Anfo-sjefen om globale annonseavtaler: - Påvirker selvsagt medievalgene

Daglig leder i Anfo Jan Morten Drange er glad for at Try og Schjærven sparker i gang en debatt om mediebyråenes rolle.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

  - At det på globalt nivå foreligger avtaler som betyr at også internasjonale byråers norgeskontor må bidra til å fylle opp kvoter hos medier og plattformer gjort globalt, er ingen stor hemmelighet i bransjen.

Det sier Anfo-sjefen Jan Morten Drange til Kampanje.

Tidligere denne uken satte byråleder Marius Damsleth i Re:Media i gang en debatt om mediebyråenes rolle da han i et intervju med Kampanje lanserte en teori om at mediehusene ønsker seg en norsk mediebyråpartner.

- Vi tror mediehusene ønsker seg en norsk partner i motsetning til en global partner som har andre typer insentivordninger enn det vi har og som kanskje kan påvirke valgene. Vi vil ha en transparent forretningsmodell basert på norske premisser, norsk fokus og norsk eierskap, sa Damsleth til Kampanje.

Uttalelsen kom i forbindelse med lanseringen av det nye mediebyrået Try Scjærven Media, der Schjærven og deres mediebyrå Re:Media er en av eierne.

- Deler Anfo synet til TSM-eieren, Marius Damsleth om at de globale nettverkene har føringer som kan påvirke medievalgene? 

- Kvoter som eksempelvis utløser bonuser, som heller ikke nødvendigvis kalles bonuser, påvirker selvsagt medievalgene. Men når det er sagt så kan det jo også hende at det finnes eller har eksistert lignende avtaler også mellom norske medier og norske mediebyråer. Vi er derfor glad hver gang noen så tydelig flagger at det er en uaktuell modell slik TSM-gjengen her gjør, fortsetter i Drange. 

Les også: Tidligere Dentsu-topp skal ta nytt mediebyrå inn i milliardklubben: - Drømmekandidaten

Vi har som sagt etablert Try Schjærven Media for å utfordre de store globale nettverkene. Marius Damslet, Try Schjærven Media-eier

Fikk kritikk av Dentsu-toppen

Uttalelsen til eierne av det nye mediebyrået Try Schjærven Media falt ikke i jord hos de store internasjonalt eide mediebyråkonsernene som Dentsu, Publicis og Omnicom. En av dem som reagerte kraftig var Dentsu-sjef Paal Fure. Han mente blant annet at fokuset til Re:Media-sjefen er feil.

- Damsleth må gjerne mene hva han vil, men mediehusenes interesser er langt mindre viktig enn hva kundene til byråer vil ha og får av sine gode byråer. Jeg håper ikke Damsleth og co er mer opptatt av hva mediehusene vil enn hva kundene trenger, sa Fure til Kampanje.

Administrerende direktør i Anfo, Jan Morten Drange, er enig med Fure. 

- Det sier seg selv at vi som Anfo er mest opptatt av at våre medlemmer får et godt tilbud ut fra de behov de har. Vi tror de får et bedre tilbud når utvalget øker og flere aktører utfordrer hverandre for å gjøre en enda bedre jobb for våre medlemmer, sier han.

- Har dere i Anfo en oppfatning av at norske byråer er mer transparente enn de internasjonalt eide?

- Vi har jo flere ganger tidligere, over mange år, utfordret mediebyråene for manglende transparens. Når bransjen i veldig stor grad har bestått av internasjonale aktører, har naturlig nok kritikken også vært rettet mot disse. Men vi opplever også at det er stor forskjell også blant de internasjonale aktørene. Noen har ord på seg for å være vesentlig mer transparente enn andre, sier Drange.

Han mener bransjen har mange felles utfordringer.  

- Det ingen hemmelighet at vi heier på norske media og vi tror det ligger mye god kraft i et godt samspill mellom norske annonsører, media og mediebyrå. Det er gjerne lettere å få til når man sitter tett på hverandre. Vi har nok av felles utfordringer vi kan løse sammen, sier Drange.

Les mer: Mediebyråtopp slår tilbake mot utspill fra Try og Schjærven: -  Ser hva han prøver på

Lanserer nytt mediebyrå:

Pelle Stensson skal lede det nye mediebyrået Try Schjærven Media. Her Stensson sammen med Gunnar Stensaker, Ingrid Holstad og Marius Damsleth. Foto: Eivor Eriksen.

- De siste årene har vært bra for lokale byråer

Mediebyråbransjen er i Norge befolket av for det meste globale aktører. Det er dette utvalget norske annonsører tradisjonelt har hatt å velge fra. Disse internasjonalt eide byrågigantene legger til sammen beslag på rundt ti milliarder kroner av de rundt 15 milliarder kroner markedet består av.

I lys av dette synes Drange det er bra at tilbudet annonsørene kan velge blant øker.

- Vi skal jo ikke lenger enn til Sverige for å se et godt lokalt utvalg av aktører ved siden av de globale aktørene. Tiden vil jo vise om vi foretrekker lokalt, eide aktører fremfor de globale. De siste årene har imidlertid vært bra for lokale byråer som Mood, Try Opt, flere mindre aktører og nå nylig WAL. Vi skal heller ikke glemme den lokale suksessen Red Media som til slutt endte i Dentsu, legger han til. 

- Vi skal utfordre de store globale nettverkene

Byråleder i Re:Media, Marius Damsleth sier til Kampanje at han er glad for at etableringen av Try Schjærven Media blir lagt merke til.

- Vi har som sagt etablert Try Schjærven Media for å utfordre de store globale nettverkene, sier han. 

Damsleth legger til at de selvfølgelig har tillit til konkurrentene uansett hvor de kommer fra.

- Men vi mener samtidig at det i flere tilfeller er en fordel for kundene at det finnes en byrågruppe som er tett på ballen og tar utgangspunkt i lokale forhold, lokale avtaler og en lokal konkurransearena, sier han. 

Damsleth sier videre at deres mål ikke er å løfte noen debatt.

- Men vi er glad for at Anfo-sjef, Jan Morten Drange er positiv til etableringen av TryY Schjærven Media. Det er jo sammen med annonsørene og mediene vi skal finne de beste løsningene.

- Så dere hadde ingen intensjon om å sparke i gang en debatt? 

- Vi har ikke tenkt på den måten. Vi tviler ikke på våre konkurrenter, men som nevnt tidligere er vi tydelige på at vi både tror og mener at det ligger noen fordeler med å være lokal og tett på ballen. Utover dette så er vi mest opptatt av kundene og vår egen utvikling, sier Damsleth. 

Anfo-sjefen om globale annonseavtaler: - Påvirker selvsagt medievalgene