Trakk seg som TV 2-sponsor før Toska-sending – jobber samtidig med tilbud til tidligere straffedømte

- Vurderte det opp mot arbeidet vi gjør gjennom Nettverk etter soning, sier merkevaresjefen i inkassoselskapet Intrum.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Søndag kom nyheten om at TV 2 ville slippe til David Toska som gjest i sine sjakksendinger fra Tata Steel-turneringen. Nyheten ble tatt imot med til dels sterke reaksjoner. Særlig i pressekretser har kritikken kommet fra kommentatorer som Leif Welhaven i VG som ble «helt matt» og Trygve Aas Olsen ved Institutt for Journalistikk som mente det var «smakløst». NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith, som er en del av NRK-sporten, mente det TV 2 gjør med Toska ikke var annet enn «spekulativt», mens sjefen i NRK-sporten Egil Sundvor mente Toska ikke passet allmennkringkasterens redaksjonelle profil.

Også på kommersiell side har reaksjonene kommet og den som har gått lengst i å kritisere valget av den tidligere straffedømte Nokas-raneren, er inkassoselskapet Intrum – tidligere kjent som Lindorff.

- Vi har sponset flere tv-programmer i høst for å markere at vi byttet navn fra Lindorff til Intrum. Det inkluderer sjakkprogrammet til TV 2. Vi ga i går beskjed til TV 2 om at vi ikke lenger vil sponse sjakksendingene, men vi vil fortsette å sponse andre type programmer, sier Bunny Nooryani, merkevare- og kommunikasjonsdirektør i Intrum i Skandinavia til Kampanje.

David Toska ble ett år etter ranet i 2004 pågrepet i Spania. Han ble dømt til 20 års ubetinget fengsel, og ble løslatt etter å sonet 13 år i 2018.

Les også: Sponsor trekker seg fra TV 2s sjakksending etter Toska-invitasjon

Nettverk etter soning er et tilbud til tidligere straffedømte og vi er opptatt av å tilby et godt tilbud for rehabilitering til våre deltakere. Stian Estenstad, Røde Kors

Skal hjelpe mennesker etter soning

Kampanje var mandag i kontakt med flere andre sponsorer som alle fikk vist frem sponsorplakatene sine på sjakksendingene søndag. Da var i tillegg til Intrum også McDonald’s og Apollo fremme i med sine sponsorvignetter. Ingen av de øvrige sponsorene skal ha falt ned på samme beslutning som Intrum. Til Kampanje kunne kommunikasjonssjef Veronica Skagestad fortelle at McDonald’s «ikke blander seg inn i TV 2s redaksjonelle valgt

Intrum på sin side sier de «forstår at det er ulike synspunkter på å gi David Toska en slik tv-rolle.»

- Vi har vurdert at bruken av tidligere straffedømte David Toska fører til at TV-programmet vil assosieres med en alvorlig og brutal handling som fortsatt vekker vonde minner hos mange. Det ønsker ikke vi å bidra til, og vi har derfor valgt å trekke oss som sponsor av programmet. Den beslutningen står vi ved. Vi har fått noen reaksjoner fra personer som er uenige i beslutningen, men overveiende mange støtter den, sier hun.

Nå viser det seg samtidig at Intrum har et samarbeid med Røde Kors om å hjelpe tidligere straffedømte tilbake i jobb og ut i samfunnet. Siden 2013 har Intrum samarbeidet med Røde Kors verdiprosjekt «Nettverk etter soning», et tilbud til tidligere straffedømte som er på vei tilbake til et nytt liv. På hjemmesiden til Intrum heter det blant annet at «for å hjelpe de som sitter og har sittet i fengsel til å møte hverdagens ulike utfordringer, fokuserer Nettverk etter soning på utdannelse og arbeidstrening, og ikke minst kunnskap om gjeld og personlig økonomi.»

- Vi har siden 2013 hatt et samarbeid med Røde Kors Nettverk etter soning hvor vi holder kurs om inkasso og gjeldsmestring for innsatte i norske fengsler, ansatte i kriminalomsorgen og frivillige. Målet er å bidra til at færre innsatte og tidligere innsatte får gjeldsproblemer ved at de får verktøy for hvordan de kan leve med gjeld og disponere sin egen økonomi. Dette arbeidet har vi tenkt å fortsette med, sier Nooryani.

- Flere er kritiske til TV 2s beslutning

- Hvordan kan dere kutte ut sponsingen på grunnlag av at Toska er tidligere straffedømt, når dere har dette samarbeidet med Røde Kors?

- Vi har vurdert det å trekke seg som sponsor av sjakkprogrammet opp mot det arbeidet vi gjør gjennom Nettverk etter soning, sier Nooryani. 

Hun sier videre at brutaliteten i den kriminelle handlingen har veid tyngst. Under ranet i Stavanger ble politimann Arne Sigve Klungland  skutt og drept og ranerne kom avgårde med 50 millioner kroner som aldri har kommet til rette. 

- For oss har det vært overveiende at bruken av Toska fører til at TV-programmet vil assosieres med en brutal handling som fortsatt vekker svært vonde minner hos mange. Det ønsker ikke vi å bidra til, og vi har derfor valgt å trekke oss som sponsor av programmet. Vi registrerer også at flere stiller seg kritiske til TV 2s beslutning, sier Bunny Nooryani. 

Stian Estenstad, enhetsleder for nettverk etter soning, i Røde Kors sier følgende i en kommentar om Intrums valg om å kutte ut sponsorplakatene før Toska-sendingene på TV 2.

 - Nettverk etter soning er et tilbud til tidligere straffedømte og vi er opptatt av å tilby et godt tilbud for rehabilitering til våre deltakere. Vi har ikke en formening om hvem TV 2 bruker som gjester i sitt sjakkstudio eller våre gode samarbeidspartneres vurdering av dette, sier Estenstad til Kampanje.

Trakk seg som TV 2-sponsor før Toska-sending – jobber samtidig med tilbud til tidligere straffedømte