Har ventet 19 år på seieren i Gullfisken – slik laget de vinnerfilmen

Men da reklamebyrået endelig gikk til topps befant byrålederen seg et helt annet sted.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne helgen var det fest og feiring i den norske reklameindustrien da TV 2 inviterte til et ny direktesendt underholdningsshow der seerne blir invitert til å stemme på de 12 beste reklamefilmene fra 2019.  

Bredden i antall byråer som var representert med vinnerfilmer, eller sølvfisker som det heter, var større enn på mange år, og hele syv reklamebyråer var med og konkurrerte om seieren. I superfinalen stod det til slutt mellom Try, Pol og Kitchen.  Det var med ord et sterkt finaleheat med noen av landets mest premierte byråer og Gullfisken-grossister. Try Reklamebyrå har vært suverene i denne konkurransen de siste ti årene med hele åtte seire, men til slutt var det likevel Kitchens film for Barne-, ungdoms- og familidirektoratet (Bufdir) som gikk til topps.

For Kitchen-grunnlegger og idag viseadministrerende direktør i Publicis i Norge, Haakon Dahl, tok dermed 19 års ventetid endelig slutt. Dahl har selv vært til stede på en rekke Gullfisken-konkurranser i løpet av sin lange karriere i reklamebransjen, men har aldri vært oppe på scenen selv og tatt imot statuetten. Tilfeldigheter førte til at det ikke skulle skje denne gangen heller, fordi Haakon Dahl hadde prioritert annerledes.

- Hvorfor var du ikke til stede i år?

- Det hadde selvfølgelig vært utrolig morsomt å være der i år, men det hadde seg slik at det denne gangen kolliderte det med en ferie, sier Dahl.

Dermed måtte reklamesjefen følge med så godt han kunne fra Marrakech i Marokko lørdag kveld.

- Jeg fulgte innspurten minutt for minutt takket være gode kollegaer og en brukbar SMS-forbindelse, sier Dahl på telefon fra Marokko.

Les også: Full pott for tom matboks - her er årets mest populære TV-reklame

- Ingen grunn til å gi opp håpet

Han sier Kitchen som reklamebyrå har vært tett på å vinne tidligere, selv om det altså har gått hele 19 år uten at byrået har klart å gå helt til topps.

- Vi har ikke vært representert med sølvfisker i alle 19 årene, men det er ikke mange ganger vi ikke har vært til stede i finalen. Vi har også nådd superfinalen noen ganger også, både med reklamefilmer for Posten og Djuice hvis jeg tar det litt på husken, sier Dahl.

- Hadde du etter hvert begynt å gi opp håpet om at du skulle få være med å vinne Gullfisken som Kitchen-sjef?

- Så lenge man får en sølvfisk i ny og ne, er det ingen grunn til å gi opp håpet om en gullfisk. Det viktigste er at man lykkes sammen med sine kunder, at man sammen skaper resultater. Gullfisk er tross alt bare en hyggelig bonus for begge parter, sier Haakon Dahl.

Det er problem, problem, problem, så endelig løsning, og noen gode hjelpere underveis. Bendik Romstad, tekstforfatter i Kitchen om vinnerfilmen

- Bevis på at vi gjør mye riktig

Kitchen er et reklamebyrå som har som mål å hevde seg i kreativitetskonkurranser som blant annet Gullblyanten og på Kampanjes egen byråkåring «Byråprofil» er byrået som regel å finne blant de fem beste reklamebyråene.

- Hva betyr Gullfisken for Kitchen?

- Grand Prix i Gullblyanten og Gullfisk på under ett år er noe vi tar som et bevis på at vi gjør mye riktig om dagen. Det kan vi ta med oss når vi denne uken går i gang med nye spennende oppgaver for bransjens beste kunder, sier Dahl.

- What you see is what you get

Det var altså med kunden Bufdir reklamebyrået vant med i år, en film som handler om den lille gutten som går på skolen med tom matboks. Filmen er en kampanje som har som mål å synliggjøre behovet for flere fosterforeldre og reklamen har gått sin seiersgang verden over med hele 600 millioner visninger på internett.

- At vi alle kan bidra og bety noe for barn som virkelig trenger det, er et viktig tema, sa kommunikasjonsrådgiver Lin Bull-Valen i Bufdir da hun tok i mot prisen lørdag kveld.

- Hva tror du gjør at filmen treffer seerne der hjemme? 

- Vi tror filmen spiller på følelser og at den treffer mange i hjertet, sier Bull-Valen som har vært ansvarlig hos kunden sammen med Elisabeth Ørving i Bufdir.

Personlig liker jeg at det eneste som tilføres et storybord er emosjoner.

I Haakon Dahls fravær var Kitchen-veteran Bendik Romstad en av dem som var med opp på scenen og tok imot prisen. Romstad har selv vært tekstforfatter på filmen og jobbet i team med art director Ole Henrik Stubberud.

I Haakon Dahls fravær var Kitchen-veteran Bendik Romstad en av dem som var med opp på scenen og tok imot prisen. Romstad har selv vært tekstforfatter på filmen og jobbet i team med art director Ole Henrik Stubberud.  Tilbake på jobb i Kitchen deler Romstad også på det som på film- og reklamespråket kalles storyboardet. Det vil si en visuell fremstilling av hvordan reklamebyrået tenker seg filmen.

- Storyboarden er tegnet av en freelancer som heter Torgrim Nærland. Han får vårt manus og en liste over hvilke tegninger vi trenger for å forklare historien, forklarer Romstad.

Han kaller oppskriften på suksessen for «en klassisk historiefortelling».

- Det er problem, problem, problem, så endelig løsning, og noen gode hjelpere underveis, sier tekstforfatteren.

- Hvordan er det når man jobber med en slik film som den som vant Gullfisken, følger man storyboardet slavisk eller blir sluttresultatet veldig annerledes det som er tegnet?

- Personlig liker jeg at det eneste som tilføres et storybord er emosjoner. Som du ser, er filmen ellers gjort ganske slavisk etter hvordan vi presenterte idéen for kunden. Slik har jeg alltid gjort det: What you see is what you get, sier Romstad.

 

Tegnet vinnerfilmen:

Her ser du storyboardet eller den visuelle fremstillingen av vinnerfilmen. - Storyboarden er tegninger vi trenger for å forklare historien, sier Bendik Romstad i Kitchen.

- Noen gullkorn er ikke mulig å planlegge

Filmen som til slutt vant Gullfisken ble spilt inn på Steinerskolen på Hovseter og Romstad kan røpe at det også denne skjedde uforutsette hendelser under opptak.

- Noen gullkorn kommer på sett og er ikke mulig å planlegge. Romeo. som gutten med druene heter, har et helt fantastisk blikk til Aksel som har hovedrollen. Dette var ikke planlagt, og kom mens foreldrene sto på gangen og maste for å få hente barna sine hjem for dagen, sier han.

Regien på filmen var det Jens Lien som hadde og produksjonsselskapet var Willy Nikkers.

- Jens Lien er ekstremt flink med barn, men siden vi ikke hadde så mye penger ble filmen laget med Einar Films lillebror Willy Nikkers. De har en enklere og billigere arbeidsmåte som passet budsjettet bedre, sier han.

Med seieren i Gullfisken kan Bufdir glede seg over én million kroner i gratis visningstid på TV 2 noe som kommer godt med for en kunde uten altfor store mediebudsjetter. Romstad oppsummerer kvelden der kulturminister Abid Raja delte ut prisen på følgende måte.

- Det var et ganske rørende øyeblikk der oppe på scenen da kulturminister Abid Raja delte ut prisen og selv har tre fosterbarn. Det var stort, sier Romstad.

Det øvrige teamet på filmen var Hans Moe (konsulent), Heidi Evans (prosjektleder) og Halvor Lid (produsent). Produksjonsleder var Mari Jørgensen, mens Kjetil Røst Nilsen har stått for musikken

Har ventet 19 år på seieren i Gullfisken – slik laget de vinnerfilmen