Her er årets tech-trender og nye buzzord: - Ting som var «science fiction» er ikke det lenger

Bransjeprofiler, byråer og Schibsted oppsummerer nyhetene fra verdens største elektronikkmesse i Las Vegas.

Publisert / Oppdater

Johannes Enli Kalleberg Journalist

Consumer Electronics Show (CES)-messen er verdens største elektronikkmesse og arrangeres i Las Vegas i januar. I år gjennomføres elektronikkmessen fysisk i motsetning til fjoråret da alt ble digitalt på grunn av koronapandemien. Noen av de som var til stede på årets messe, som samlet langt færre mennesker på grunn av korona, var Schibsted og mediebyråene OMD og PHD.

- Ja, uten tvil! I år var det en hybrid versjon med digitale deltakere og foredragsholdere og det har jo blitt vår nye hverdag, sier Schibsteds Elnaz Esmailzadeh til Kampanje.

Hun var til stede sammen blant andre Schibsted-kollega Hanne Eilen Lohne og Omnicoms Marie-Louise Alvær, Masha Scekic og Frode Sylliåsen.

- Hva blir årets store buzzord på tech-scenen?

- Metaverset var uten tvil på alles lepper. Det er tydelig at det vil bli et av årets store buzz-ord. Her finnes det mange oppfatninger om hva det er eller hva det burde være, sier Esmailzadeh.

- Det er spesielt mye spennende innen blant annet mat-, helse- og sportsteknologi og bruk av kunstig intelligens i ulike kjøpssituasjoner, både online og i butikk. Kunstig intelligens, augmented reality og VR er nok ferdig som buzzord og vi står foran et gjennombrudd her innen business to consumer, sier Frode Sylliåsen i OMD.

- Er det mye snakk om Metaverset der borte?

- Veldig mye, og mer vil det bli. Dette blir det store buzzordet for 2022. Digitale avatarer blir et massefenomen. Nå er det «vanlige folks» tur til å ha digitale personas som de kan boltre seg med i metaverset, sier Masha Scekic i PHD.

Hvis du kan kjøre elbilen over dobbelt så langt uten å lade, vil det bety mye for holdningene folk har til elbil. Magnus Brøyn, Coxit

Digital helse og super-batterier

Selv om årets messe er preget var koronapandemien, forteller deltagerne om en rekke nyheter og trender på teknologifeltet det være seg innenfor helse, elbiler og smarthjem.

- En god andel av innovasjonen som ble vist frem var knyttet til digital helse. Spesielt interessant var fokuset på mental helse. For å nevne ett eksempel så vi blant annet en AI-drevet mobil plattform som gjennom kameralinsen kunne dra ut helsedata som blodtrykk, hjerterytme, oksygenmetning, mentalt stressnivå, og alt dette på under ett minutt, sier PHD-sjefen Marie Louise Alvær.

Teknologiekspert Magnus Brøyn i PR-byrået Coxit var også til stede under CES-messen i Las Vegas. Noe av det mer spennende Brøyn kom over var en bilbatteri-gründeren i et selskap som kaller seg Our Next Energy (ONE), som hadde klart å kjøre en Tesla 1.210 kilometer på vinterføre i Michigan nord i USA med en gjennomsnittsfart på 90 kilometer i timen, noe som tilsvarer nesten en dobling av rekkevidden.

- Generelt er det mye fokus på elbil her, spesielt når det gjelder teknologi. Hvis du kan kjøre elbilen over dobbelt så langt uten å lade, vil det bety mye for holdningene folk har til elbil. I ett større perspektiv handler det om selvkjørende biler, sier Brøyn.

Tror vi vil se mer VR i 2022:

Eirik Norman Hansen har vært på mange CES-konferanser. Han tror vi kommer til å se mer bruk av VR i 2022 - Det er ikke lenge siden jeg ble intervjuet av nettavisen Digi gjennom VR-briller. Det man ser at er den modningen vi går igjennom, ting som var «science fiction» er ikke det lenger, sier han.

- TV’er du faktisk kan smake på

En annen som skulle ha deltatt under CES-messen er den selvutnevnte teknologioptimisten Eirik Norman Hansen som måtte følge sendingen hjemme ettersom interesseorganisasjonen for droner i Norge, UAS Norway, valgte å bli hjemme på grunn av koronasituasjonen.

- Vi skulle dekke hva som foregikk innenfor droner og automatiseringer av roboter. De bestemte seg i desember for å la vær å dra på grunn av situasjonen rundt korona, sier Norman Hansen.

Hans egen erfaring etter å besøkt utallige konferanser er at «det alltid kommer nye TV-er og rare ting som ikke blir noe av.»

- Men det kommer også store nyheter som blir noe av. Det har blant annet blitt lansert TV’er som du faktisk kan smake på, forteller Norman Hansen til Kampanje.

Også Norman Hansen trekker frem helse-tech som ett av områdene hvor det skjer mye for tiden.

- Det kommer ringer som overvåker puls, søvn og annen nyttig helseinformasjon. Helse begynner å kobles opp mot virtual reality. I fremtiden kan du få din personlige VR-trener som kan vite akkurat hva slags helsetilstand du er i, og når du har vært på trening kan den se hva du har trent og foreslå hvor mye bør spise og gjøre frem til neste trening, forteller Norman Hansen til Kampanje.

Også på gaming-området er det ting på gang når det gjelder VR-teknologien.

- Playstation føler at de må gjøre noe lurt ettersom de har hatt problemer med å levere Playstation 5. De har nå lansert VR-brille som heter Playstation VR2 og spill for VR-brillene. Det som er interessant er at også andre store aktører slår seg sammen for å lage lettere og bedre VR-briller. De ønsker å lage mer brukervennlige VR-briller, sier han.

BMW imponerer: - Et must have for alle forfengelige bilentusiaster

Som Norman Hansen påpeker er det også mye sære saker som blir presentert på en messe som CES. Så la oss da spørre noen av de som var der. Både Schibsteds Hanne Eileen Lohne og Elnaz

- Hva er det mest spesielle der har sett på messen?

- BMW har tatt personifisering til et helt ny nivå ved å ha utviklet en kameleonbil som skifter farge via en app, sier Esmailzadeh.

- Det er verdens første bil som lar deg endre farge ved et tastetrykk. Nå kan du kjøre hvit SUV til påskefjellet, sort til jobb på mandag og knallrød når du føler for å gjøre litt ekstra ut av deg. Etmust have for alle forfengelige bilentusiaster der ute, sier Schibstred Hanne Eileen Lohne.

- Jeg er enig. Jeg må si jeg ble fascinert av BMW sin innovasjon innen design og teknologi. En bil som skifter farge etter vær eller situasjon synes jeg var spesielt kult, sier Sylliåsen.

Her er årets tech-trender og nye buzzord: - Ting som var «science fiction» er ikke det lenger