Norsk Tipping vinner årets første Reklamebørsen: - Knappest mulig margin

Det har vært et bikkjeslagsmål om seieren i januar, men det er en katt som går seirende ut.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Dag Robert Jerijervi Journalist

Norsk Tipping er en gjenganger når nordmenn blir spurt om hvilke reklamefilmer de husker og liker best, og også i januar er det spillmonopolisten som drar i land seieren. Det er riktignok første gang de vinner med katten Risotto.

- Det er gledelig å se at vi topper listene for januar. Vi er spesielt fornøyde med at vår markedsføring både likes og er kostnadseffektiv. Det er ekstra moro at Risotto topper på effektivitet, sier markedskommunikasjonsansvarlig for Lotto, Tove-Kristin Liberg til Kampanje.

Det er filmen «Doggybag» som er blitt målt av EssenceMediacom i denne utgaven av Reklamebørsen. Den scorer høyest på effektivitet og positiv reklameoppmerksomhet, viser rykende ferske tall.

- I en måned hvor ingen filmer dominerer på tvers av parametere var det Norsk Tipping som til slutt dro hjem sammenlagtseieren med knappest mulig margin, sier innsiktssjef i EssenceMediacom, Håvard Ose, som står bak Reklamebørsen.

Se filmen fra Norsk Tipping her:

- Alltid vanskelig å forberede seg

Lottos nye Risotto-film har kjempet om januar-seieren med Sparebank 1, som topper på oppmerksomhet, Helsedirektoratet, som topper på liking, og Mitt Anbud, som topper på branding.

Norsk Tipping får på sin side «en soleklar effektivitetsseier» til tross for at filmen har hatt moderat trykk denne måneden.

Risotto følger i fotsporene til hunden Otto, men har foreløpig ikke klart å markere seg like sterkt som golden retrieveren gjorde før ham. Den andre filmen om katten fikk en usedvanlig kjølig mottakelse i Reklamebørsen i oktober.

- Det er alltid vanskelig å forberede seg på hvordan reklamefilmer blir mottatt, men vi håpet og forventet at Risotto skulle få en bra mottakelse. Selv om han ikke når helt opp til Otto klarer vi likevel å levere svært gode resultater – og det er jeg veldig fornøyd med, sier Liberg.

- Hunder har nok generelt større liking enn det katter har, og vi har merket at det er mer polarisering rundt Risotto enn det var med Otto, så det er kommer ikke som en stor overraskelse.

Klar med ny Risotto-film

Det er reklamebyrået Pol som står bak Risotto. Norsk Tipping har rettighetene til katten i ett år, altså frem til september. Liberg forteller at de jobber med nye konseptideer allerede nå og at Risotto kan bli det siste husdyret som vinner i Lotto.

- Nå skal jeg aldri si aldri – for vi sa jo egentlig det etter Otto også. Vi er heldige som har så mange gode historier å fortelle om andre lottovinnere og styrken i konseptet «Lotto-millionærer er ikke som andre millionærer», er at vi har en enorm variasjon og bredde vi kan spille på.

Liberg avslører at Risotto skal finne på flere sprell i første halvdel av året og at han følger i poteavtrykkene til Otto. Det nyeste innholdet i serien er at vi får følge Risotto på filmopptak, og premieren kan du se her:

Helsedirektoratet treffer TV-seerne med demenskampanje

En annen reklamefilm som har utmerket seg på Reklamebørsen i januar er filmen «Demens» fra Helsedirektoratet. Filmen etterlater et positivt inntrykk og er rundens best likte film. 37 prosent liker denne filmen bedre enn andre reklamefilmer,

- Det er svært gledelig at vår kommunikasjon om demens er godt likt  sier fungerende kommunikasjonsdirektør i Helsedirektoratet Astrid Bjerkås til Kampanje.

Hun mener resultatene tyder på at historien resonnerer godt i målgruppene.

- Vi håper det også kan bidra til det som er målet med kommunikasjonen, at enda flere kontakter fastlegen og ber om utredning ved mistanke om demens, sier Bjerkås.

Se filmen her: 

- Ikke overraskende

Filmen er laget av Per Høj og ble produsert i overgangen mellom 2019 og 2020 og var i utgangspunktet planlagt som kampanje i mars 2020, men ble flyttet til desember samme år grunnet pandemien. Filmen ble på nytt vist i februar i fjor og er tilbake også i år.

- Vi har valgt å vise filmen på TV i samme tidsrom som suksess-serien «Demenskoret» skal vises. Det ligger en kommunikasjonsstrategisk vurdering bak det valget, da vi både i fjor og i år forventer at serien vil føre til mer oppmerksomhet rundt demens i befolkningen, forklarer Bjerkås.

Selv om filmen fra Helsedirektoratet ikke er ny, har den aldri blitt målt i Reklamebørsen før. 

- Holdningskampanjer likes ofte bedre enn reklame for produkter og merkevarer og det er derfor ikke overraskende at det er Helsedirektoratet som stikker av med månedens likingseier, sier innsiktssjef i EssenceMediacom, Håvard Ose.

Bjerkås legger til at demens er et krevende tema som det har vært knyttet mye negative følelser og skam til.

- Så det er ekstra gledelig å se at filmen og budskapet scorer såpass høyt på positive målinger, som liking og positivt inntrykk. Det kan være et tegn på at samfunnets holdninger til og kunnskap om demenssykdommene utvikler seg i positiv retning, sier hun.

Les også: Ny kampanje skal skape mer åpenhet rundt demens

Mest likt:

Helsedirektoratet plasserer seg på toppen over de mest likte reklamefilmene i januar. Kilde: EssenceMediacom

Norsk Tipping vinner årets første Reklamebørsen: - Knappest mulig margin