PR-topp om Freia-boikotter: - Dette er en katastrofe

- Folk både kan og vil tilgi, men det må tas grep, sier byråleder og tidligere kommunikasjonssjef i Freia.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Dag Robert Jerijervi Journalist

De siste dagene har det stormet rundt merkevaren Freia. Det hele begynte da ukrainske myndigheter satte eierselskapet Mondelez på svartelisten som følge av deres russiske virksomhet. Torsdag gikk SAS ut med en melding om at de ikke lenger kom til å selge Freia-produkter på bakgrunn av Ukrainas svartelisting av Freia-eier Mondelez og dermed begynte ballen å rulle.

Fredag fulgte Norges fotballforbund opp med å stoppe utsalg av Freia-produkter i deres kiosker på Ullevaal Stadion. Deretter kom kvinnefotballen på banen. De satte en rykende fersk reklamekampanje med Freia på pause og krever nedstengning av fabrikkene i Russland.

Fredag ettermiddag melder NTB at Norgesgruppen har gått i dialog med Freia-eieren og bedt om dokumentasjon på at de ikke bryter sanksjonene.

Les også: Travel Retail Norway og Vy vurderer Freia-stopp

Byråleder i PR-byrået Rud Pedersen Oslo, Kristian Hvilen, er klar på at dette er stor ripe i lakken for merkevaren Freia.

- Det er klart dette er en katastrofe. Også kommer situasjonen til å utvikle seg i henhold til hvilke strategiske valg selskapet tar den neste tiden. Dette har vært ett av Norges mest elskede merkevarer gjennom mange år, og folk både kan og vil tilgi, men det må tas grep, sier Hvilen til Kampanje.

Bakgrunnen for svartelistingen er at Ukraina mener Mondelez bidrar til skatteinntekter til den russiske statskassen med sine tre fabrikker i landet.

- Det er viktig for meg å understreke at dette ikke er en kommunikasjonskrise, men en krise som følge av strategiske valg som man ikke kan kommunisere seg bort fra, sier Hvilen.

Mondelez har rundt 3000 ansatte i Russland, men har i en pressemelding tidligere poengtert at produkter som selges i Norden, ikke produseres i Russland.

Les også: Ukraina svartelister Freia-eier: - Betaler skatt til den russiske statskassen

- Selvfølgelig vil mange reagere

Hvilen har selv en bakgrunn som kommunikasjonsdirektør for sjokolade- og kjeksfabrikanten som har sin fabrikk på Grünerløkka i Oslo. Han ønsker ikke å blande seg oppi hva hans tidligere arbeidsgiver nå burde gjøre kommunikasjonsmessig.

- De ser nok for seg alle situasjoner og scenarioer som de kan. De skulle nok ønske at de hadde en annen strategisk prioritering på toppnivå, sier Hvilen.

- Men tror du Ola og Kari Nordmann bryr seg? Eller kjøper de Freia-sjokoladeplate til helga?

- Jeg tror folk bryr seg om situasjonen folk står oppi. Selvfølgelig vil mange reagere. Det har man sett på en rekke situasjoner og selskaper tidligere, men hvor stor effekten blir er avhengig av hva selskapet gjør den neste tiden, sier Hvilen.

Han forteller avslutningsvis at han tenker på sine tidligere kolleger som nå befinner seg i det han kaller en vanskelig situasjon.

- Jeg hadde fem fantastiske år der og kjenner folk som fortsatt jobber der. De har det nok litt tøft nå, selv om det ikke forsvarer de strategiske valgene som blir tatt av Mondelez i Chicago.

- Blir ikke hektende ved dem lenge

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med Mondelez og har fått tilsendt en e-post fra deres nordiske pressekontor.

- Vi forstår at dette er en følelsesladet sak og respekterer fullt ut de ulike meningene om den, skriver Mondelez.

De understreker at Freias produksjon foregår på Rodeløkka i Oslo og at de ikke selger produkter i Norden som er produsert i Russland. Videre hevder de at Mondelez International overholder alle gjeldende sanksjoner.

- Det er selvsagt opp til våre kunder å bestemme hvilke produkter de velger å selge og opp til våre samarbeidspartnere å velge hvem de vil samarbeide med, men dette er ikke en unik situasjon for Mondelez. Mange andre matvareselskaper har beholdt en viss virksomhet i Russland, skriver de.

Førstelektor Karl Fredrik Tangen ved Kristiania mener saken først og fremst er en krise på kort sikt for Freia fordi de mister distribusjon. Han er ikke bekymret for at merkevaren til Freia skal ta varig skade av sakene.

- Jeg tror ikke det blir hektende ved dem lenge, sier Tangen.

- Hvorfor ikke?

- Forbrukerne er forbrukere på helt andre måter i beslutningene de tar. Det politiske blir ofte satt til side.

Han viser til lignende PR-katastrofer for selskaper som H&M og Coca-Cola, som raskt går i glemmeboka når stormen stilner.

PR-topp om Freia-boikotter: - Dette er en katastrofe