Tidligere MGP-deltaker går hardt ut mot NRK: - Hadde trukket meg

Presset mot NRK vokser i forkant av lørdagens første delfinale i Melodi Grand Prix.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist
Nafisa Zaheer
Dag Robert Jerijervi Journalist

Israel har gått helt til topps i Eurovision fire ganger. Nå vil de prøve seg igjen når Europa møtes til ny musikkfest 11. mai. Mange har reagert kraftig på at Israel er invitert i år i konkurransen til tross for krigen i Midtøsten, og enkelte mener NRK bør ta et initiativ for at den europeiske kringkastingsunionen, EBU som arrangør bør si nei til Israels deltakelse. 

- Vi opplever et enormt engasjement, forteller artist og aktivist Marthe Valle.

Hun er initiativtaker bak oppropet «Utesteng Israel fra Eurovision» som i skrivende stund har 15.190 underskrifter, og var også blant dem som demonstrerte da NRK offentliggjorde årets artister forrige uke. 

- Veldig mange har fulgt med i sosiale medier på hva som har skjedd de siste månedene, og opplever en voldsom dissonans mellom ordene våre politiske ledere, og NRK i denne saken, bruker og hvordan man handler og hvilke tiltak som blir satt i verk, sier hun til Kampanje.

Det viser også VGs undersøkelse tidligere denne uken, som avdekker at nesten halvparten av alle nordmenn støtter en boikott av Israel. Til sammenligning er 27 prosent imot en boikott, mens resten ikke har tatt stilling.

- Det sier noe om hvor stort det folkelige engasjementet er, sier Valle.

Les også: Fredrik Solvang avviser boikott-krav i Eurovision: - Urimelig

- Hadde trukket meg

Hun mener NRKs forklaring på hvorfor de ikke kan gå inn for en boikott har store mangler.

- Det er det samme refrenget som blir sunget av regjeringen, utenriksministeren og Charlo Halvorsen i NRK, at vi ikke kan stå alene og gjøre disse tingene, enten det er snakk om sanksjoner eller løfte frem en boikott av Israel i Eurovision. Når alle vestlige land tenker det, så er det ingen som gjør noen ting. Det setter en skremmende presedens for hvordan man møter sånne brudd på folkeretten og krigsforbrytelser.

- Hva er din oppfordring til årets artister som har jobbet mot deltakelsen i lang tid uten å vite hva slags kontekst konkurransen vil få?

- Jeg er musiker og artist selv og vet hvordan det er når man skal være med på ting som man har jobbet mye for, men dette er en situasjon vi aldri har sett maken til i vår levetid. Jeg tenker at de to artistene som har sagt noe utad er utrolig modig. Det er viktig, for alle har en stemme og alle har mulighet til å si ifra.

Valle, som selv deltok i Melodi Grand Prix i 2012, mener NRKs linje gjør det enda viktigere at artistene selv stiller seg spørsmål om hvordan det oppleves å delta i en konkurranse der også Israel er deltaker.

- Hadde du trukket deg?

- Ja, tvert. Man får mange sånne muligheter igjen, men man får ikke flere muligheter til å ta et standpunkt og si ifra at dette har jeg ikke lyst til å være med på.

Den gang da:

Marthe Valle deltok selv i Melodi Grand Prix i 2012. Foto: Alf Vidar Snæland/NTB

- Har kjent mye motstand

Torsdag kveld møtte blant andre artisten Mia Virik Kristensen fra Kragerø, som går under artistnavnet MIIA, opp i Debatten-studioet. Hun skal delta i den tredje delfinalen i Melodi Grand Prix som sendes lørdag 27. januar. I debatten forteller Virik Kristiansen at hun allerede har fått merke Israel-debatten som deltaker. 

- På fredag ble jeg og de andre artistene tagget i et Instagram-innlegg hvor det står at vi er for folkemord. Vi har kjent på mye motstand. Jeg har ikke snakket med alle de andre artistene, men jeg kan se for meg at det er tøffere enn før å stå i dette, sier hun i sendingen.

- Det er trist at israelerne som ikke står for det sin regjering gjør, ikke skal få være med. Men når man allerede har boikottet Russland er det helt tydelig at man også må boikotte Israel, fortsetter hun. 

Les mer: Tidligere vinnere, robotartist og partymusikk - her er årets MGP-artister

- Kan ikke gå inn i konflikten

Underholdningssjef i NRK, Charlo Halvorsen, var også til stede på Debatten denne uken. Han avviser at det er aktuelt å gå inn for en boikott av Israel.

- Dette er i praksis et ønske om at vi skal gå inn for kulturboikott av et land i konflikt. Skulle vi som allmennkringkaster gjort det, ville det vært vanskelig å diskutere Midtøsten. Skal vi være uavhengige og frie med å løse nyhetsoppdrag, kan vi ikke gå inn i en sånn konflikt, sier Halvorsen.

- Heller ingen andre europeiske land har foreslått det for EBU, fortsetter han. 

Halvorsen sier til Kampanje at han har sympati for artistene som utsettes for oppmerksomhet utover det som er vanlig i Melodi Grand Prix.

- Så som sådan har man naturligvis sympati.

- Hva gjør dere for å ta vare på artistene?

- Vi snakker med alle om situasjonen. Og tilbyr hjelp om de blir utsatt for for eksempel netthets. 

- Har tatt tydelig standpunkt

- Setter NRK årets deltakere i en vanskelig posisjon ved å ikke ta et tydelig standpunkt omkring Israels deltagelse i Eurovision? 

- Jeg mener vi har tatt et veldig tydelig standpunkt omkring Israels deltagelse i Eurovision. Og forklarer vårt standpunkt. 

Halvorsen avviser samtidig at NRK skyver artistene foran seg. 

- Er du redd for at det skal dukke opp en ny demonstrasjon utenfor NRK under delfinalen i morgen? 

- Det har jeg ikke noen formening om. Og kommer det noen som ønsker å demonstrere, så skal vi håndtere det fint, sier Halvorsen. 

Les mer: Demonstrerer utenfor NRK før MGP-lansering

Tidligere MGP-deltaker går hardt ut mot NRK: - Hadde trukket meg