Morten Ramm klar for nytt Gullfisken-show: - Det er en selvhøytidelig gjeng

Selv mener han at selskapet hans er reklamebransjens krill.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Lørdag skal årets beste – i folkets øyne – reklamefilm kåres på TV 2. Morten Ramm skal lede programmet for andre gang, og for første gang uten Einar Tørnquist ved sin side. Det gjør han med en viss spenning.

- Det var bra å være sammen med Einar, for han er veldig ryddig og gjør egentlig ingenting utenfor manus. Han er veldig ordentlig, og da kunne jeg være litt mer en x-faktor og en løs kanon på siden, sier Ramm til Kampanje.

Nå er det Morten Ramm som må holde Morten Ramm i tøylene.

- Hvor frie tøyler har du i Gullfisken?

- Jeg har frie tøyler, men hvor mye som kommer ut etter filteret, det gjenstår å se. Jeg har aldri noe ønske om å tråkke folk på tærne, men jeg synes det er gøy å sette ting på spissen, sier han og humrer.

- Det må være en takknemlig gjeng å tulle litt med?

- Nei. I salen er de ikke noe spesielt mottakelig for tull. Det er en selvhøytidelig gjeng. De driver med noe som betyr mye for dem. Så at det kommer en humorist, komiker eller hoffnarr og skal tulle med faget deres… Jeg hadde ikke ledd av det, hvis en fyr fra et annet miljø skulle tulle med humorfaget, sier Ramm, og legger til:

- Jeg hadde en bra opplevelse sist altså. Men jeg har hørt fra andre at det er en tungrodd sal.

- Det var ingen som kom bort og var sure?

- Nei, og jeg synes det var mye god stemning i salen. Men det sitter én type mennesker der, og én type bransje.

- Men det er en bransje som kanskje bør ha litt selvironi?

- Så til de grader. Det synes jeg de burde ha.

Varslet TV-humorens død

Jobben som programleder i Gullfisken er den første jobben Morten Ramm gjør for TV 2 etter at han sluttet i kanalen i fjor. TV-seerne kjenner han fra programmer som «Manshow», «Rikets røst», «Ramm og Tørnquist redder Norge», og – ikke minst – «Torsdag kveld fra Nydalen». Da han sluttet, uttalte han i et intervju med VG at «humor på TV er litt døende».

- Jeg hørtes veldig krass ut da jeg gikk ut av TV 2, men jeg tror ikke vi kommer til å se mange bestillinger av humorprogrammer som «Torsdag kveld fra Nydalen» eller «Team Antonsen». Jeg tror humor må blandes med drama for at det skal fungere, utyper han.

Han tror NRK har de best forutsetningene for å lykkes med humor fordi strømmetjenesten deres er gratis for folk og fordi de når mange på Facebook.

- De får mye igjen for å lage humor, forklarer han.

- Mange ser kanskje på Gullfisken som et humorprogram?

- Ja, det er jo fordi det blir laget noen parodier som skal være morsomme. Men jeg ser ikke på det som et humorprogram, men som en underholdende prisutdeling.

- Når rene humorprogrammer ikke fungerer så godt på TV, er det vanskeligere for nye talenter å etablere seg som store navn?

- Forskjellen nå er at folk har egne plattformer hvor de lager sine egne univers. Det gjør at folk som har lyst til å jobbe med humor, kan gjøre dette ved siden av en annen jobb. En podkast som vi ikke har hørt om engang kan ha en fanskare som selger ut Sentrum Scene. Det har jeg selv fått erfare med podkasten «Må på behandling». Man skaper seg sitt eget publikum og de er mer dedikerte fordi de har oppsøkt det selv og har ikke fått det trykket inn gjennom TV-stua, sier Ramm.

Samtidig tror han mange talenter undervuderer arbeidet de må legge ned for å etablere seg.

- Det er mange som har lyst til å bli komikere og underholdere, men de faller fort fra når det plutselig blir jobb. Du må ha stamina for å etablere deg som komiker.

- Vi er krill i reklamebransjen

Ideen bak Humornieu-satsingen hans er å gjøre terskelen lav for unge komikere som vil prøve seg.

- De pengene vi tjener går rett ut til folk som vil bidra og som ikke har store inntekter fra TV eller andre plattformer. Før var nåløyet TV, og det er det litt ennå. Skal du ha en lønning, må du få en produksjon på en TV-kanal. Her kan folk lage sketsjer og innhold uten at de er signert til en kanal. Vi tar fra de rike og gir til de fattige, humrer Ramm.

Akkurat nå etablerer Morten Ramm en egen Humornieu-scene i lokalene som tidligere har huset Hvaskjer på Torshov i Oslo.

- Der er det enklere å se inntekter og utgifter, fordi det er billettsalg. Nå starter vi et større hus med to scener og en liten restaurant og merch-butikk, hvor Nieu og andre aktører skal få selge merch, sier han.

Humornieu-satsingen har gitt 41 år gamle Ramm et «overraskende ungt» publikum, ifølge han selv.

- Endrer humoren din seg etter hvert som du blir eldre?

- Jeg føler jeg endrer meg hele tiden. Jeg hadde en folkelig «peak» i «Torsdag kveld fra Nydalen», men jeg følte at jeg hadde mye annet å by på og jeg synes at andre som også driver med humor skal få lov å riste av seg hva de egentlig har lyst til å lage av humor. Hvis du begynner på TV, så kommer du inn i den vaskemaskinen der og jeg tror det er sunt å få lov til å teste ut litt ting også.

Humornieu tar også oppdrag fra annonsører, og på den måten er Ramm selv en del av reklamebransjen.

- Vi er på en måte lavest i hierarkiet. Vi er krill i reklamebransjen, sier Ramm.

- Vi får oppgaver som «hvordan ville dere løst dette», og noen ganger har de oppgavene helt klare. Og når vi står så lavt på rangstigen, så kan jeg jo bare sparke oppover på Gullfisken, fortsetter han.

- Du er ikke redd for å miste noen kunder?

- Nei, ikke i det hele tatt.

Ser ikke TV-reklame:

- Jeg får ikke med meg så mye TV-reklame, men jeg får med meg reklamen på Facebook, sier Morten Ramm. Foto: Eivor Eriksen

Morten Ramm klar for nytt Gullfisken-show: - Det er en selvhøytidelig gjeng