altibox allerede blitt en jevnstor konkurrent av de to store både på TV og internett. Ice har på sin side rundt 12 prosent av det norske mobilmarkedet.

- Matchen er svært god, og vi er veldig komplementære på produktsiden. Altibox har et topp moderne fibernett og vi har et topp moderne mobilnett. Sammen får vi et produkt som er fryktelig spennende i konkurranse med de to andre, det er et nytt industrieventyr i Norge, sier administrerende direktør i Ice, Eivind Helgaker, til Kampanje. 

Dobbeltdekningen mellom de to telekomselskapene er også liten med rundt ti prosent av kundebasen som har produkter fra både Altibox og Lyse. En oppside avtalen er dermed at de to fremover kan tilby hverandres kunder gode løsninger og produkter innenfor både internett, mobil og TV.

- Jeg tenker at dette er en festdag for den norske forbrukeren som virkelig trenger en sterk tredje aktør og et kombinert Ice og Lyse er nettopp det. Vi er en moderne utgave av det duopolet har jobbet med i mange år. Produktet vi kan skape sammen vil være noe helt nytt, og vi kan virkelig være med på å endre konkurransebildet i norsk telekom og et marked som har vært altfor dominert av et duopol. De skal nå få en ordentlig konkurranse, sier Helgaker.

- Viktigste utfordrer:

Posisjonen Norges største utfordrer er tatt av Telia, men Lyse-sjefen Torill Nag og Ice Groups Eivind Helgaker blir sammen uansett en større utfordrer av både Telia og Telenor. – Jeg pleier å si for å irritere Telia litt at vi er Norges viktigste utfordrer, sier Nag til Kampanje.

- Innholdet til Altibox er spennende

Eivind Helgaker og Ice får som nytt medlem i Altibox-familien også tilgang på mye innhold ettersom Altibox er den raskest voksende TV-distributøren på markedet.

- Dette er kjempespennende med tanke på det vi kaller verdiøkende tjenester. Vi har allerede begynt å snuse på dette og ser at dette blir tatt veldig godt imot av kundene. Det er klart at dette med innhold er noe man har med seg på mobilen i dag som kunde, sier han.

Noe av den industrielle ideen bak kjøpet utover å bli en fullverdig tilbyder av både internett, mobil og TV, er å utnytte hverandre nett. Lyse har allerede et fibernett for internett og TV, som de selger gjennom Altibox, mens Ice har sitt mobilnett.

- Når du bygger et mobilnett så trenger du også fiber, og ut fra det perspektivet vil vi bygge ut nettet og dekningen vår mer effektivt, sier han.

Les også:  TV-distributører i fotballallianse - Altibox og Telenor går sammen om fotballbud

Slipper å leie av Telenor og Telia

I tillegg kan nå Ice i stedet for å leie kapasitet av Telenor og Telia, heller benytte seg av nettet som Lyse har investert i og bygget opp over mange år. 

- Det vil være veldig naturlig å samarbeide med Lyse på dette. Det er det ingen tvil om, sier Helgaker.

De to selskapene sitter begge også med nye, verdifulle 5G-frekvenser som kan sikre begge selskapene ny og bedre dekning i Norge.

- Nå som vi er i samme familie kan vi bygge ut nettene våre enda raskere. De frekvensene vi har kan brukes både til mobiltelefoni og bredbånd og til sammen vil vi da få et topp moderne, og landsdekkende mobil og fastnett, sier Nag.

Tar Ice Group av børsen

Når det gielder det finansielle vil Ice sitte igjen med tre milliarder kroner etter oppkjøpet, men er nødt til å bruke mesteparten av beløpet på å betale ned gjeld og løse opp pågående konflikter med noen av sine kreditorer. Selskapet skriver i en børsmelding at det vil bli lite igjen til aksjonærene. 

- Vi har hatt en ganske kompleks kapitalstruktur lenge og vi har sagt at det er noe vi måtet løse opp i. Vi startet denne jobben for lenge siden og har jobbet med flere planer. Dette var et av alternativene, sier Helgaker.

- Når begynte dere å snakke sammen første gang?

- Det har vært en strukturert prosess der Lyse har vært en deltager og gjort sine vurderinger også har det vært rådgivere på begge sider, sier Helgaker.

Som rådgivere har Ice fått hjelp av Lazard, DNB og Pareto og advokatkontorene Gisvold og Ro Sommernes.

- 80 prosent av aksjonærene har godkjent avtalen. I tillegg har vi gjeldsinvestorer med Golden Tree som en av de store. Vår disputt med Golden Tree vil med denne avtalene løses og alle gjeldsinvestorer vil få tilbakebetaling. Det har vært komplekst og derfor er vi også ekstra glade for at vi har fått en løsning, sier Helgaker.

Kjøpet skal også godkjennes av de norske konkurransemyndighetene og Ice Group skal nå tas av børsen. Partene regner med å ferdigstille transaksjonen mot slutten av mars. 

- Telekom er en dynamisk bransje

Hos konkurrentene i Telenor og Telia tas den store nyheten om oppkjøpet med ro.

- Kjøpet viser at telekom er en dynamisk bransje hvor det skjer ofte og store endringer og hvor det derfor er stor konkurranse om kundene. Vi ønsker den nye konstellasjonen lykke til, sier informasjonssjef Magnus Line i Telenor.

Norges største utfordrer Telia sier de «ønsker all ny konkurranse velkommen».,

- Som Norges største utfordrer skal vi fortsette å utfordre for fullt på tvers av TV, internett og mobil i det som nå blir et veldig spennende marked. Game on! sier informasjonssjef Daniel Barhom i Telia.

Ny telegigant vil ta opp kampen med Telenor og Telia: - Kan hende det kommer et Altibox Mobil