Google-kutt kan ramme norske selgere: - Så hva som skjedde med Metas salgskontor i Norge

Teknologiekspert tror ikke Norge skånes fra en større nedbemanning.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Nafisa Zaheer Journalist

Tirsdag kunngjorde Google at flere hundre fra annonseselgere mister jobben, som følge av at selskapet blant annet i enda større grad øker bruk av programvare med kunstig intelligens for å effektivisere og forenkle arbeidsprosesser.

- Nå ble denne nyheten offentlig i går, så om og hvordan dette vil påvirke Google i Norge, er foreløpig for tidlig å si, sier kommunikasjonssjef i Google Norge, Sondre Ronander til Kampanje. 

Flere hundre arbeidsplasser er likevel lite sammenlignet med jobber som forsvant i fjor, da Google globalt slanket den totale staben med syv prosent.

- Selskapet gjennomførte en stor omorganisering i fjor, så disse endringene er små korreksjoner vi gjør for å rigge oss for kundenes behov fremover. Det skal også sies at Google gjør endringer i salgsavdelingene hvert eneste år, forklarer Ronander.

- Vi har to ulike funksjoner, den ene jobber med bredden av mange annonsekunder, og den andre funksjonen jobber med de største og mest sofistikerte annonsekundene med å tilrettelegge for bruk av våre tjenester og verktøy.

Fjorårets omorganisering handlet om å rigge selskapet best mulig for fremtiden og effektivisere slik at alle områder er optimalisert.

- Skulle det skje at roller i Norge påvirkes, så åpner det opp for at de ansatte kan søke på andre ledige stillinger i Google, uavhengig av lokasjon, avslutter Ronander.

Google er rett i underkant av hundre ansatte i Norge, og totalt jobber rundt 30 av disse med annonsesalg.

Les også: Nærmer seg 100 Google-ansatte i Norge: - Vi har blitt betydelig flere

Google-topper:

Google-toppen i Norge, Tine Austvoll Jensen og kommunikasjonssjefen Sondre Ronander under litt varmere og hyggeligere omgivelser i Arendal. Foto: Eivor Eriksen.

- Alle de norske ansatte måtte gå

Teknologiekspert Hans-Petter Nygård Hansen mener det ikke bør komme som en overraskelse at giganter som Google, ser på hvordan deres egen topp- og bunnlinje kan optimaliseres ved å ta i bruk kunstig intelligens og automatiserte prosesser.

- Dette er bare ett av veldig mange kommende eksempler på den digitale transformasjonens innvirkning og påvirkning på arbeidsmarkedet. Teknologiutviklingens påvirkning fremtvinger en økt bevissthet rundt hvordan selskaper fremover vil balansere mellom innovasjon og menneskelig arbeidskraft i jakten på omsetning og fortjeneste, sier Nygård Hansen. 

Han mener politikerne må komme på banen og lage politikk som gjør både industrier og mennesker i stand til å kontinuerlig tilpasse seg.

- Denne trenden er jeg redd er irreversibel. Det er én ting å frykte hva teknologiselskapene gjør fremover, det er en annen ting å frykte hvordan teknologien adopteres av selskapene den blir solgt til. Vi så jo hva som skjedde med Meta sitt norske salgskontor da Mark Zuckerberg skulle redusere kostnader etter å svidd av 50 milliarder på et mislykket Metaverse. Alle de norske ansatte måtte gå.

Nygård Hansen tror heller ikke at monopollignende giganter som Google slipper unna annonsørenes sparekniver.

- Legger vi i tillegg til at Google vil avvikle tredjeparts-cookien i løpet av året, med de konsekvenser det kan få for annonse-økonomien, er det kanskje ikke så rart at Google tar grep nå, før sparetiltakene eventuelt når dem. Enn så lenge har Google klart å vokse, til tross for et mer utfordrende annonsemarked og et mer ustabilt globalt marked, sier han. 

Les også: Facebook-eier Meta legger ned salgskontoret i Norge

- Kan blir rammet:

Teknologispaltist og rådgiver Hans-Petter Nygård Hansen tror ikke noe på at det norske Google-kontoret blir lagt ned, men utelukker ikke at ansatte i Norge vil bli rammet av de nye kuttene.

- Kuttes hardere hos oss enn hos våre naboer

Ved inngangen til 2024 spekulerte Nygård Hansen i om det norske Google-kontoret vil lide samme skjebne. Han forteller Kampanje at det vil overraske han stort om Norge blir skånet fra en større nedbemanning.

- Da Meta-kontoret i Oslo ble lagt ned, hadde Rune Paulseth levert millioner av kroner i fortjeneste. I 2022 leverte det norske Google-kontoret et underskudd på nærmere 25 millioner kroner. 

Les mer: Tidligere Meta-topper gjenforenes i nytt annonseselskap: - Spennende

- Tror du det er fare for at hele Google kontoret i Norge kan bli lagt ned, slik som Meta? 

- Google har bygget opp en kraftig Cloud-avdeling i løpet av de siste årene, og cloud krever en helt annen salgsinnsats enn annonser. Mens virksomheter flest kutter ned på markedsføring og reklame, er det ingenting som tyder på at skyen blir mindre strategisk fremover. Tvert imot. Derfor har jeg ingen tro på at det norske Google-kontoret blir lagt ned.

Han sier videre at det er en overordnet trend i 2023 at tech-selskaper nedbemanner, og det meste tyder på at den trenden vil fortsette i 2024.

- Og når amerikanske selskaper justerer på de ansatte, ser de gjerne på Norden som én region, og deretter på hvilke land som har flest store og multinasjonale selskaper. Her må nok Norge se seg slått av både Sverige og Danmark, og derfor kuttes det gjerne litt hardere hos oss enn hos våre naboer, sier han. 

Google-kutt kan ramme norske selgere: - Så hva som skjedde med Metas salgskontor i Norge