Hollywoods koronapause skaper bølger i Kino-Norge: - Kritisk

«Børning 3» er blant filmene som rammes av at storfilmen «Tenet» utsettes for tredje gang.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

«Tenet», regissør Christopher Nolan sin ellevte spillefilm, var en av storfilmene som skulle trekke publikum inn i kinosalene i sommer. Filmen skulle i utgangspunktet ha premiere 17. juli, før den ble flyttet til 31. juli og deretter 12. august. Nå er premieredatoen igjen utsatt som en følge av koronapandemien, denne gang på ubestemt tid. 

- De fleste Hollywood-filmene er allerede tatt av plakaten i sommer og flyttet til langt utpå høsten eller helt til neste år. Uten storfilmene som kommer derfra – amerikanske filmer har cirka 65 prosent markedsandel – blir det vanskelig for norske kinoer å drive sin virksomhet, sier administrerende direktør i Film & Kino, Guttorm Petterson, til Kampanje. 

- Er det skuffende at en film som «Tenet» som lå an til å sparke i gang kinosommeren etter nedstengingen, igjen er blitt utsatt?

- Ja, det er kritisk at det er mangel på attraktivt innhold for kinoene og «Tenet» er en av de filmene som lå an til å bli lansert nå på sensommeren og dermed være med å sparke liv i kinobesøket igjen, sier Petterson. 

Film & Kino er en bransje- og medlemsorganisasjon som representerer Kino-Norge og jobber for kinoens interesser og vilkår. Petterson mener konsekvensene av at de store Hollywood-filmene uteblir kan bli at kinoene må stenge ned igjen, og i verste fall føre til til konkurser eller nedlegging av kinoer i Norge.

- Det er et visst håp om i hvert fall å kunne få norske filmer som kan gi publikum et tilbud som gjør det mulig å holde det gående, men med de restriksjonene som helsemyndighetene i dag har pålagt kinoene, der avstanden mellom gjestene skal måles fra skulder til skulder gjør det svært vanskelig. Det betyr at bare tredje hvert sete kan benyttes. I motsetning til på fly eller buss, trikk og T-bane der hvert eneste sete kan brukes, sier han.

- Det er en uforståelig forskjellsbehandling og gjør at kapasiteten reduseres slik at selv norske filmer ikke finner det attraktiv å lansere sine filmer i hjemmemarkedet, uten konkurranse fra amerikansk film, fortsetter Petterson.

For tiden koster det langt mer enn det smaker å drive kinovirksomhet i Norge. Christer Solberg, markedssjef Media Direct Norge

- Publikum klare

- Kinoene i Norge er i praksis re-åpnet og publikum har nå i juli vist at de også er klare for kino, men vi har forståelse for at produsenten og distributøren bak «Tenet» må vurdere hele markedet når de setter premieredato, sier kommersiell direktør Jon Einar Sivertsen hos Odeon i Norge til Kampanje.

Det amerikanske bransjemagasinet Variety skriver at Warner Bros .kan ende opp med å lansere «Tenet» i utlandet før filmen får premiere i USA. 

- Selv om Nord-Amerika fortsatt er det største filmmarkedet i verden, ser internasjonale kinoer ut til å være foran USA i deres forsøk på å gjenåpne, skriver Variety som har snakket med kilder som understreker at de må være fleksible med lanseringen. 

Sivertsen i Odeon Norge mener det lover godt.

- Det er jo det positive i den meldingen, det at de nå åpner for at markeder som er klare for det ikke nødvendigvis må vente på USA, det lover jo godt. «Peninsula» som hadde premiere i Korea med smått fantastiske 13 millioner dollar i åpning har jo også vist oss at lokale filmer kan fungere i påvente av de store, sier Sivertsen.

Skulle redde kino-sommeren:

«Tenet» skulle bli sommerens store blockbuster, men nå må både kinobransjen og publikum smøre seg med tålmodighet før de får se John David Washington i Nolans etterlengtetde spionthriller. Foto: SF Studios / Warner Bros.

- Avhengige av amerikanske storfilmer

Også de som selger kinoreklame er skuffet over at «Tenet» igjen er utsatt.

- Det er selvsagt skuffende at attraktive filmtitler som «Tenet» blir utsatt. Samtidig betyr det at det etter hvert vil bli mange store filmtitler som vil komme på rekke og rad, sier markedssjef Christer Solberg hos Media Direct Norge til Kampanje.

Solberg sier det ikke er noen hemmelighet at det norske folk elsker Hollywood-filmer. 

- Færre store Hollywood-filmer vil gi færre folk på kino – og mindre omsetning i norske kinolokaler. Samtidig er det mange filmer som er produserte og/eller har kommet langt i produksjonen, så når først Hollywood blir normal på dette området, så vil det bli ekstra mange godbiter fra Hollywood for det norske kinopublikummet, sier markedsjefen.

- Nå skal det nevnes at norske filmer også er viktig for kinobesøket i Norge. Og vi har flere gode norske filmer på gang som vil trekke publikum til salene, blant annet «Børning 3», «Knutsen og Ludvigsen» og «Dianas bryllup», legger han til.

- Kommer det til å være lønnsomt å drive kinoene gjennom sommeren og høsten dersom de amerikanske storfilmene uteblir?

- Nå skal jeg være forsiktig med å snakke om kinobransjen som helhet, men det er klart at vi er avhengige av amerikanske storfilmer. For tiden koster det langt mer enn det smaker å drive kinovirksomhet i Norge. Og dette preger også oss som selger kinoreklame. Men vi har tro på fremtiden, så vi lengter etter «normale» tider, sier Solberg.

Kommersiell direktør Jon Einar Sivertsen hos Odeon i Norge mener kinoene som har kjørt tilsvarende normale åpningstider har hatt gode resultater.

- Cirka 40 prosent av 2019 uten de store premierene og vi ser at familiepublikumet er tilbake allerede.

- Hva kan konsekvensene være om ingen store Hollywood-titler får premiere i nærmeste fremtid? 

- Det er såpass bra besøk at det definitivt er mer lønnsomt å ha åpent enn å skulle stenge, avdelingene er cash flow-positive på drift, sier Sivertsen.

Børning venter på Tenet

Kommunikasjonsrådgiver Jakob Berg i Norsk Filminstitutt (NFI) forteller til Kampanje at flere norske filmer har justert sine premieredatoer som en følge av koronakrisen. «Knutsen & Ludvigsen 2 - Det Store Dyret», «Tottori - Sommeren vi var alene» og «Børning 3» er tre titler NFI erfarer har justert premieredato. 

Samtidig valgte Paradox film å fremskynde premieredatoen på «Knerten og sjørormen» fra september til 3. juli. Filmen har etter tre uker på kino et besøkstall på 76.291. Til sammenligning hadde forrige Knerten-film «Ekspedisjon Knerten» solgt 90.136 etter to uker på kino i november 2017

Filmweb sine nettsider står «Børning 3» oppført med premiere 9. september. Bilfilmen har fra før hatt to ulike planlagte premieredatoer i august. Nå sier produsent John M. Jacobsen i Filmkameratene at heller ikke septemberdatoen vil bli noe av.

- Det kommer ikke til å skje, men jeg kan ikke si når den nye datoen er, sier Jacobsen til Kampanje.

Produsenten sier at det skyldes «Tenet».

- Vi er inne i en diskusjon i øyeblikket om hvordan vi skal løse dette problemet som nå er i ferd med å oppstå, sier Jacobsen.

- Er det fordi dere ikke vil de to filmenes premieredatoer skal krasje?

- Det er fordi at norske kinoer har en begrenset kapasitet og norske kinoer kan ikke ta unna to sånne filmer samtidig. I tillegg til at jeg regner med at Warner vil ha visse krav i sin avtale når de slipper filmen med tanke på filmes spilletid også videre.

Jacobsen sier de nå venter på å finne ut av hvilken dato «Tenet» lander på.

- Det handler om hvor mange billetter kan vi selge i hver kinosal og når «Tenet» kommer. John M. Jacobsen, produsent Filmkameratene

- Vi må ha noen å vise det til

«Tenet» er langt fra den eneste Hollywood-filmen med endret premieredato. Den nye James Bond-filmen «No Time To Die», Disneys «Mulan», Marvels «Black Widow» og DC Comics «Wonder Woman 1984» er alle utsatt som en følge av koronakrisen.

På spørsmål om det blir en fordel å lansere «Børning 3» med mindre konkurranse fra Hollywood svarer «Børning»-produsent Jacobsen følgende:

- Det er klart det er en fordel uten noe særlig konkurranse, spørsmålet er hvilken premieredato vi ender opp på og hvordan konkurransesituasjon ser ut da. Men det handler også om hvilke restriksjoner det er på muligheten for å selge billetter. Hva kulturdepartement og helsemyndighetene bestemmer seg for når det gjelder restriksjoner på kinosalene er også en del av ligningen, sier Jacobsen.

Det tredje kapittelet i «Børning»-serien med Anders Baasmo Christiansen må dermed ikke bare konkurrere mot Nolans nye thriller, men også med kulturdepartements kinoregler. 

- Det handler om hvor mange billetter kan vi selge i hver kinosal, når «Tenet» kommer og konkurranseforholdet med «Tenet». Hvis jeg hadde vært kinosjef hadde jeg sittet og ventet i spenning på å få disse filmene slik at jeg kunne begynne å selge billetter, så det svinger på kino igjen, og det tror jeg de to filmene vil kunne gjøre. «Børning 3» er utvilsomt den beste av tre «Børning »-filmene, så dette blir gøy, men vi må ha noen å vise det til, avslutter Jacobsen.

Klar for runde tre:

Anders Baasmo Christiansen er klar for tredje runde med «Børning» så fort «Tenet» får landet på en endelig lanseringsdato. Foto: SF Studios

Hollywoods koronapause skaper bølger i Kino-Norge: - Kritisk