Bjørgen skal gi Kiwi mer fiskekraft – Coop kaller det PR-jippo

- Kan være starten på en ny markedskrig, sier reklamekjøper.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

- Markedskriger er ikke uvanlig, særlig ikke på denne tiden av året, og det er slettes ikke uvanlig i dagligvarebransjen. Og dette kan være starten på en markedskrig. Det vi ser her er i alle fall et klassisk eksempel på det som ofte skjer i slike bransjer, sier Arne Inge-Christophersen, en ringrev i medie- og kommunikasjonsbransjen, til Kampanje.

Krig er et sterk ord, men det pleier å gnistre når aktørene i dagligvaregigantene jevnlig støter sammen. Kampen om kunder og markedsandeler er beinhard, og det gikk ikke mange dagene i 2019 før det smalt igjen. Mandag, før mange hadde fått ristet av seg den fete julehøytiden, klinte lavpriskjeden Kiwi, eid av mektige Norgesgruppen, til med en storstilt reklamekampanje for priskutt på fisk. Bakteppet er at myndighetene vil at nordmenn skal spise mer fisk. Målet er 20 prosent mer innen 2021.

For problemet er at vi spiser stadig mindre sjømat. 

I den forbindelse har Kiwi fått utført en undersøkelse, og der svarer flertallet av befolkningen at pris er viktigst på spørsmål om hva som skal til for at fiskeprodukter puttes hyppigere i handlekurven. Kjeden slår på stortromma og lokker med 15 prosent priskutt, tilsvarende merverdiavgift eller «momsen», på all fisk i seks uker.

- Bjørgen er et skup

Den nye Kiwi-kampanjen rulles ut i alle mediekanaler denne uken. Og det er altså tidenes vinterolympier, Marit Bjørgen, som fronter kampanjen.

I senter av kampanjen finner vi en splitter ny reklamefilm, produsert av True Stories sammen med regissør Geir Hørnes for reklamebyrået Alexander og Kiwi. Her møter den unge skiløperen Martine (11) sitt store idol Bjørgen på Kiwi-butikken. 

- Å få med Marit Bjørgen til å fronte denne kampanjen var et skup for oss. Bjørgen har selv erfart hvordan endret kosthold til flere fiskemåltider i uken, bidro til å løfte hennes prestasjoner i skisporet etter noen trøblete år fra 2007 til 2009. Historien kjenner vi; ingen over ingen ved siden, sier markedssjef Jacob Rolland i Kiwi til Kampanje.

Og Kiwi sparer ikke på markedskronene.

- Vi kjører vi full pakke. Tv, radio, print, digialt, utendørs og DM til 1,3 millioner husstander denne uken. 

 Her kan du se den nye reklamefilmen til Kiwi med Marit Bjørgen. 

- Bryr oss mindre om hva konkurrentene gjør

Kiwi er forberedt på at konkurrentene svarer med priskutt.

- Vi har kjørt momskutt-kampanjen tidligere. Da vi gjorde det med frukt og grønt i 2007, økte vi salget med 23 prosent, og konkurrentene fulgte etter. Det syntes vi bare var positivt, fordi det kommer flere til gode. Men vi er mest opptatt av å få ned prisene hos oss og være billigst hver dag, og bryr oss mindre om hva våre konkurrenter foretar seg. Kiwis mål er å øke salget av fisk og inspirere politikerne til å bruke pris som virkemiddel for å få folk til å spise sunnere. Vår drøm er at politikerne fjerner momsen på fisk, frukt og grønt, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, til Kampanje.

- Dere er vel også opptatt av å få flere kunder til Kiwi-butikkene og dermed tjene mer penger?

- Ja, men det er ingen motsetning mellom å drive god butikk og bruke vår posisjon til å bidra til at folk spiser sunnere mat. Det er fire millioner som handler i våre butikker ukentlig, det vil si fire millioner muligheter for å hjelpe kundene til å ta sunnere valg. Vi mener det er mye mer effektivt å senke prisen på sunne alternativer, enn å øke prisen på de mindre sunne, svarer Arvin.

- Regner dere med at konkurrentene vil svare?

- Vårt mål er å få folk til å spise sunnere mat, så får konkurrentene svare på hva de vil gjøre fremover.

- Alt blir besvart på et eller annet vis

Arne-Inge Christophersen har fulgt det norske reklame- og mediemarkedet i en årrekke. Han har sett markedskriger komme og gå.

- Markedskriger er ikke uvanlig, særlig ikke på denne tiden av året, og det er slettes ikke uvanlig i dagligvarebransjen. Vi så det da de Rema 1000 lanserte sin «Æ»-app for to år siden. Konkurrentene hadde ikke noe tilsvarende å lansere, men de svarte på sin måte og det ble en stor markedskrig i alle mediekanaler, særlig på tv.  Alt som en aktør gjør i denne bransjen blir besvart av rivalene på et eller annet vis. Du skal være en sterk merkevare hvis du ikke svarer på Kiwis framstøt. Om det blir fisk eller noen andre produkter, gjenstår å se.

Les også: Her er Rema 1000s Æ - går til priskrig med ny app

Coop: - Lukter PR-jippo

Coop-eide Extra nøler ikke.

- Da vi oppdaget at Kiwi kuttet prisene på fiskeproduktene, så tok det ikke mange minuttene før vi reduserte prisene tilsvarende på våre fiskeprodukter. Det er slik konkurransen er mellom lavprisaktørene; vi følger med på hverandre hele tiden, og sørger for at vi er minst like billige. Når én aktør kutter prisen, så følger de andre etter.

Det sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge til Kampanje. Han blåser av konkurentens reklamekampanje og medieutspill.

 - Jeg mener Kiwis priskutt lukter PR-jippo. De prøver å gjøre seg veldig interessante ved å fortelle at de nå gjennomfører et priseksperiment som skal vare i seks uker. Kiwi må ha mye penger når de gjennomfører en undersøkelse for å finne ut om lavere priser fører til økt salg. Alle vet at det blir konsekvensen når du kutter pris. Da vi senket prisene på fiskeprodukter med 40 prosent i Extra-butikkene i fjor høst, så økte salget med 300-400 prosent for enkelte produkter. Kiwi forsøker å late som de det gjør er noe unikt, men det er bare et PR-jippo, det er bare tull å kalle dette et eksperiment, sier Kristiansen.

Les også: Dagligvare-smell for Coop - nå vil giganten ha «kjempeløft» med nye byråer

- Rema og Kiwi har fått vært i fred i mange år. Extra har nok for dem blitt den irriterende lillebroren i lavprismarkedet. En bror som blir stadig større og sterkere og ikke lar dem få være i fred, men som utfordrer dem kraftig på pris.

- Kommer til å bruke mer penger på reklame i år

Harald Kristiansen i Coop varsler at Coop og Extra kommer til å bruke mer penger på markedsføring i 2019 enn i 2018.

- Alle som lever av reklame til dagligvarebransjen kommer til å tjene mer penger i år. Det er så tøff konkurranse at det er nødvendig å være synlig i markedsføringen og i mediene, så det er klart at vi kommer til å bruke mer penger på reklame i år enn i fjor.

- Vil Kiwis fiskekampanje bli møtt av en lignende Coop-kampanje om priskutt på fisk eller lignende produkter?

- Vi har lagt offensive kampanjeplaner for 2019 og står i det løpet vi har lagt. Vi opptatt av å tilpasse markedsføringen i forhold til å kommunisere relevante innhold for kundene i de kanalene kundene er basert på den kundeinnsikten vi har om våre mediere. Herunder også våre egne kanaler som Coop medlemsapp og medlemsbrev mot våre 1,7 millioner kunder som er med å eier Coop, sier Kristiansen.

Han mener Extra er godt rustet til skjerpet kamp om kundene framover.

- Rema og Kiwi har fått vært i fred i mange år. Extra har nok for dem blitt den irriterende lillebroren i lavprismarkedet. En bror som blir stadig større og sterkere og ikke lar dem få være i fred, men som utfordrer dem kraftig på pris. Vi har vokst mest i lavprismarkedet de siste årene. Alle vet nå at lavpriskjedene følger hverandre på pris.

- Hva er det som avgjør denne kampen? 

- Kampen kommer nå til å handle om hvem som har flest varer, de beste varene og gir kundene gode og enkle handleopplevelser. Når vi vet at Extra har 1200 flere varer enn konkurrentene og vi har offensive etableringsplaner, er det ikke rart vi gleder oss litt ekstra til 2019.

Rema 1000 har også barbert prisene på fiskeprodukter tilsvarende kuttet i Kiwi denne uken. Men Reitangruppen sier til Kampanje at de ikke tror en markedskrig er på trappene som følge av Kiwis priskutt.

- Nei, det er tøff konkurranse mellom kjedene daglig, hele året. 2019 vil ikke bli noe annerledes i så måte. 2019 kommer til å bli en knallhard kamp om kundene der mediekanalene og reklamebyråer blir viktige bidragsytere for de ulike aktørene i denne kampen, sier markedsdirektør Per Åge Dahl i Rema 1000 til Kampanje.

Han påpeker at han som regiondirektør for Rema 1000 ledet an en satsing på fisk og sjømat allerede i 2012. Det ga økt salg.

- Vi ser nå at en konkurrent har funnet ut at det er et potensial i denne varegruppa - sju år senere, sier Dahl tørt.

Bjørgen skal gi Kiwi mer fiskekraft – Coop kaller det PR-jippo