Kommunikasjonstopp har blitt gründer: - Ryker dette får jeg flytte tilbake til mor

Kristian Fredheim har jobbet i Telia og Sbanken, men nå har han gått over til en helt annen bransje for å følge drømmen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Det har vært et mål over lengre tid å satse med noe eget, men jeg har vært usikker på hva. Det eneste jeg visste var at det skulle være noe som kombinerer mine lidenskaper og interesser, som er mat og drikke, og helse og ernæring, sier Kristian K. Fredheim til Kampanje. 

Fredheim har lang fartstid i kommunikasjonsbransjen som blant annet informasjonssjef i Telia og kommunikasjonssjef i Sbanken. Nå har han imidlertid trukket seg ut av kommunikasjonsverden og satser alt på bønnesnacksen med navn Wabba.

- Hvorfor bønnesnack?

Jeg elsker å utforske matbutikker og -markeder under reiser i utlandet, og kom over et bønnebasert produkt da jeg var på reise i Sør-Korea for noen år tilbake. Dette var fylt med sukker, palmeolje og mye annet usunt, men tikket av på mange bokser av trender som verden går i retning av. I USA og Australia spesielt er såkalt «better-for-you-snacking» den raskest voksende kategorien innen mat- og drikke, og en jeg har fulgt nøye med på gjennom flere år, sier Fredheim. 

Etter å ha funnet retningen han ønsket å gå i, som var en sunn versjon av bønnsesnacksen han så i Sør-Korea, satte Fredheim i gang arbeidet med Wabba. Han forteller at han siden første arbeidsdag med bønnesnacken i 2018 har jobbet dag og natt, før og etter arbeidstimene som kommunikasjonstopp, for å få realisert drømmen. 16. november i år kunne han endelig lansere snacken.

- Er det lov å kalle deg Mr. Bean?

- Flere forsøker, men jeg pleier å si at Bønnebaronen fra Nannestad klinger bedre. Oser mer tyngde av den betegnelsen, sier han smilende.

Gründer:

Kristian Fredheims bønner ble hørt. Han har fått bønnene sine ut i verden, men er fortsatt sulten på større marked. Foto: Eivor Eriksen.

- Det har ikke gått på skinner

Når Kampanje møter Fredheim på Wabba sin pop-up butikk på Paleet i Oslo forteller han at businessen for øyeblikket går bra. 

- Det er to merkevarer som har fått tillatelse til å drive pop-up-butikk på Paleet gjennom tidene. Den ene er Chanel og den andre er Wabba. Selvsagt er det stas å oppfylle kriterier på et slikt nivå, sier Fredheim.

Bønnene er tilgjengelige i Spania, Sveits, Hellas og England i tillegg til Norge. Han forteller at han på veien fra null til dit han er i dag har møtt på omtrent «alle eksterne hinder som finnes»

- Covid, krigen i Ukraina, inflasjon, resesjon og generell mangel på penger. Det har virkelig ikke gått på skinner og jeg har hatt mange tunge stunder, men valgt å ikke gi meg, sier han.

- Hvor mye har det kostet totalt sett?

- Jeg har pantsatt alt jeg har og eier. Det betyr at det er godt over en million i egne midler som er investert i tillegg til lån. Jeg eide tidligere to leiligheter, nå har jeg én, samtidig som det er ganske lite penger igjen på min private konto. Jeg er så all-in som det går, sier han og fortsetter:

- Det brenner litt under føttene. Ryker dette, så mister jeg leiligheten. Da får jeg i så fall leie et sted eller eventuelt flytte tilbake til mor.

Han mener imidlertid oppsiden ved suksess vil være verdt strevet og risikoene han går.

Det er definitivt verdt det. Min drøm er å jobbe med noe jeg lever og ånder for, som jeg kan utføre på måter jeg selv velger og vil, når jeg vil. På sikt er jeg sikker i min sak på at Wabba vil åpne dører for fantastiske muligheter og opplevelser for meg og mitt liv, sier Fredheim.

Bønner:

Slik ser pakkene med bønner ut. Kristian Fredheim har fått frem seks forskjellige smaker - havsalt, sjokolade, cheddar ost, kanelbolle, wasabi og sriracha. Foto: Eivor Eriksen.

Fikk milliardær med på laget

Selv om ting ser lysere ut for Fredheim nå, har som nevnt veien ikke vært enkel. Han forteller at han på et tidspunkt var langt nede i kjelleren, men at tingenes tilstand snudde etter det han omtaler om «tidenes dyreste utdrikningslag» i Marbella i Spania.

- Jeg bestemte meg for å ta en uke alene i Spania etter at resten av lauget hadde dratt hjem. Ettersom jeg er gründer kan jeg jo tross alt jobbe fra hvor som helst, og jeg tenkte at det var en fin mulighet for refleksjon, sier Fredheim.

Han legger til:

- En av disse dagene bestemte jeg meg for å spille padeltennis med en venn av meg som bor der nede, og noen bekjente av han. Det viste seg at en av de vi spilte med var investor.

Det var milliardær Robin Reed som viste seg å være på andre siden av nettet. Reed er mest kjent for grunnleggelsen av selskapet Gaming Innovation Group, som har en total selskapsverdi på om lag seks milliarder kroner, ifølge CasinoerNorge. Etter padeltennisen tok vennene seg en øl, og Reed ble nysgjerrig på Fredheims prosjekt.

- Vi fikk raskt en god tone og jeg likte spesielt Robins væremåte og syn på ting. Etter lengre tids dialog og møter sammen, signerte vi avtale om et konvertibelt lån i september i år, da også i Marbella. Livet er interessant sånn sett, for i min tyngste stund på sikkert mange år, skjedde det mot alle odds noe fantastisk. Det gjorde at livet plutselig så betydelig lysere ut og at jeg med engasjement kunne satse videre med Wabba, sier Fredheim.

- Skal du vokse må du gå internasjonalt

Med investor i ryggen ble veien til Wabba-bønner fort enklere, og allerede i august 2020 benyttet Fredheim egne midler ved valg av et byrå som kunne bidra med eksterne blikk og bistand på alt fra design og strategi til konseptualisering og kommunikasjon. Valget falt på det Oceans-tilknytta konsulentselskapet TBA.

- Vi har mange store kunder, som blant annet Innovasjon Norge, Kongsberggruppen og Wallenius Wilhelmsen. Det gir oss tyngde og internasjonal erfaring, men vi ønsker også farten som kommer med start-ups som Wabba. Vår strategi er derfor å jobbe med en kombinasjon av både stor og liten, sier partner og business designer i TBAAnders Aakre.

Han og Fredheim kjenner hverandre fra tidligere, dermed var det kort vei til byrået som fulgt Fredheim tett de siste årene. Han forteller at Fredheims idéer var en perfekt match for deres innsikt og at samarbeidet dermed har gått knirkefritt.

- Vi ønsket å kunne bidra med en totalpakke, fra strategi til design og kommunikasjon. Og samtidig komme med råd om hvordan midlene burde fordeles til enhver tid. Vi er et «få ting gjort-selskap», som kunne sette litt fart på idéene til Kristian, sier Aakre.

- Hvordan er det å se at produktet endelig er ute i verden?

- Det er veldig kult, sier Marit Rui, konseptutvikler i TBA.

Hun har jobbet med blant annet designet og kommunikasjonen til Wabba.

- Som ny og mindre kan du også være frekkere enn de store og etablerte. Hver pakning har egne former, ikoner, bilder og tekster som underbygger produktene. Vi gikk motstrøms, med loud luxury, sier Rui.

Og at Fredheim så utover Norges landegrenser, mener Rui var riktig strategi.

Norge er et lite marked. Om noe virkelig skal vokse, må du gå internasjonalt. Måten Wabba nå står rigget på gir det superpotensiale, sier hun.

- Har du Norge som marked, må du favne bredt for å overleve over tid. Har du verden som marked og planlegger for digital distribusjon, kan du rette deg inn mot globale nisjemarkeder med langt større volum enn det vi har her hjemme, legger Aakre til.

Og med byrå, investor og bønnene endelig ute for salg er Fredheim klokkeklar på hva som er målet videre.

Mitt mål er å bygge opp noe som går langt forbi Norges grenser – og jeg er allerede godt i gang. Wabba skal ut i verden, sier Fredheim.

Kommunikasjonstopp har blitt gründer: - Ryker dette får jeg flytte tilbake til mor