Eventrivaler får samme eier etter Gyro-oppkjøpet: - Vi har konkurrert lenge

Den nordiske eventnettverket Liwlig Group vil med sine to eventbyråer passere en omsetning i Norge på over 300 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Øyvind Hofsrud Journalist
Knut Kristian  Hauger
Nafisa Zaheer Journalist

Søndag kveld ble det kjent at et av landets eldste eventbyråer selger til det nordiske konsernet Liwlig Group som har selskaper både i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Dermed får de to eventkonkurrentene 6. Sans og Gyro samme eier. For et drøyt år siden solgte 6. Sans byrået sitt til selskapet som i dag kjøper Gyro.

- Dette er jeg positiv til. Da jeg og min medgründer Tron Mathisen solgte 6.Sans og ble en del av Liwlig Norge, ble vi også deleiere i Liwlig Group. Så jeg har vært involvert i denne prosessen, sier administrerende direktør i 6. Sans, Per Morten Bergh, til Kampanje.

- Hva gjør at dere vil gå inn i Gyro? 

- Jeg tenker at det har skjedd mer i norsk eventbransje det siste året, enn det har skjedd de ti årene før det. Vi er inne i et paradigmeskifte og en konsolidering av eventbransjen i Norge, sier Bergh og fortsetter: 

Han sier det var Gyro som tok kontakt med Liwlig.

- Liwlig har en strategi om å være den ledende aktøren i alle landene i Norden. Jeg tenker at dette gjør oss sterkere i det norske markedet, sier Bergh.

- Hvordan blir det å konkurrere mot et selskap innenfor samme familie? 

- Det blir nytt og spennende. Vi har konkurrert lenge, men det blir spennende å få Gyro inn i Liwlig. Vi kommer som nevnt til å konkurrere på samme måte som før, men med ett unntak. Det er at vi i 6.Sans ikke har planer om å rekruttere ansatte fra Gyro. For min egen del blir situasjonen slik at vi heller angriper andre aktører i markedet enn Gyro, sier han. 

Les også:  Nordisk eventkjempe kjøper seg inn i Gyro: - En utrolig mulighet

Try har det og NoA har det. Det blir ikke så veldig annerledes hos oss. Trine Richardsen, Gyro

Passerer 300 millioner kroner i Norge

Til sammen vil det nordiske eventkonsernet Liwlig sikre seg en omsetning på over 300 millioner kroner om en legger 2022-omsetningen til grunn. Samlet i Norden har Liwlig en omsetning på rundt 110 millioner euro.

- Hvor mye sikter Liwlig mot i omsetningen på det norske markedet om noen år?

- Vi har ingen konkrete omsetningsmål. Vi tror på det vi kaller sunn vekst, sier toppsjefen i Liwlig Group, Timo Alto.

Han sier det viktigste for å Liwlig er å drive bærekraftig, skape en drømmearbeidsplass, komme opp med gode kreative løsninger og skape de beste kundeopplevelsene.

- Da vil vi klare å oppnå sunn vekst og omsatt i tall så har de siste årene vist at vi vokser med rundt 15 prosent i snitt år for år, sier han.

Han sier oppkjøpet finansieres over Liwligs «eksisterende finansielle ressurser.»

- Gjør oss attraktive for nordiske kontoer

Liwlig har kontorer i Oslo, København, Göteborg, Stockholm, Helsinki og Tammerfors og med oppkjøpet av Gyro i Norge vil Liwlig være til stede med to byråer på det norske markedet.

- Vår marsjordre er at det blir business as usual. Vi skal fortsette være konkurrenter og operere som to forskjellige selskaper med ulike merkevarer, men med samme eier, sier Trine Richardsen, administrerende direktør i Gyro, til Kampanje.

Hun legger til at Liwlig har en tilsvarende modell i sine andre nordiske markeder og at det ikke er unaturlig å ha flere byråer i samme familie.

- Try har det og NoA har det. Det blir ikke så veldig annerledes hos oss, sier hun.

- Hva er fordelene?

- Det er en konsernstruktur som gjør oss attraktive for nordiske kontoer. Vi kan samarbeide på pitsjer også forventer jeg at vi får noe faglig utvikling på tvers og at vi benytter hverandres verktøy. Også håper jeg vi får til noen sosiale samlinger, sier hun.

Hun legger til at det nok også vil komme en endring av Gyro-logoen i tråd med hva Liwlig har for resten av sine byråer.

- Kundene vil ikke merke noen endring over natten, men vi skal bli enda bedre og enda hvassere og får tilgang på flere konsepter. Vi skal nå ta Gyro til det next level, sier hun.

Richardsen er ikke av de største Gyro-eierne og sitter med kun en liten andel. Hun er like fullt fornøyd med de økonomiske sidene av avtalen.

- Det er hyggelig og ta med seg, sier hun.

Liwlig-gruppen med Kimmo Vanne og Timo Aalto har gått inn på eiersiden i Gyro, her representert med Trine Richardsen,Jomar Selvaag og Anne Guri Sklet. Foto: Daniel Tengs.

Tar over 100 prosent i løpet 2024

Største eier i Gyro, Jomar Selvaag (64), er også fornøyd med avtalen selv om han ikke vil røpe noen detaljer.

- Vi har bestemt at alle involverte parter ikke sier noe om pengene dette utgjør, sier Selvaag.

Han kan imidlertid røpe at transaksjonen finner sted i to omganger hvorav Liwlig Group først kjøper majoriteten av selskapet (over 50 prosent, red. anm.) for deretter overta 100 prosent av selskapet «innen utgangen av 2024.»

- Det var en løsning som kom gjennom forhandlingene og et ønske fra deres side. Det er et earn out-element i avtalen, noe som jo ikke er helt uvanlig, så vi får fortsette med å levere gode resultater de neste par årene, sier Selvaag.

I 2022 leverte Gyro sterke 23,3 millioner kroner i driftsresultat og snittet siste tre år ligger på i overkant av 11 millioner kroner. Det er ikke uvanlig å verdsette et byrå med en multippel på mellom fem og ti ganger snittet av driftsresultat siste tre år, noe som i så fall ville priset Gyro til mellom 55 og 110 millioner kroner.   Ingen av partene ønsker imidlertid å oppgi noen verdi på transaksjonen, men  med en earn out-modell vil dersom det går bra sette prisen  enda høyere.

Selvaag eier i underkant av 20 prosent i Gyro, men han vil ikke si noe om hvordan dette vil slå ut for ham.

- Det økonomiske har selvfølgelig betydning, det skal jeg ikke underslå. Men det var ikke det viktigste. Det kan høres naivt ut, men det er sant, og det er at vi ville finne en eier og en løsning som vi tror på og som er bra for selskapet. Vi har jo ikke solgt for å forlate Gyro og alle nøkkelpersoner og eiere er med videre, sier han. 

- Hvor lenge skal du holde på?

- Jeg får holde på litt til, sier han.  

Eventrivaler får samme eier etter Gyro-oppkjøpet: - Vi har konkurrert lenge