- Tiårets viktigste fotballkamp spilles denne uken

- Viaplay nærmest å utfordre TV 2 i kampen om å vise engelsk fotball på TV de neste årene, skriver Knut Kristian Hauger i denne analysen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er vanskelig å slå fotballkamper med nordmennene Erling Braut Haaland og Ole Gunnar Solskjær i hovedrollene på medieomtale. Men i kulissene utspiller det seg nå en kamp som er vel så viktig, og som i sterk kontrast til Solskjærs kamper med Manchester United, ikke er i nærheten av å få samme oppmerksomhet. For her er det ingen som vil snakke og det hersker taushet i alle de store mediekonsernene. Det står rett og slett altfor mye på spill av både penger, seere og fremtidige posisjoner på medie- og telekommarkedet.

Dette er en kamp der noen av Nordens mektigste mediekonserner (og etter Telias mediekjøp også telekomindustrien) er på banen, og det handler om retten til å vise den mest attraktive klubbfotballen i verden (Braut Haaland i tyske Dortmund får ha oss unnskyldt) på norske og nordiske TV-skjermer, engelske Premier League. Det er rett og slett den viktigste TV-rettigheten på TV-markedet i dag.

Engelsk fotball har en spesiell posisjon i norske fotballhjerter og har hatt det helt siden NRK begynte med Tippekampen på slutten av 1960-tallet. Siden den gang har norske TV-seere kunne følge med på kampene fra den engelske øya først på Canal Plus (i dag C More) uke etter uke og siden tidlig på 2010-tallet på TV 2s betal-tv-kanaler.

Men nå kan TV 2s engelske fotballhegemoni gå mot slutten.

I løpet av en rettighetsperiode selges det engelsk betal-tv-fotball for milliarder på det norske markedet. Knut Kristian Hauger

For ikke før TV 2-ledelsen hadde våknet opp etter nyttårsfeiringen i januar, dukket den engelske fotballforeningen Premier League opp med et salgsprospekt der de norske og nordiske TV-kanalene ble invitert til å by på en pakke bestående av all engelsk fotball i hele seks år (for første gang åpnes det for en dobling av normal rettighetsperiode) med oppstart 2022 og frem til 2028.

Det er mange som kan tenke seg disse godbitene av noen fotballkamper i årene som kommer. Engelsk TV-fotball har vist seg å være noe av det mest slagkraftige en TV-kanal kan ha i kampen om å få flere TV-kunder samt bedre betalt fra TV-distributører som Telenor, Get og Altibox.  

I løpet av en rettighetsperiode selges det engelsk betal-tv-fotball for milliarder på det norske markedet.

Nå kan TV 2s engelske fotballhegemoni gå mot slutten.

Premier League lynangrep mot det nordiske målet, har tatt de fleste av aktørene på sengen. De færreste hadde ventet at salget av rettighetene skulle finne sted så raskt (tidligst til høsten var ventet) og verken TV-kanalene selv eller UEFA og FIFA som senere i år skal selge rettighetene til både Champions League og fotball-VM var forberedt på dette.  

Kanskje med unntak av Nordic Entertainment Group? For etter det Kampanje har grunn til å tro er det den svenske Viaplay-eieren som skal ha satt i gang budkampen. Flere kilder med kjennskap til rettighetsmarkedet peker på Nent som den aktøren som har mest å tjene på å sette i gang denne kampen nå. TV-konsernet har gode relasjoner inn mot Premier League etter å ha hatt rettighetene på det svenske, danske og det finske markedet de siste årene.

Ved å sikre seg rettighetsperiode for nye seks år, vil fremtiden for strømme-tv-tjenesten Viaplay være mer forutsigbar (kanskje også lysere) og toppsjef Anders Jensen vil ha kontroll på abonnentene uavhengig av om Amazon eller andre teknologiganter som Google og Facebook skulle ønske å ta en posisjon på sportsmarkedet (Amazon har allerede gjort det i Tyskland og England). Det gjør livet noe enklere på børsen for svenskene.

I tillegg åpner Premier League for å selge rettighetene til å vise kampene med klubber som Liverpool, Manchester United og Chelsea til en ren nett-tv-aktør (tidligere har det krav om å vise kampene på lineær-TV). Også det passer en aktør som Nent svært godt. Nent har de siste årene bygget ned sin lineære tv-satsing til fordel for sin nye TV-tjeneste Viaplay

Men når det gjelder sport og fotball mangler det fortsatt en tittel i premieselskapet til Nent og den premien heter Premier Leauge i Norge. Nent har i dag rettighetene i Sverige, Danmark og Finland – men har så langt ikke fått kloa i de norske rettighetene til TV 2. Dersom Nent sikrer seg rettighetene også på det norske markedet, kan Viaplay raskt plusse på nye 150.000-200.000 nye abonnenter på en eksisterende kundebase som nærmer seg 1,5 millioner i Norden.

Bare for det norske markedet vil prisen fort ligge et sted mellom fire og fem milliarder kroner, mens det på nordisk nivå kan bli så mye som opp mot 15 milliarder.

Nent ønsker ikke å kommentere Kampanjes opplysninger i denne kommentaren og vil heller ikke kommentere hvorvidt de er interesserte i også det norske markedet. Men som en strømmeaktør med kunder i hele Norden, kan mediekonsernet som de siste årene har hamstret både vintersport, EM- og VM i håndball og ishockey, by på rettighetene i alle de nordiske markedene i motsetning til TV 2 som naturlig nok er mest opptatt av det norske.

Også TV 2 har gode relasjoner inn mot Premier League etter å ha forvaltet den engelske fotballen på en forbilledlig måte de siste årene, men som så ofte i fotball er det til slutt pengene som rår og den som har den dypeste lommeboken som vinner. Og det er ikke småpenger vi snakker om.

Bare for det norske markedet vil prisen fort ligge et sted mellom fire og fem milliarder kroner, mens det på nordisk nivå kan bli så mye som opp mot 15 milliarder.

TV 2, Viaplay og resten av den nordiske TV-industrien skal denne uka spille sin viktigste fotballkamp i dette tiåret. Budfristen går ut på onsdag.

- Tiårets viktigste fotballkamp spilles denne uken