Coop setter en av landets største mediekontoer i spill - PHD må gå i forsvar for første gang på 13 år

Flere hundre millioner kroner ligger i potten når landets største mediebyråer skal kjempe om en av landets største kontrakter.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Ikke siden 2010 har mediebyråkontoen til Coop vært i spill. Da inngikk Coop en avtale med mediebyrået PHD i Omnicom-gruppen som har vart i over 12 år. Nå må PHD for første gang forsvare gigantoppdraget.

- Vi har hatt et langt og godt samarbeid med PHD i mange år, helt siden 2010, og er veldig fornøyd med det de har levert, understreker markedsdirektør Ingrid Amundsen i Coop overfor Kampanje.Likevel mener hun tiden er moden for å kaste et nytt blikk på markedet og vurdere eventuelle nye samarbeidspartnere.- Kundebehovene har endret seg, og medielandskapet har utviklet seg enormt over de siste ti år.  Vi har også endret måten vi jobber på der håndtering av større mengder data og innsiktsdrevet markedsføring krever nye prosesser. Derfor har vi gått ut for å se hva som rører seg i markedet og hvordan andre byråer jobber. Om det ender i at vi fortsetter vårt gode samarbeid med PHD eller velger en ny aktør, det vil tiden vise. 

Tok over jobben i 2020

Coop er en av landets største reklamekjøpere med merkevarer som Extra, Obs og Mega i stallen. Ifølge tall fra analyseselskapet Nielsen hadde disse tre kjedene til sammen en bruttospending på 1,1 milliarder kroner i 2021. Coop sitter i tillegg på merkevarer som Coop Prix, Obs Bygg og modermerket.

En så stor annonsør som Coop har ofte et gjennomsnittlig rabattnivå på over 50 prosent, som ikke kommer til syne i disse tallene.

Les mer: Kiwi tar tilbake reklametronen fra Rema 1000: - Det er beinhard konkurranse mellom kjedene

Ingrid Amundsen tok over jobben som markedsdirektør etter Aud Lundstad høsten 2020 og ble samtidig en av landets mektigste reklamekjøpere. Da fikk hun spørsmål om hun ville gå inn og se på de ulike byråkontraktene dagligvaregiganten satt på, men det ville hun ikke gjøre umiddelbart. 

- Det har vært viktig for meg å lære å kjenne leverandørene vi jobber med. I lys av markedsendringer og situasjonen vi er i nå, er det naturlig at vi sonderer terrenget og ser om vi har den beste avtalen for fremtiden.- Hvor mange miljøer kan ta på seg en så stor kunde?- Det er litt åpent akkurat nå. Det er mange store miljøer i Norge, men dette er en prosess vi går gjennom for å finne ut av hvordan vi best kan kjøpe, planlegge og jobbe med media, sier mediesjef Lars Glenne i Coop.

Les også: Coop henter ny markedsdirektør fra Circle K - blir en av landets største reklamekjøpere

Styrer pitsjen:

Markedsdirektør Ingrid Amundsen og mediesjef Lars Glenne leder arbeidet med å inngå ny mediebyråavtale i Coop. De opplever stor interesse for oppdraget.

Åpner for flere byråer

Selv om Coop ser store fordeler med å ha én konto for alle mediekjøp, slik de har i dag, vil de ikke utelukke at de kan gå for en annen løsning som et resultat av pitsjen.- Vi har veldig god erfaring med å ha kontoen samlet, men når man går inn i en sånn prosess må man være åpen for å lytte til ulike meninger. Det er viktig å vurdere de mulighetene som oppstår, sier Amundsen.- Det er en trend at flere store annonsører gjør flere mediekjøp internt. Er det noe vi også vil se hos Coop?- Det ligger ikke i kortene nå, men i og med at markedet endrer seg så mye hele tiden, er det noe vi må vurdere. Både hva det krever av oss, men også hva det krever av en partner. Det er noe av det vi ønsker å få råd om.- Coop er også mer kompleks og sammensatt enn mange andre aktører. Vi har ikke bare én merkevare eller én kundereise vi jobber med. Det er mange forskjellige merkevarer med ulike behov, sier Glenne.- Hvordan har dere etablert kontakt med potensielle leverandører i første omgang?- Vi har vurdert hvem vi tror kan være aktuelle og gått ut til de med en forespørsel. I en RFP-prosess (request for proposal, red. anm.) spør vi etter ulik informasjon, og som et resultat av det blir noen leverandører uaktuelle, grunnet konkurransesituasjon eller andre ting. Noen velger ikke å delta. Til slutt sitter man igjen med de som er mest aktuelle, sier Amundsen.

Kan miste storkunde:

Administrerende direktør Marie Louise Alvær i PHD vil ikke gå inn på konsekvensene av et eventuelt tap av Coop. Foto: Eivor Eriksen

PHD: - Ønsker absolutt å fortsette samarbeidet

PHD-sjef Marie Louise Alvær er klar for å gi jernet for å beholde Coop på kundelisten.

- Ja, jeg kan bekrefte at vi deltar i konkurransen og vi ønsker absolutt å fortsette samarbeidet, sier hun til Kampanje.

- Hvordan har det vært å samarbeide med Coop de siste 13 årene?

- Vi har vært sammen med Coop om en veldig spennende reise de siste årene, og har hatt et nært og fruktbart samarbeid i en tid der både markedet og kommunikasjonen har utviklet seg i stor grad.

- Hva betyr en kunde som Coop for PHD?

- Coop er en kunde vi er nært knyttet til og betyr mye for oss, både med tanke på relasjoner med folkene i Coop-teamet og faglig som byrå. Mye av utviklingen vi har hatt sammen med Coop har pløyd ny mark og satt standarder i bransjen vi er svært stolte av.

Alvær vil ikke kommentere størrelsen på medieomsetningen som er knyttet til Coop, men hun legger ikke skjul på at det er snakk om en svært stor kunde.

- Hvilke konsekvenser får det for dere dersom Coop velger å inngå avtale med et annet mediebyrå?

- Nå velger vi å fokusere på pitsjen som en anledning til å tenke ut hvordan PHD best kan rigge oss for de neste 13 årene, og sørge for at vi sammen med Coop kan bidra til at de fortsetter den positive utviklingen de har hatt de siste årene.

- Veldig stor interesse

At det er mange som er klare for å snappe storkunden fra PHD, er det ingen tvil om.- Interessen er veldig stor, bekrefter Lars Glenne i Coop.- Går dere for flørtemetoden, som Ice, når dere skal velge nytt byrå?- Vi går nok ikke for flørtemetoden, humrer Ingrid Amundsen.

- Vi har kjørt en ganske standard prosess med tanke på informasjonsinnhenting for å sikre at vi definerer våre behov veldig godt for de aktørene som er med slik at vi skal bruke tiden deres mest mulig effektivt. Det skal være en god prosess for de også. Vi har stor respekt for at de legger mye tid og energi dette, avslutter hun.

Les mer: Byråtopper hyller omstridt Ice-konkurranse: - Bransjen trenger å vise kreativt overskudd

Her kan du se listen over landets største annonører målt i reklameinvesteringer. Alle tall i MNOK. Dagligvarer teppelegger pallen som årets største annonsører i 2021

Plass Annonsør 2021 2020 Endring i %
1.  Kiwi 764,4 568,3 + 34
2.  Rema 751,6 610,8 + 23
3. Orkla* 620,5 670,0 - 7
4.  Coop Extra 607,0 458,8 + 32
5.  OBS 324,8 384,5 - 15
6.  Telenor 293,5 375,0 - 22
7.  Toyota 290,1 197,3 + 47
8.  Power  288,4 284,6 + 1
9.  Meny 281,2 300,6 - 6
10.  Spar  261,3 172,9 + 51
11.  Telia  233,9 302,6 - 22
12. Tine 229,6 141,1 + 62
13. One Call 220,0 269,5 - 18
14. Coop Mega 210,6 203,2 + 3
15. Norsk Tipping 184,9 200,0 - 7

* For Orkla har Kampanje lagt sammen både Snacks, Foods og Lilleborg. 

Coop setter en av landets største mediekontoer i spill - PHD må gå i forsvar for første gang på 13 år