Nettavisen har brukt millioner på ny strategi - klasker likevel til med et av tidenes beste resultater

- Vi skal storme frem i alle retninger samtidig, sier Nettavisen-sjef Gunnar Stavrum.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Nettavisen har nylig sluppet sine tall for 2022 og de viser at selskapet fortsetter å tjene gode penger med en margin som ikke er mange forunt i mediebransjen om dagen. Etter sitt definitive rekordår i 2021 faller Nettavisens driftsresultat med 13,5 millioner kroner, men ender fortsatt på rett over 20 millioner kroner. Det tar Nettavisen-sjef Gunnar Stavrum med knusende ro ettersom den Amedia-eide avisen i fjor brukte flerfoldige millioner på å sette ny strategi for årene fremover.

- Vi hadde jo egentlig budsjettert med lavere resultater en dette i fjor, da vi gjorde store investeringer i ansatte samtidig som vi hadde konsulenter inne for å anbefale nye tiltak. Vi regnet med et svakere resultat, men det gikk veldig bra andre halvår, sier Stavrum til Kampanje.

Han forteller samtidig at de «holdt litt igjen med det de hadde budsjettert av kostnader».

- Vi var litt urolige med tanke på markedet, men det var lurt på kort sikt. Jeg er veldig godt fornøyd med at vi kunne gjøre opp året med et av avisens beste resultater samtidig som vi gjorde store investeringer.

- Hva var det som gikk så bra i andre halvår i fjor?

- Vi har fulgt en litt annen inntektsstrategi enn konkurrrentene og alltid vært opptatt av å ha mange inntektsbein. Den viktigste er annonser, men så er vi store på content marketing og sportspill, og etter hvert har vi bygget opp en betydelig inntekt på abonnement, svarer Stavrum og fortsetter:

- Det er sjeldent alle inntektskildene slår til samtidig, men det er enda sjeldnere at alt svikter samtidig. Det gikk spesielt bra med annonseinntektene i fjor høst, da opplevde vi stor etterspørsel.

- En raskere utskiftning av abonnenter

Inntektene til selskapet økte i fjor med 12,3 prosent og endte på 192,3 millioner kroner. Det er særlig de kommersielle inntektene som skyter fart med en økning på rett over 17 millioner kroner. For salg av abonnement, kunne Nettavisen innkassere inntekter på 36,5 millioner kroner i fjor, en økning på nær ti prosent sett opp mot 2021.

I årsrapporten skriver Nettavisen at de opplever en moderat økning i antall abonnenter, men der mener Stavrum at man er litt   «vel puslete» i sin beskrivelse av utviklingen. 

- Vi har jo gått fra null til nær 40 millioner kroner i abonnementsinntekter på bare få år, fra å ikke ha det i det hele tatt til å bli en av de større. Det har vært en supersuksess, men det er vanskeligere å vokse fra et høyt nivå enn fra et lavt et. 

Han legger óg til at med visningsrettigheter til norsk fotball har man også fått et nytt salgsområde å vokse på.

- Men det er riktig at det er vanskelig å fortsette veksten vi har hatt, så sånn sett har det flatet ut, men det har samtidig blitt en av våre viktigste inntektslinjer. 

- Har det blitt vanskeligere å selge abonnement i år?

- Nei, jeg vil heller si det har vært større churn. Vi opplever en kombinasjon av at vi lykkes med nysalg, men det er samtidig mange familier som går igjennom kostnadene sine, så det er en raskere utskiftning av abonnenter.

I rapporten skriver Nettavisen også at utfordringen fremover blir både å vokse i trafikk samt fortsatt å øke antall abonnenter og økte prisuttaket på begge områder.

- Hvordan skal dere løse dette i dagens marked?

- Vi skal storme frem i alle retninger samtidig, men du påpeker noe som er vanskelig. Samtidig er det viktig at alle inntektskildene har vekstkrav, og av og til setter man mål som er litt hårete, som man ikke når samtidig. Dette er et eksempel på det, men vi er på god vei.

Les også: Amedia skal vise 75 kamper fra Eliteserien

- En total makeover av hele virksomeheten vår

Slik Stavrum også påpeker, kommer det klart frem av tallene at Nettavisen økte sine kostnader markant i 2022. De hyret opp med nærmere 20 nye ansatte, og lønnskostnadene følger etter med en økning på 18,9 millioner kroner. Samtidig øker andre driftskostnader med 14,3 millioner kroner. 

- Hovedstyrkingen ligger innen breaking news og døgndekning av nyhetsbildet. Så har vi også gjort en kraftig oppjustering av design og visuelt utrykk, samtidig som vi har styrket satsingen på sport- og fotballrettigheter, kommenterer Stavrum.

I rapporten skriver avisen, som i dag måler omtrent 100 ansatte, at de gjennomførte et strategiprosjekt som både ga betydelige engangskostnader, samt førte til en en beslutning om å øke aktivitet og kostnader for å ta markedsandeler. Stavrum anslår at arbeidet med strategiprosjektet, som inkluderte innleide konsulenter og bruk av intern kraft og ledelse, har kostet et sted mellom fem og ti millioner kroner totalt.

- Hva ligger i dette strategiprosjektet?

- For første gang har vi hatt en offensiv strategisk gjennomgang med hjelp av konsulenter, som så på produktet vårt og mulige planer i ett tre- til femårsperspektiv. Vi så på hvilke muligheter vi har for å vokse, og hvordan vi skal være godt integrert i Amedias Pluss Alt-strategi, svarer Stavrum og fortsetter:

- Det dreier seg også om design og eksempelvis om hvilke deler av redaksjonen vi skal styrke. Det er snakk om en total makeover av hele virksomeheten vår.

- Vanskelig å trylle

Som flere mediehus, varslet Amedia tidlig i 2023 grep for å demme opp for økte kostnader og usikre øknomiske tider. Konsernet ba alle sine aviser om å utvide tilbud om gavepensjon til ansatte, samt innføre «behovsprøving av ansettelser». At det har blitt vanskeligere å få grønt lys for å hente inn nye hoder, har Nettavisen selv fått merke. 

- Uten den beskjeden hadde vi etter vårt vedkommende kjørt på mer tidligere i år. Når hele konsernet tar det som en policy at vi ikke gjør nyansettelser, holder vi igjen på ansettelser i år. Vi ser samtidig at vi nå ligger foran budsjettet vårt, så vi har stille begynt å ansette noen stillinger nå ganske nylig. 

Stavrum vil ikke gå inn i resultatene så langt i år, men gjentar at de ligger foran sine prognoser.

Sist uke kunne blant annet Schibsted legge frem sine tall for andre kvartal og de viste at det spesielt er annonensemarkedet som lugger for Norges største mediekonsern nå.

- Er annonsemarkedet like uforutsigbart for Nettavisen som det er for Schibsted?

- Ja, altså annonsemarkedet er presset om dagen, men vi har heldigvis flere inntektsbein som vi kan kompensere med. Det er ikke tvil om at 2023 er et tøffere år enn 2022 for mange virksomheter i media. 

- Klarer dere å holde fjorårets annonseinntekter eller faller de i år?

- Nei, som sagt vil jeg ikke gå nærmere inn på 2023. men jeg kan si det er et svakere annonsemarked i år enn i fjor. Vi kan gjøre en god jobb, men det er vanskelig gå trylle. 

Her kan du se alle regnskapstallene til Nettavisen for 2022. Alle tall i MNOK.Omsetningen vokser, men økende kostnader spiser seg inn på resultatlinjen

Nettavisen 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 192,3 171,3 + 12,3
Driftsresultat 20,5 34,0 - 39,7
Resultat før skatt 21,3 34,1 - 37,5

Skal lede to aviser samtidig

Nå som Stavrum kan sette to streker under fjoråret for Nettavisen, har han samtidig gått i gang med et nytt Amedia-prosjekt. 1. august har den nye heldigitale lokalavisen i Kristiansand, KRS, offisiell oppstart med Stavrum som sjefredaktør. Den ballen skal han sjonglere samtidig som han bekler rollen som sjefredaktør og administrerende direktør i Nettavisen.

- Hvordan skal du få til dette?

- Jeg vil være involvert i ekstraordinære hendelser redaksjonelt og kommersielt hos Nettavisen, og jeg vil delta på leder- og redaktørmøter. Utover det drives den daglige driften av organisasjonen i Nettavisen, svarer Stavrum og fortsetter:

- Jeg er fullt opptatt med KRS og planen er at jeg skal være her lenge nok til at bedriften er oppe i stabil fart og at ting er på plass. Planen er at over tid vil noen andre overta her nede, men hvor lang tid det tar går på min egen evne til å lede KRS. Det er ikke snakk om ti år, men heller ikke ti uker. 

- Det blir vel lange arbeidsdager fremover?

- Det blir det helt klart. Det blir lite tid til å gå på fylla i Kristiansand, humrer Stavrum.

Les mer: Gunnar Stavrum tar permisjon fra Nettavisen for å lede ny Kristiansand-avis

Nettavisen har brukt millioner på ny strategi - klasker likevel til med et av tidenes beste resultater