Over dobbelt så mange reklamefolk vil bytte jobb: - Bekymret for rekrutteringen

Tre av ti ansatte i reklamebransjen vil bytte jobb. - Oppsiktsvekkende, sier hodejeger.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Dag Robert Jerijervi Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Øyvind Hofsrud Journalist

Etter et beintøft år for reklamebransjen, som har resultert i flere stengte byrådører, er det tydelig at flere ansatte har begynt å se seg om etter andre jobber.

Ifølge Bransjeundersøkelsen som bemanningsselskapet Teft nettopp har gjennomført, vil 31 prosent av de ansatte i reklamebyråene bytte jobb. Det er nesten en dobling fra 16 prosent på ett år.

- Det er oppsiktsvekkende tall som kommer frem i undersøkelsen, sier Ole Janzso i Teft.

Les også: Historisk lønnssmell i medie- og reklamebransjen: - Har en kjempestor jobb foran seg

Han legger til at ansatte i reklamebyråene aldri har vært mest opptatt av lønn, og at fallet i lojaliteten mest sannsynlig har en sammenheng med behovet for trygghet i en utsatt bransje.

Selv om lønn er den viktigste driveren for folk i kommunikasjonsbransjen samlet sett, troner den ikke like suverent på topp lenger.

- Det samsvarer godt med utviklingen i bransjen at langsiktighet og stabilitet seiler tett opp mot toppen som de aller viktigste driverne når folk ser seg etter ny jobb.

Alle som har fulgt med på hva som har rørt seg i reklamebransjen det siste året, har fått med seg at overskriftene har vært preget av nedgangstider, permitteringer og konkurser.

Les mer: Herjes av permitteringer og konkurser - overskuddene stuper i norske reklamebyråer

Flere vil bytte jobb:

Samlet sett i undersøkelsen til Teft har gruppen som ikke vil bytte jobb økt med 13 prosentpoeng de siste to årene i reklamebransjen. Kilde Teft:

- Bekymret for rekrutteringen

Byråleder Håkon Fretheim i Per Høj konstaterer at bransjen som helhet befinner seg i en bølgedal akkurat nå.

- For Per Høj ble 2023 et «break even»-år, og vi slapp heldigvis permitteringer så vi er ganske fornøyde med det. Jeg føler vi er på et relativt sunt sted, sier Fretheim og fortsetter:  

- Utviklingen i bransjen må man følge med på måned for måned. Det er tøff konkurranse, og vi er i en bransje som er veldig sårbar for makroøkonomiske svingninger. Jeg opplever likevel at folk fortsatt flest i bransjen har det gøy på jobb, og at mange har trua på at vi vil oppleve at markedet snur i løpet av året.  

- 31 prosent sier de vil bytte jobb. Hvordan opplever du det?  

- Det er god kok i innboksen, det er det. Samtidig opplever jeg at det er lav turnover her hos oss, så det kommer an på hvor vi fester blikket.

Som Kampanje også kan omtale i dag, viser Bransjeundersøkelsen til Teft at kommunikasjonsbransjen ble lønnstaper i 2023.

- Penger er ikke alt, men hva gjør det med attraktiviteten til bransjen at lønnsutviklingen er under landssnittet?  

- Det er rekrutteringen jeg er bekymret for. Å få unge og nyutdanna talentfulle kreatører inn i bransjen. Det er både litt trist og skummelt å tenke på at så mange av talentene ikke får jobb i vår bransje og eller søker seg andre steder, sier Fretheim.

Hele rapporten fra Teft legges frem i et webinar fredag morgen.

- Søker seg til tryggere bransjer

Byrpleder Pelle Josephson i Anorak er ikke overrasket over at folk er blitt mer villig til å flytte på seg.

- Når man vet at det har vært noen tøffe år, så er det bare menneskelig å reflektere over situasjonen sin og tenke på hva man skal gjøre med livet. Det kommer til å kreve mye av oss som organisasjon for å vise at vi er en bra arbeidsplass med høye ambisjoner der folk kan utvikle seg, sier han til Kampanje.

- Frykter du at de tøffe årene vil gjøre det vanskeligere å rekruttere nye folk til bransjen?

- Jeg tror en del talenter har søkt seg til bransjer som de opplever er tryggere, men det er ikke første gang det har vært tøft i reklamebransjen. Vi har hentet tilbake talenter tidligere, så jeg tror ikke vi skal være altfor redd for det.

- Større mobilitet enn det har vært de siste ti årene

Byråleder Espen Haugen i Los & Co rapporterer om en forsiktig optimisme i andre halvår av 2023. Ifølge han avsluttet de året veldig bra.

- Det hadde ikke vært mulig uten en formidabel innsats fra hele byrået, noe som igjen ikke hadde vært mulig hvis vi ikke hadde rettferdige og konkurransedyktige betingelser, sier han.

- Det sagt er vår erfaring at lønn sjeldent er den utslagsgivende faktoren for rekruttering av de beste folkene. Man kan ikke kjøpe talent. De flinkeste folkene er ute etter å sette sitt preg på byrået – noe jeg tror mange føler at de får muligheten til hos oss.  

- At flere sier at de vil flytte på seg, tror vi stemmer godt. Det er større mobilitet blant både kunder og talent i dag, enn det har vært de siste ti årene. Det gjør konkurransen om talent tøffere, men skaper også en mer interessant konkurransearena. 

- Jeg synes det beste med denne bransjen er at de beste ideene oftest vinner. Og de beste ideene kan komme fra noen med årevis med erfaring eller noe som kommer rette fra skolen. Som bransje er vi ganske flinke til å gi unge folk sjanser og til å utvikle talent. Så selv om flere går til kundesiden i usikre tider er jeg ikke så bekymret for rekrutteringsgrunnlaget. Vi lar oss fortsatt imponere over nivået på nyutdannede ansettelser. 

Lønnsnivåer i reklamebransjen:

Her ser du lønnsnivåene til kreatører og rådgivere i reklamebransjen i 2023 og lønnsveksten siste år. Kilde: Teft:

Over dobbelt så mange reklamefolk vil bytte jobb: - Bekymret for rekrutteringen