Nå er det slutt på underskuddene i VGTV - se de nye rekordtallene her

VGTV-toppene frykter heller ikke konkurransen fra et DBTV som også vokser i rekordfart.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Denne uken la Schibsted-konsernet frem sine tall for årets fjerde kvartal. De viser at det gikk dårligere i nyhetsdivisjonen i fjerde kvartal sammenlignet med i 2018.

Schibsted hadde imidlertid også gode nyheter å melde, særlig med tanke på VG som i 2019 nå har passert én milliard i digitale inntekter. Noe av dette kan tilskrives satsingen på VGTV som avsluttet 2019 med rekordresultater, med 800.000 daglige avspillinger.

Både økonomisk og redaksjonelt går VGTV-redaksjonen også lysere tider i møte, etter fem år med underskudd. Schibsteds 2019-tall viser at VGTVs totale inntekter økte med 25 prosent fra i fjor.

Ifølge administrerende direktør Manus Hønningstad i VGTV, endte de totale inntektene på 155 millioner kroner. VGTV leverer også vekst i bruttoresultatet fra 3,1 millioner kroner i 2018, til 14,5 millioner kroner i 2019.

- Vi er svært godt fornøyd med et resultat på 14,5 millioner. Det viser at VGTV er blitt en lønnsom virksomhet, og en viktig bidragsyter til VGs økonomi. Vi har allerede ansatt flere folk i 2020, for å styrke oss på underholdning mot en ung målgruppe, sier Hønningstad.

VG hadde et samlet overskudd i 2019 på 277 millioner kroner. 

Redaktør Rolf Sønstelie sier det er svært motiverende at redaksjonen nå opplever at de lykkes. 

- Faktisk har utfordringen i 2019 vært å levere nok varelager for å møte etterspørselen etter videoreklame. Vi er suverent størst på video i det norske markedet blant mediehusene. Det er en posisjon vi skal styrke. Jeg mener vi har knekt web-TV-koden, men vi må hele tiden utvikle oss for å være i front, sier han. 

Flest ser «breaking news» og underholdning

I takt med en voksende økonomi og seerskare, peker også VGTVs annonseinntekter oppover. Mens annonseinntekene i moderselskapet Schibsted dalte kraftig, økte VGTVs annonseinntekter med hele 29 prosent. Det er betydelig mer enn totalmarkedet vokste i 2019 ifølge prognosene til IRM viste en vekst innenfor online video på over tolvprosent prosent i 2019 og som er forventet å vokse ytterligere i 2020 til nærmere 600 millioner kroner. 

- I tillegg til annonseinntektene har vi også blant annet inntekter fra live-shows, hvor «Harm&Hegseth» og «Spårtsklubben» trakk fulle hus over hele landet i fjor. I tillegg har vi distribusjonsinntekter fra ulike kanaler, sier Hønningstad. 

Sønstelie sier at «Harm&Hegseth», «Spårtsklubben» og andre underholdningsprogrammer gir høye seertall for VGTV, men at den aller høyeste trafikken kommer fra «breaking news» og underholdning. 

- Folk vil se live og video fra nyhetshendelser, særlig når det er pågående. Her har vi satset betydelig de siste par årene, sier Sørlie og legger til:

- Men enda viktigere er det at de treffer målgruppene som er strategisk viktig for VG - unge og unge kvinner. 

- Hvilke ambisjoner har dere for 2020? 

- Fortsatt vekst. Vi har hatt en svært god start på året, med rekordhøy videotrafikk. Januar ble den beste måneden i VGTVs historie. Selv om januar alltid er en tregere måned på annonsesiden, økte inntektene våre mot januar i fjor. Det er lovende, sier Hønningstad.

Bygger opp konkurrent:

Mads A. Andersen jobbet mange år som programleder i VGTV, før han ble direktør for video i Aller Media i 2018.

- DBTV prøver å kopiere alt vi gjør

Dagbladet TV har rustet kraftig opp de siste årene, og har hentet flere ansatte fra VG og VGTV - som Mads. A. AndersenJulie Easter Christiansen, og Sondre Rahm

- Hvordan opplever dere konkurransen fra DBTV? 

- Vi heier på at Dagbladet nå satser på video. Det er utelukkende positivt med konkurranse. Det motiverer oss til å bli enda bedre. At de prøver å kopiere alt vi gjør tar vi som et kompliment. De kommer aldri til å true vår nummer én-posisjon, sier Sønstelie. 

Mads A. Andersen, som nå er direktør for video i Aller Media, er ikke enig i at DBTV forsøker «forsøker å kopiere alt VG gjør».

- Da hadde ikke Dagbladet TV lyktes så godt med breaking news og dagsaktuelle underholdningsnyheter som vi gjør. Jeg vet at vår disruptive måte å produsere og publisere web-TV på skiller seg ut, sier Andersen og legger til: 

- Men i mengden av alt VGTV gjør, finner man også våre fokusområder. At en tabloid nettavis satser på underholdning, sport og nyheter er helt naturlig, sier han. 

Hos DBTV er det – i likhet med hos VGTV – underholdning og TV-dekning av hendelsesnyheter som trekker flest seere. 

- Hvordan opplever dere konkurransen fra VG?

- Den opplever vi som veldig gøy. Vi ser også at nyhetsredaktøren i VG har fått en caps med påskriften «make breaking great again», så vi regner med de kommer til å prøve på det, sier Andersen. 

En halv million DBTV-avspillinger hver dag

Ifølge Andersen er ikke DBTV så opptatt av å ta igjen VG. 

- Vi er først og fremst opptatt av å vokse og utvikle oss selv. Dette året skal vi opp bemanne og igangsette flere prosjekter som følger den samme kursen vi har lagt, sier Andersen. 

Han forteller også at Dagbladet TV begynte 2020 med godt over en halv million visninger per dag. 

- Vi har hatt en ekspansiv vekst de siste månedene og den pågår fortsatt, sier han. 

Hvordan har det så godt med økonomien i DBTV? Ifølge Andersen økte omsetningen på Web-TV i Aller Media med 640 prosent fra januar i fjor til januar i år. 

-  De største satsingene våre redaksjonelt og teknisk ble iverksatt midtveis i fjor og den største veksten kom i høst. Når det er sagt, fortsetter vi veksten og har ikke sett noen tegn til utflating enda, sier han. 

Aller Media har avvikende budsjettår, som går fra oktober til oktober. Andersen ønsker derfor ikke å kommentere noe ytterligere om årets TV-omsetning.

- Men vi merker stor interesse blant annonsørene. Flere og flere får øynene opp for at Aller Media har god dekning på web-TV. Vi har også en god dekning på kvinnemålgruppen, som kan være vanskelig å nå i andre mediehus. Dette gjør at vi stadig får nye kunder inn døren, sier han.

Nå er det slutt på underskuddene i VGTV - se de nye rekordtallene her