Nettbutikker skjuler negative kundeopplevelser: - Høres ikke riktig ut

Dette er de heteste nyhetene fra den nordiske kommunikasjonsbransjen akkurat nå.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
 

Hver måned presenterer Kampanje i samarbeid med nettavisene Resumé i Sverige og Markedsføring i Danmark noen av de viktigste sakene akkurat nå i den nordiske kommunikasjonsbransjen. Denne gangen starter vi i Sverige der vår svenske søsterpublikasjon Resumé har tatt for seg flere svenske nettbutikker bare for å finne ut at positive anmeldelser legges raskt ut, mens negative ikke publiseres.

Slik ser det ut hos blant andre Mantle, Caia og Adidas når Resumé i en test undersøker hvor transparente nettbutikkene her.

Resumé skrev negative anmeldelser (1-2 stjerner) hos 17 testede nettbutikker innen ulike segmenter. De som ikke publiserte de negative anmeldelsene fikk også en positiv anmeldelse (5 stjerner) fra Resumé, for å se om de håndterte den annerledes. Her er resultatet:

  • Av 17 testede nettbutikker har ni publisert de negative anmeldelsene
  • Seks nettbutikker har ikke gjort det
  • To gjorde det først da Resumé tok kontakt
  • Én av dem har verken publisert den negative eller den positive anmeldelse

Det mye omtalte hudpleiemerket Mantle var en av dem som publiserte Resumés positive anmeldelse, men ikke den negative. Det til tross for at mengder av - i høyeste grad positive - anmeldelser har blitt publisert etter at den negative anmeldelsen ble sendt inn.

- Dette høres ikke riktig ut. Vi kommer til å gjøre en intern undersøkelse for å finne ut av hva som har hendt her. Dessverre har vi ikke anledning til å delta i et intervju denne gangen, skriver Mantles PR- og kontorsjef Jaqueline Liljedahl i en e-post til Resumé, uten å spesifisere hvorfor selskapet ikke kan stille opp på et intervju.

Nesten hvert eneste produkt på Mantles nettsted har massevis av vurderinger – og de er overraskende høye. Det lavest rangerte produktet har 4,7 av 5 mulige stjerner, og gjennomsnittet for alle Mantle-produkter er 4,81.

Heller ikke hos influencer Bianca Ingrossos sminkemerke Caia Cosmetics publiserers majoriteten av negative anmeldelser. Av fire negative anmeldelser publiseres bare én. Den positive anmeldelsen går rett ut. Femten dager etter at de negative anmeldelsene sendes inn, tar Resumé kontakt med Caias markedssjef Camilla Bastin med spørsmål om resultatene av undersøkelsen.

Hun mener at det er standard at samtlige anmeldelser publiseres senest etter 14 dager, men at det i dette tilfellet har skjedd en feil. Noen dager etter at Resumé tok kontakt og fortalte om undersøkelsen, legges de negative undersøkelsene ut på Caias side.

- Dere har en veldig høy snittvurderung på produktene deres, 4,4 av 5 utifra hvor utregning. Hvordan er det mulig?

- Majoriteten av våre kunder er veldig fornøyde med våre produkter og opplevelser ved kjøp, sier Camilla Bastin.

Det er verdt å nevne at den gjennomsnittlige vurderingen hos nettbutikkene som ikke har publisert våre negative anmeldelser (4,62) er høyere enn for de som har publisert (4,38).

Anmeldelser på nett har blitt viktigere i takt med at netthandelen har økt og bidrar til at forbrukere tror at de tar informerte beslutninger.

Les mer på Resumé: Slik skjuler nettbutikkene negative anmeldelser

Guide: Slik håndterer du negative anmeldelser

Les også: Slik skaper Lyko verdi med kundeanmeldelser

Det er skammelig og uanstendig overfor Mikkel at navnet hans på denne måten blir misbrukt i svindelannonser, Kaare R. Larsen, rådgiver

Dansk håndballstjerne misbrukt i falsk annonse

Midt under håndball-EM måtte den danske stjernespilleren Mikkel Hansen se både sitt eget navn og sitt eget ansikt misbrukt i en falsk annonse på Facebook og en falsk phishing-artikkel. I et innlegg fra en «Cara Santa Maria» kan man lese at Hansen angivelig skulle ha vært involvert i en «alvorlig skandale» på det danske TV-programmet Aftenshowet. Dette er imidlertid ikke sant.

Innlegget ble deretter fulgt av en lenke til en phishing-nettside. Samtidig er bildet på lenken satt opp slik at det ser ut som en artikkel fra tabloidmediet B.T.

Både den danske håndballforeningen og spillerforeningen tar avstand fra den falske artikkelen og den falske annonsen på Facebook. Begge foreningene understreker at artikkelen og annonsen er falske, og ikke har noe med Mikkel Hansen å gjøre. Kommunikasjonssjef Ann Lykke Davidsen fra Dank Håndbold sier at det er problematisk, men også vanskelig å gjøre noe med misbruket av håndballspillernes navn og ansikter.

- Det er alltid trist å se når kjente, dedikerte og profesjonelle ansikter blir brukt i falske annonser uten samtykke. Det er beklagelig at det ikke er mye vi kan gjøre annet enn å rope ut at vi må bli flinkere til å avdekke disse forfalskningene, skriver Ann Lykke Davidsen i en e-post til danske Markdsføring.

I håndballspillerforeningen, som er Mikkel Hansens fagforening, mener de at annonsen er svært problematisk.

- Det er skammelig og uanstendig overfor Mikkel at navnet hans på denne måten blir misbrukt i svindelannonser, sier rådgiver Kaare R. Larsen.

Les hele artikkelen fra danske Markedsføring her

Svenske byråer med milliongjeld

I forbindelse med pandemien ga det svenske Skatteverket selskaper muligheten til å utsette sine innbetalinger for å hindre konkurser. Det gjaldt arbeidsgiveravgift, skattetrekk og merverdiavgift. Resumé har bedt om innsyn i det utsatte beløpet fra Skatteetaten for over 200 svenske byråer med en omsetning på over ti millioner kroner. Totalt har 24 selskaper en samlet gjeld på 160 millioner svenske kroner.

Den største gjelden ligger hos produksjonsbyrået Edisen. Gjelden utgjør 60 millioner svenske kroner, noe som er 30 prosent av selskapets omsetning. På andreplass kommer Gullers Grupp, med 12 millioner svenske kroner i gjeld.

Blant byråer som er representert i Norge og Danmark finner man Kreab (seks millioner kroner) og Noa-byråene Åkestam Holst (fem millioner kroner), Noa Elevate (fire millioner kroner), Noa Ignite (to millioner kroner), North Kingdom (to millioner kroner) og Noa Consulting (tre millioner). Alle disse skylder penger til den svenske skatteetaten.

Les mer: Byråene med millioner av gjeld til det svenske skatteverket

Dentsu kvitter seg med ansatte i Danmark

Like før jul måtte fem ansatte gå fra et av Nordens største digitale byråer, Merkle. Det kom i kjølvannet av 25 oppsigelser i høst. De første 25 oppsigelsene fant sted i september grunnet nedskaleringer, og rett før jul var de nødt til å si opp ytterligere ansatte. Denne gang var begrunnelsen «globale omstruktureringer» hos byrånettverket Dentsu, som eier Merkle. Det sier Bobby Hollingsworth, som er Merkle-sjef i Nord-Europa.

De siste fem oppsigelsene skyldes at Merkle fremover ikke lenger skal levere tjenester innen betalte medier. Det skal i stedet ivaretas av søsterbyråer i Dentsu-nettverket.

- Det kommer ikke til å endre hva vi tilbyr i vesentlig grad. Betalte medier har vært en liten del av vår virksomhet, og ingen av kundene som mottar denne servicen, vil miste den. Det vil fremover bli ivaretatt av andre byråer i Dentsu-nettverket, sier Hollingswortk.

Hollingsworth overtok tøylene hos Merkle i november i fjor etter at Martin Bochineck ga seg etter 23 år. Hollingsworth sier nedbemanningen på 25, som skjedde under Bochinecks tid, som «en justering basert på oppbremsingen vi har sett i markedet etter sommeren».

Alle de oppsagte har og vil motta hjelp fra Merkle og Dentsu til å komme seg videre.

Les også: Merkle nedbemanner på nytt: 30 oppsigelser siden september

Bruken av Facebook stuper i Danmark

Det kommer frem i en ny rapport fra DR Analyse, som har dykket ned i danskenes mediebruk. «På overflaten ser 2023 ut som et stille år, men skinnet bedrar. Etter vårt syn er 2023 et av årene vi vil huske i fremtiden for nye vaner», skriver DR Analyse etter de siste funnene i rapporten.

Hvert år ser DR Analyse nærmere på den danske mediebruken, og den siste rapporten avdekker at langt færre dansker bruker Facebook nå enn tidligere.

- Andelen faller for andre år på rad i et raskt tempo, skriver DR i rapporten.

 I 2023 opplyste nesten seks av ti av respondentene at de brukte Facebook daglig (59%). Dette er en nedgang på seks prosentpoeng, sammenlignet med året før da 65 prosent svarte at de brukte plattformen på daglig basis.

Totalt står tradisjonell TV og strømming for det meste av danskenes mediebruk, mens lyd i form av enten radio eller podkast følger rett bak. Deretter følger sosiale medier – til tross for dalende bruk.

Nettbutikker skjuler negative kundeopplevelser: - Høres ikke riktig ut