Papiravis-kutt i Polaris Media: - Kommer til å se at alle aviser går ned i frekvens

Polaris Media har 800-900 millioner kroner i kostnader knyttet til papiravisen. De kostnadene må ned de neste par årene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Øyvind Hofsrud Journalist

Mediekonsernet Polaris Media ser kostnadene stige til værs samtidig med at inntektene ikke vokser like mye som i 2021 og første halvår av fjoråret. Nå setter medieselskapets nærmer 70 mediehus i gang både reduksjoner i bemanningen og sparetiltak i produksjonen av papiravisene.

- Det har vært et krevende år og det er blitt mer krevende fordi annonseinntektene går ned. Først og fremst på papir og nasjonalt. Lokalt og regionalt er det ganske bra, sier konsernsjef i Polaris Media, Per Axel Koch til Kampanje.

Mediekonsernet som gir ut av aviser som Adresseavisen, Sunnmørsposten, Harstad Tidende og Fædrelandsvennen har til sammen nærmere 340.000 abonnenter og andelen heldigitale abonnement er nå 57 prosent i Polaris Media Norge. Mange av avisabonnentene til Polaris Media har dermed fortsatt papiravisen som del av abonnementet sitt. Nå vil mediekonsernet sette i gang et arbeid som skal se på antall utgivelser per uke.

- Vi tror antall utgivelser i Norge og Sverige kommer til å ganske betydelig ned de neste par-tre årene. Vi tror ikke alle kommer til å endre, men svært mange. Det går mer og mer mot en heldigital fremtid, og selv om papiravisen kommer til være med oss i mange år fremover skal vi ta ned frekvensen, sier han.  

Les også: Papiravisdøden nærmer seg etter dansk tabloid-nedleggelse: - Det er en løpende vurdering

 
Legger frem tall:

Konsernsjef i Polaris Media, Per Axel Koch, legger torsdag frem tallene for både fjerde kvartal i fjor og hele 2022. Her Koch på Kampanjes Media Business-arrangement. Foto: Eivor Eriksen.

- Må se på kostnadene

Ett av flaggskipene i Polaris Media er Adresseavisen som har et totalopplag på litt over 75.000 og der godt over 30.000 er såkalte komplettabonnement med både papir og digitalt.

- Vi må som mange andre se på kostnadene knyttet til papirproduksjonen. Det er fornuftig med tanke på de endrede rammebetingelsene vi har akkurat nå. Dette arbeidet ser ikke bare på spørsmålet om frekvens, men også andre kostnader knyttet til papir. Blant annet kommer vi til å flytte deadline et par timer frem, sier sjefredaktøren i Adresseavisen, Kirsti Husby, til Kampanje.

- Kommer Adresseavisen til å kutte utgivelsesdager i løpet av de neste årene eller er det andre aviser i systemet som står foran dere i rekka?

- Vi kommer nok til å se at alle aviser går ned i frekvens på ett eller annet tidspunkt, inkludert Adresseavisen. Vi er i gang med et arbeid der vi ser på utgivelsesfrekvensene til alle titlene i konsernet. Det er for tidlig å si hvem som kutter først for her er det mange avhengigheter som må avklares, sier hun.

- Hvilke utfordringer kan dette gi dere?

- På den positive siden så vil det kunne forsterke vårt digitale fokus enda mer, men vi er også nødt til å jobbe med hva slags papirprodukt skal vi tilby fremover, sier Husby.

Rammes av kostnadskutt:

Mediekonsernet Polaris Media må jobbe hardere med kostnadene. Det rammer også selskapets største avis, Adresseavisen. - Vi må som mange andre se på kostnadene knyttet til papirproduksjonen, sier sjefredaktør Kirsti Husby.

Tøffere i annonsemarkedet

Det er særlig på annonsesiden at Polaris Media merker de nye tidene. Mediekonsernet kaller det «markant skifte» det som traff annonsemarkedet for papiravisene i tredjekvartal. I andre halvår i fjor falt annonseinntektene på papir med nesten 20 prosent. Tilsvarende kvartal i 2021 var flatt.

- Vi håper det stabiliserer seg nå, men det er et vanskelig år og spå om. Det kan gå dårligere enn vi tror, men det kan også gå ganske mye bedre. Vi sitter ikke og venter på at det skal bli dårligere, sier Koch om utviklingen.

Selskapet drar inn rundt én milliard kroner i annonseinntekter og over halvparten er fortsatt relatert til papiravisene. Når annonseomsetningen på print da faller med 15-20 prosent merkes det på topplinjen til Polaris Media.

- Hvordan har det nye året startet?

- Jeg vil si helt OK, sier Koch.

Kutter nærmere 100 årsverk

I tillegg til å gå kraftig til verks med papiravisen kutter Polaris Media også i bemanningen. Som varslet tidligere har mediekonsernet tilbudt ansatte i både Norge og Sverige en gavepensjonsordning. Effekten av dette tilbudet skal redusere bemanningen med 68 årsverk i Norge. Polaris Media-eide Stampen Media vil i tillegg iverksette en kombinasjon av gavepensjon og sluttavtaler for å redusere bemanningen med 26 årsverk, altså totalt nærmere 100 årsverk.

- 70 prosent av de som fikk tilbud takket ja, sier Koch.

Han sier bemanningsreduksjonen fordeler seg ganske jevnt blant selskapets mange mediehus og at de ansatte kommer både fra de redaksjonelle avdelingene og andre steder i konsernet. Særlig innenfor trykkerdelen er det gitt mange gavepensjoner med rundt 20 årsverk.

- Er det god seniorpolitikk?

- Det er det tiltaket vi mente var det mest hensynsfulle. Oppsigelser og sluttavtaler blir en annen type prosess. Vi har sett før at dette er en type frivillig tilbud som har blitt godt mottatt tidligere, sier Koch.

Les også: Polaris Media skal kutte nesten 100 årsverk

- Aldri hyggelig

Polaris Media ønsker ikke å bekrefte hvor store innsparinger bemanningsreduksjonen vil gi. Men hvis en regner rundt 800.000 kroner per årsverk så vil bruttoeffekten av sparetiltaket ligge på mellom 70-80 millioner kroner på årsbasis. Klubbleder sier sparetiltakene og resultatene av gavepensjonstilbudet var som forventet. 

- Det er gledelig at man ikke setter i gang med nye tiltak, men at intensjonsavtalene som er inngått med gavepensjon i Norge og gavepensjon samt sluttpakker i Sverige er godt nok nå. Så er det aldri hyggelig å bli minnet på at det er nesten 100 erfarne kolleger som vil slutte å være kollegaen din de neste par årene, sier Jakob Ellingsen, klubbleder for Polaris Media-journalistene.

Kuttene i Polaris Media kommer samtidig som Schibsted skal spare 500 millioner kroner og Amedia innfører full stillingsstopp. På toppen av det skal NRK nedbemanne og spare 300 millioner kroner. 

- Det er aldri hyggelig at gode kolleger skal slutte. Jeg har allerede snakket med andre tillitsvalgte i dag, og man er spent på hvordan arbeidsbelastningen blir. Man forventer kanskje at den blir høyere,

Ellingsen i Polaris Media er imidlertid glad det ikke varsles om «nye tiltaksrunder».

- Det var godt å høre at det ikke kommer nye tiltaksrunder nå, men at man tror de tilbudene er nok i denne runden. Så får vi se hva arbeidet rundt frekvensendringer og hva man finner ut der. Om det er aktuelt eller ikke. Det er naturlig å se på grunnet prisøkninger knyttet til papiravis, sier han.

Her kan du se alle tallene til Polaris Media for regnskapsåret 2022. Alle tall i MNOK. Resultatfall i Polaris Media

Polaris Media 2022 2021 Endring i %
Omsetning 3.630,4 3.684,1 - 1,5
Driftsresultat 22,8 272,5 - 91
Resultat før skatt 77,4 185,9 - 58

Papiravis-kutt i Polaris Media: - Kommer til å se at alle aviser går ned i frekvens