Reklametopp reagerer på byråkonkurranse: - Ice kan få en håpløs jobb

Ice byr hele Byrå-Norge opp til dans, men invitasjonen kommer med en bismak for lederen i Kreativt Forum.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fire år etter at Nord DDB vant kampen om teleselskapet Ice, må byrået forberede seg på ny kamp. Ice, som siden sist har fått Lyse på eiersiden, inviterer i disse dager til en bred konkurranse om reklamekontoen.

- Vi er fornøyde med jobben DDB har gjort for oss, og det er ikke utelukket at de blir med videre. Etter så mange års samarbeid er det likevel sunt å se hva annet som finnes der ute, sier Jannicken Lampe, marked- og merkevaresjef i Ice, i en pressemelding.

I meldingen, som gikk bredt ut mandag denne uken, byr Ice hele Byrå-Norge opp til dans. Alle som ønsker å være med kan sende et motivasjonsbrev og en «håndholdt og hjemmelaget» video - gjerne mellom 60 og 120 sekunder - der de forteller om hvorfor de fortjener en speed-date med teleselskapet.

Basert på videoen og motivasjonsbrevet de får tilsendt, skal Ice plukke ut åtte til ti byråer til speed-date. Deretter tas «et utvalg» byråer med videre på workshop.

- Vi har ikke valgt den tradisjonelle pitchprosessen ved å håndplukke byråer vi vil ha med, men heller la så mange som mulig vil vise hva de kan. Dette er en unik mulighet til å få et oppdrag som virkelig får synlighet. Det tøff konkurranse om mobilkundene, og det vises i reklamebildet, sier Lampe.

- Kan få en håpløs jobb

Kreativt Forum-leder Benedikte Løvdal synes prosessen ser ryddig og fin ut fra punkt to og utover, men hun setter spørsmålstegn ved behovet for å få tilsendt en «sjekkevideo» fra byråer som er interesserte. - Jeg skjønner intensjonen bak å åpne anbudet for alle, men så er det noe med at dette er en konkurranse. Kriteriene for utvelgelse blir vage. Det er greit at det kan være en håndholdt og enkel produksjon, men det kan det være en stor jobb å sjarmere seg inn på 60 sekunder dersom du skal ha sjans til å bli plukket ut. Det gjør meg skeptisk til formen, sier hun til Kampanje.
Hun tror Ice kan få «en håpløs jobb» med å plukke ut byråer som skal videre til workshop. Kreativt Forum-lederen etterlyser også mer informasjon om størrelsen på anbudet.- Jeg tror det hadde vært enklere å bruke tid på å orientere seg i markedet og plukke ut noen byråer, eller legge tydeligere vekt på hva de er ute etter i sin datingvideo slik at de som er med ikke bruker mer ressurser enn det som er ønskelig eller nødvendig.

Skeptisk:

Benedikte Løvdal mener kriteriene Ice har satt til utvelgelse basert på «sjekke-videoen» er for vage og at stuntet kan kreve mer enn nødvendig av byråene som deltar.

- Gjør det lettere å velge

Markeds- og merkevaresjef Jannicken Lampe i Ice understreker at de ikke er på jakt etter en stor og påkostet film, men en enkel mobilvideo som gir dem et innblikk i hvem som jobber i byråene og hvordan energien deres er.- Vi jobber i mobilverdenen og da er mobilformatet noe vi blir sjarmert av. I dag har du ikke mange sekunder på å fange interessen til folk og da tenkte vi det kunne være en fin øvelse som gjør det lettere å velge ut hvem vi skal bli bedre kjent med.- Må Nord DDB også sende inn en video?- Ja, det har vi sagt at vi ønsker at de skal gjøre. Det er fornuftig at alle spiller med samme kort.- Selv om dere kjenner dem godt?- Ja, og vi har snakket med dem om det, og de er enige i at de skal få en mulighet til å vise seg på lik linje med alle andre.- Har dere ikke relativt god oversikt over hvilke byråer som kan være relevante for dere å jobbe med?- Jo, det er klart vi har det, men det kan også hende at det finnes byråer vi ikke kjenner til eller små byråer som kan vokse sammen med en kunde. Dette gjør vi også for ikke å ekskludere noen.
Vil flørte med flere:

Markeds- og merkevaresjef Jannicken Lampe inviterer hele den kreative byrånæringden til å flørte med dem. Også deres nåværende byrå, Nord DDB, må skru på sjarmen,

Nord DDB-sjef klar for kamp

Nord DDB har lansert reklamekampanjer for Ice på løpende bånd den siste tiden. Før jul slapp Ice nye avsnitt i sin føljetong om markedsavdelingen i teleselskapet som febrilsk forsøker å appellere til ungdom. Etter jul gikk Ice på lufta med en reklamefilm som gjør narr av hvordan Telia og Telenor har markedsført 5G til den norske befolkningen.

Les mer: Ice med reklamespark til Telia: - Folk flest driver ikke med fjernkirurgi

Nord DDB-sjef Eddie D'Sa forteller at de er stolt over bidraget deres til teleselskapets vekst fra rundt 400.000 til rundt 700.000 kunder i løpet av de siste fire årene.

- Vi har visst om denne pitsjen en stund, ettersom dagens avtale har nådd sin utløpsdato. Det er naturlig at en stor og seriøs aktør som Ice har en profesjonell tilnærming til anskaffelser og gjennomgår samarbeidene hvert tredje til fjerde år, sier han til Kampanje.

Han er ikke fornærmet over at Ice nå frir til nye beilere.

- I det virkelige liv er det selvølgelig ikke greit å sveipe på Tinder når du allerede er i et forhold, men i en pitsj er dating-grepet bare en morsom måte å avholde en anbudskonkurranse. Vi ser på dette som Ice sin måte å skape ekstra oppmerksomhet rundt pitsjen, og ikke som en kommentar på forholdet mellom Ice og Nord DDB.

Nord DDB har alle planer om å kaste seg inn i kampen.

- Hvordan skal dere sjarmere dere til seier?

- Vi har ikke sett briefen, ettersom Ice naturligvis også vil behandle alle byråer likt og rettferdig.

Må sjekke opp kunden:

Nord DDB-sjef Eddie D'Sa er klar for å sjekke opp Ice på nytt, fire år etter at de først inngikk et samarbeid.

Reklametopp reagerer på byråkonkurranse: - Ice kan få en håpløs jobb