Fortsatt «Popquiz»-trøbbel for Finn Bjelke – ny Bauer Media-sjef mest opptatt av å gå med overskudd i 2020

- Popquiz-saken er ikke det som holder meg våken om natten, sier Jim Receveur.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har vært en travel vår for det tyskeide radiokonsernet Bauer Media som i Norge drifter kanaler som Radio Norge, Radio Rock, Radio Topp 40 og ikke minst kanalen Radio Vinyl med den tidligere NRK-profilen og quizmasteren Finn Bjelke.

Bjerke meldte overgang fra statskringkasteren til kommersielle Bauer Media i fjor og det var da bråket med NRK om retten til å bruke «Popquiz»-navnet startet.

- Det er jo ikke ferdig. Siste dagen de kunne anke avgjørelsen så ba de om utsettelse. Vi vet ikke helt hva som skjer, men «Popquiz» er såpass generisk og det er jo ikke blitt noe mindre generisk siden sist. Kanskje NRK bare vil tøyse med meg, sier Finn Bjelke til Kampanje.

- Du klarer å holde motet oppe?

- Nå røk jeg jo rett inn på Volvat i forrige uke så jeg håper jeg ikke gjør det igjen. Men en blir jo litt matt og tenker er vi ikke snart ferdige nå. Vi har slått opp, sier Bjelke.  

Nå blir det opp til den nye radiosjefen i Bauer Media, Jim Receveur, å krangle videre med allmennkringkasteren. Receveur tar over som administrerende direktør og sjefredaktør for den norske virksomheten etter Lasse Kokvik samtidig som han fortsetter i sin tilsvarende stilling i Bauer Media i Danmark.

- Jeg er stor quizfan og Billy Joel-fan og jeg imponert over det Finn Bjelke har fått til her. Jeg kan forstå hvorfor lytterne elsker ham. Han er en fantastisk fyr som kan sin musikk og er en stor underholder, sier Receveur.

Les også:  Steile fronter før popquiz-premiere - NRK foreslår nytt navn

Står på sitt: Nå avgåtte Bauer Media-sjef Lasse Kokvik brukte store deler av fjoråret på å kranlge med NRK om retten til å bruke Popquiz-navnet. Statskanalen har nå bedt om en utsettelse på ankefristen hos Patentstyret. Foto: Eivor Eriksen

Google er ikke på FM og de ser ut til å klare seg ganske bra. Jim Receveur, ny sjef i Bauer Media

Fortsatt underskudd i Bauer

For med Radio Vinyl og Finn Bjelkes programmer «Husarrest» og «Finn Bjelkes Popquiz»har Bauer Media blitt den tredje største kommersielle kanalen i landet etter P4 og Radio Norge. Andelen til kanalen har økt fra 1,8 prosent i 2018 til 2,5 prosent i 2019 og i helgen når Bjelke kjører sin musikkquiz har markedsandelen gått fra 2,3 til 3,2 prosent.

Receveur sier de vil følge utviklingen i Popquiz-striden med hjelp av Bauers jurister.

- Vi kommer til å bruke våre jurister til å se på dette, men vi fortsetter som i dag inntil vi får beskjed om noe annet. Den saken er ikke noe som holder meg oppe om natten, sier han.

Men «Popquiz»-striden er nok ikke den største utfordringen til den nye Bauer Media-sjefen i Norge, Jim Receveur. I tillegg er det utfordringene i kjølvannet FM-slukkingen og et marked for radioreklame som faller ganske tungt.  I tillegg må den nye Bauer Media-sjefen i Norge bruke mye tid på å snu økonomien i Bauers radiovirksomhet i Norge. Tallene for 2018 er ikke klare, men underskuddene har vært formidable. I 2017 tapte kanalen over 20 millioner kroner og den nye Bauer-sjefen sier de norske radiokanalene fortsatt vil gå med underskudd i 2018.

- Men det er vi fortsatt helt OK med. Det er en del av strategien til Bauer å investere og lære av hva som går bra og hva som ikke går fullt så bra. Jeg var klar over situasjonen da jeg takket ja til jobben, sier han.

- Men det er vi fortsatt helt OK med. Det er en del av strategien til Bauer å investere og lære av hva som går bra og hva som ikke går fullt så bra. Jeg var klar over situasjonen da jeg takket ja til jobben, sier han.

Han sier han ikke har noen nye planer om ytterligere kutt i den norske radiovirksomheten. Tidligere i år ble det kjent at ni årsverk forsvant fra Bauer Media blant annet gjennom nedleggelsen av morgenshowet til Radio 1. Så med Kokvik ute av kontorene, sparer i hvert fall Bauer en lederlønning på rundt to millioner kroner i året når Receveur skal være sjef både i Danmark og Norge.

- For nå får du bare dobbelt så mye å gjøre for samme lønna, eller?

- Det er ikke et kostnadstiltak, men det blir en måte å utveksle erfaringer fra det som går bra i Norge og det som går bra i Danmark.

- Når blir Bauer Media lønnsomme igjen?

- Ett til to år, sier radiosjefen.

- Vi skal bli størst på lyd:

Om det er ambisjonen til den nye Bauer Media-sjefen som får programleder Finn Bjelke til å skvette er usikkert, men Jim Receveur er klar. - Vi skal bli størst på lyd i Norge.Hvorfor kan ikke Bauer Media bli det, spør Receveur. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Det er mulig å snu utviklingen

Bauer i Norge har de siste årene hatt en omsetning på snaue 180 millioner kroner. Skal kanalen gå med overskudd må inntektene opp med andre ord. Der har Receveur større utfordringer ettersom både IRM-tallene og Mediebyrå-tallene viser en nedgang i første kvartal på henholdsvis minus 12,3 prosent og 18,4 prosent.

- Det er mulig å snu utviklingen. Jeg har 30 års erfaring i denne bransjen og er en entreprenør. Slik jeg ser det er dette et entreprenør-case og ett fantastisk case i så måte. Jeg er for sikre at ting går bedre og for å jobbe med alle de flinke folkene som er her slik at vi sørge for at annonsørene får mer ut av sine reklameinvesteringer, sier han.

- Hvor ofte skal du være på kontoret i Oslo?

- Jeg vil være her ukentlig, men om det blir én eller fem dager i uken vil jeg se måtte se an. Jeg er fleksibel.

Den norske radiobransjen har lagt bak seg et tungt år med overgangen fra FM til DAB og gjennom hele 2018 har radioindustrien slitt med å jobbe seg tilbake til gamle høyder.

- Lytterne er kommet tilbake og nå må annonsørene få tilbake tilliten til radio slik at de også kommer tilbake, sier Receveur.

Han sier Bauer Media i Norge når ut til rundt 1,75 millioner lyttere i løpet av en uke og at radio i dag er større enn tv målt i daglig dekning.

- Det er et høyere tall enn der vi var før slukking. Det er viktig, sier Receveur.

- Hva tenkte du første gang du hørte om  slukkingen og overgangen til DAB i Norge?

- At dere nordmenn er gale…, ler Receveur som fortsatt er på FM-nettet i det danske markedet.

- Men det er ikke et spørsmål om plattformer. Google er ikke på FM og de ser ut til å klare seg ganske bra. IP og DAB er fremtiden og da koker det ned til et spørsmål om gode radioprogrammer og godt innhold. Jeg hadde vært mye mer bekymret om jeg kom inn døren her og noen fortalte meg at vi er fortsatt på FM, men vi har bare 500.000 lyttere, sier han.

- Vi skal bli størst på lyd

Som Kampanje skrev tidligere denne uken viste reklameomsetningstallene til IRM og Mediebyråforeningen at de norske mediebyråene står for rundt 60 prosent av de totale reklameinvesteringene på det norske markedet.

- Ja, vi ligger på en 60/40-ratio nå mellom byråer og direktesalg og jeg tror det er mulig å vokse mer på byråsiden fordi vi skal jobbe knallhardt med å dokumentere effekter både alene og ikke minst sammen med byråene. Når de ser hva vi kan få til, innser de at det ville være galt ikke å øke investeringene, sier Receveur.

Ser en på utviklingen på lyttersiden har Bauer gått fra 10,7 prosent andel i 2018 til 11,6 prosent så langt i år. Selskapet er dermed den tredje største aktøren på markedet og det fortsatt er et stykke opp til konkurrentene P4 og NRK som har henholdsvis 22,2 prosent markedsandel og 66,2 prosent markedsandel.  Det stanser ikke Bauer Media-sjefen fra å gå ut med et svært hårete mål.

- Vi skal bli størst på lyd, sier han.

- Hva sa du…?

- Hvorfor kan ikke Bauer Media bli størst? Hvorfor ikke? Ja, mange vil sikkert le når jeg sier det, men ambisjoner skal være store. Det kan gjøres på mange måter – ikke bare via tradisjonell radio. Podkast vil også bli et viktig element i så måte og kanskje jobber vi sammen med NRK om programmer som spinner ut av tradisjonell DAB og over i en kommersiell verden. Hvem vet hva som skjer i fremtiden? Ta Finn Bjelke som eksempel. Finn kommer fra NRK, sier Receveur.

Programleder Finn Bjelke er noe moderat om sin egen overgang fra NRK utover å si den har gått bra selv for en som har tilbrakt store deler av sitt voksne liv på Marienlyst.

- Jeg hadde det fint i NRK, men jeg har det enda finere i Bauer, sier Bjelke.

Fortsatt «Popquiz»-trøbbel for Finn Bjelke – ny Bauer Media-sjef mest opptatt av å gå med overskudd i 2020