E24-redaktør blåser av politiker-kritikk: - Klarer ikke se at det er fillesaker

Politikere mener pressen er på «skandalejakt» i kjølvannet av plagiatavsløringer. - Statsråder går ikke av fordi pressen blåser opp bagateller, sier DN-sjefen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Lørdag forrige uke publiserte Dagbladet en artikkel der flere politikere frykter at Norge mister flinke politikere «dersom pressen ikke slutter med hardkjøret og skandalejakten» i kjølvannet av de seneste masteroppgave-avsløringene, der tidligere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) har måttet trekke seg. Nå har hele ni statsråder i Støre-regjeringen gått av siden 2021, seks av dem etter skandaler, trekker Dagbladet frem. 

- Ja, jeg synes nok «jakten» tar litt av, og blir for unyansert, sa Stortingets visepresident Svein Harberg (H) til Dagbladet forrige uke.

En som ikke føler seg særlig truffet av kritikken er E24-redaktør, Lars Håkon Grønning. Avisen hans har bidratt til å sende en rekke statsråder på dør med avsløringer de siste årene. E24 avslørte blant annet Ola Borten Moes aksjehandel i fjor sommer og næringslivsavisen var også blant mediene som jobbet frem avsløringen av Sandra Borchs plagiering.

- Jeg synes deler av argumentasjonen er ganske svak, sier Grønning om kritikken fra politikerne, før han fortsetter:

- De stiller retoriske spørsmål om at «skal det ikke være lov å gå på fylla?». Ingen av disse sakene handler om det, så det legges noen premisser som ikke er reelle. De har helt sikkert rett i at det brukes store ressurser på å ettergå masteroppgaver nå, og vi skal være veldig glad for at vi har redaksjoner som har ressurser til det - også politikerne selv. Tilliten de har hos folket avhenger av en fri, uavhengig og kritisk presse, sier E24-redaktøren til Kampanje.

Grønning legger samtidig til at «det helt sikkert finnes eksempler på politikere som har fått løftet frem ting som er urettmessig».

- Men i det store og hele kjenner jeg meg ikke igjen i bildet de maler i Dagbladet-saken. Nå kan det oppleves som at det har vært rekordmange saker om statsråder, men jeg klarer ikke se at de sakene er fillesaker for å si det sånn. Det har vært substans hele veien. 

- Skal passe seg for ikke å bli petimeter-voktere

Som tidligere nevnt måtte Sandra Borch gå av som utdanningsminister etter det ble kjent at hun har plagiert over 20 prosent av sin masteroppgave fra 2014. I etterkant har også mediene funnet flere tekstlikheter i helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave fra 2021. VG kunne også bringe på det rene at én passasje på 93 ord i Høyre-politiker Margret Hagerup sin masteroppgave var hentet fra en annen oppgave.

Hagerups oppgave ble trukker frem av VG fordi hun sitter i stortingskomiteen som skal vurdere ny fuskelov, men tidligere pressemann og Rødt-politiker, Mímir Kristjánsson, kaller VGs artikkel for en «fillesak» hos Dagbladet.

- Hva tenker du om Kristjánssons beskrivelse her?

- Jeg kjenner ikke VG-saken godt nok til å ha inngående vurderinger av den. Det er ikke noe vi har jobbet med, men hovedpoenget hans om at det er en god ting at landets politikere representerer et bredt spekter av folk og har gjort feil, er jeg enig i. Så er det likevel en forskjell på feil. Det kan jo hende at det bør være vanskelig å bli utdanningsminister om man har valgt å plagiere 20 prosent av sin masteroppgave, svarer Grønning.

De to sakene om Borch og Kjerkol kommer på tampen av en rekke medieavsløringer som har ført til rokkeringer i regjeringen. Sakene har omhandlet alt fra pendlerbolig, våpenaksjer, inhabilitet og upassende forhold. 

- Er det et skandalejag blant norsk presse?

- Jeg ser på ingen måte på det som et skandalejag. At det jobbes med å ettergå masteroppgaver etter Borch-saken, tenker jeg er en naturlig og god ting. Så ser jeg også at pressen skal passe seg for ikke å bli petimeter-voktere, men for egen redaksjons del er det å dokumentere at utdanningsministeren har plagiert 20 prosent av sin masteropgave, ikke petimeter i min bok.

- Må puste med magen:

Det sier E24-redaktør Lars Håkon Grønning, som er klar på at «norsk presse har aldri og kommer aldri til å gjøre alt rett». - At det er debatt om dette og at vi er selvkritiske og evaluerer er naturlig.

- Statsråder går ikke av fordi pressen blåser opp bagateller

I sommer kom det også frem at Rødt-leder Bjørnar Moxnes stjal et par solbriller på Gardermoen Lufthavn, og en overvåkingsvideo av hendelsen ble blant annet publisert hos VG. Han trakk seg i etterkant som Rødt-leder, og siden kom det også frem nye saker om tyverier i pressen. Også Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes har fått kjenne det blåse godt om ørene etter at pressen kunne presentere Finnes sin ustrakte aksjehandel under Solbergs tid som statsminister. Der var E24 og deres konkurent Dagens Næringsliv blant de ledende mediene som brakte informasjon på banen.

- Statsråder går ikke av fordi pressen blåser opp bagateller. Tvert imot har pressen gjort en god jobb med å avdekke den ene skandalen etter den andre i norsk politikk, sier DN-redaktør Janne Johannesen til Kampanje.

Hun peker på at en viktig del av pressens samfunnsoppdrag er å være kontrollfunksjonen overfor de som har makt og myndighet i samfunnet. Johannesen mener kjernen i saken er at man må kunne forvente at politikere lever opp til de samme kravene de stiller til andre.

- Med de strenge reglene som gjelder for masteroppgaver på et stort antall norske læresteder, er det både relevant og en del av samfunnsoppdraget å undersøke om ledende norske politikere etterlever de samme reglene.

DN-sjefen kommer også med et spark i retning Rødt-politiker Kristjánsson og Høyre-politiker Harberg:

- Norsk politisk historie er rik på eksempler der de som har gjort feil har kommet tilbake, eller blitt værende i sine posisjoner etter at feilene er avslørt.

E24-redaktør blåser av politiker-kritikk: - Klarer ikke se at det er fillesaker