TikTok-Mehl slår både Erna og Jonas på sosiale medier: - Vedum bygger opp prinsessen sin

Men justisministerens TikTok-comeback splitter også Kampanjes valgkampjury.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Noe som splitter Kampanjes valgkampjury denne gangen, er justisministeren og hennes nye krumspring på TikTok. Juryen deler seg med tanke på om det bra eller ikke at landets justisminister bruker TikTok som kommunikasjonskanal.

- Den som skiller seg ut på sosiale medier og særlig på TikTok, er Emilie Enger Mehl, sier Knowit-rådgiver Merethe Kloster.

Les også: Valgkampjuryen peker ut favorittene: - Fremstår som samlet og klare til kamp

Mens ansatte på Stortinget, i Nav, i domstolene og flere av landets kommuner har fått beskjed om å slette videodelingsappen Tiktok, er justisminister Emilie Enger Mehl nå tilbake på Tiktok etter en nesten to måneder lang pause. Nylig la Mehl ut en video fra et FN-møte der hun deltok og der Mehl er filmet gående opp til talerstolen bakfra og fra siden, akkompagnert av låten Goosebumps av rapperen Travis Scott. Videoen ble delt fra hennes private TikTok-konto på en privat telefon noe flere i juryen reagerer på.  

- Våre nasjonale sikkerhetsmyndigheter har nærmest sagt det rett ut at TikTok er en trussel mot våre nasjonale fellesinteresser også slenger justisministeren om seg med små videoer, sier Fjellheim

- Jeg synes TikTok-saken er forvirrende, og det er forunderlig fra en justisminister. Jeg synes ikke det er positivt. Hvordan er det mulig og hva sier Senterpartiet-sjefen til det, spør Terje Svabø juryen. 

Les også: Tilbake på Tiktok: - Fint at også seriøse aktører er til stede

I sving:

Valgkampjuryen til Kampanje er i full sving med tanke på å følge årets valgkamp. Her Anne-Lise Mørch von der Fehr, Skjalg Fjellheim, Guri Størvold, Knut Kristian Hauger, Merethe Kloster, Berit Aalborg og Terje Svabø. Foto: Eivor Eriksen.

Prinsessebygging fra Vedum

Zynk-sjef Guri Størvold mener justisministeren har «sikret seg ryggdekning fra Trygve Slagsvold Vedum» og at dette «er en bevisst strategi fra Senterpartiet».

- Trygve er sjefen, men han skal også bygge opp prinsessen sin til å bli ny partileder i Senterpartiet. Hun er en av de mest populære statsrådene vi har og derfor får hun fritt spillerom. Hun skal skille seg ut og appellere til litt andre velgergrupper enn de tradisjonelle Senterpartiet-velgerne, men jeg synes de er merkelig at ikke SMK griper inn og embetsverket i Justisdepartementet setter foten ned, men hun hadde ikke gjort comeback på TikTok hvis hun ikke var sikker på at hun fikk lov. Hun kan ikke bli tatt ned en gang til, sier Størvold.

I dag er det 100 dager igjen til valget og Emilie Mehl står med rundt 22.700 følgere på TikTok og er den norske politikeren i landet som bruke plattformen mest aktivt.  

- Jeg skjønner argumentene om sikkerhet, men Emilie Enger Mehl skaper engasjement, svarer på spørsmål og er mye mer folkelig enn mange andre politikere er på sosiale medier.  Hun når en målgruppe mange andre sliter med å nå, sier Kloster og legger til:  

- Jeg mener politikerne må være der følgerne er og det er jo på TikTok, sier Kloster.

Hun ser likevel det dilemmaet som den kinesisk-kontrollerte appen representerer.

- Mehl skal få anerkjennelse for å nå unge mennesker på kanaler der de faktisk er, men sikkerhetsargumentet må veie tyngst. Så tanken om å være på TikTok er god, men kanskje ikke så gjennomtenkt, sier Kloster.

- Slår Jonas og Erna

Enger Mehls mest sette video har over en halv million visninger og den nest mest sette har 455.000 visninger. Hun når med andre ord svært mange på en plattform  hvor halvparten av brukerne er under 34 år. I tillegg har Mehl også over 91.000 følgere på Instagram. Selv om de to tyngste navnene i norsk politikk, Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H), også har mange følgere, er det prinsessen i Senterpariet som herjer på sosiale medier for tiden. 

- Hun er aktiv og får mer likes og engasjement på postene sammenlignet med for eksempel Jonas og Erna, som har langt flere følgere, sier Knowit-rådgiveren.

Til sammenligning har Jonas Gahr Støre 62.054 følgere og Erna Solberg 163.464 følgere

Emilie Enger Mehl er derfor uten tvil Senterpartiets sosiale medier-dronning og gruser i tillegg både partiet selv og finansminister og partileder Trygve Slagsvold Vedum i størrelse på sosiale meder. Til sammenligning har Senterpartiet sin Instagram-konto 8.601 følgere, mens Vedum må nøye seg med fattige 4.179 følgere.

- Så gjenstår det å se hvordan det vil hjelpe partiet hennes? Den tidligere finske statsministeren, Sanna Marin, var i en litt tilsvarende situasjon, at hun ble superpopulær uten å trekke med seg partiet, sier Kloster.

Blir slått:

Tidligere statsminister Erna Solberg, og sittende statsminister Jonas Gahr Støre, klarer ikke skape like stort engasjement på sosiale medier som Mehl. Foto: NTB

Sylvi har abdisert

For to år siden var det en annen tidligere justisminister som tronet på sosiale medier, Sylvi Listhaug. Listhaug var politikeren som skapte mest engasjement på Facebook, men i år har det vært langt stillere fra den nye lederen i Fremskrittspartiet, noe som overrasker juryen.

- Jeg overrasket over hvor usynlig Listhaug har vært. Det virker ikke som hun får det helt til selv med høye bensinpriser, sier lederen av Kommunikasjonsforeningen, Anne-Lise von der Fehr.

- Hun har vært veldig lite aktiv på Facebook og Instagram og hun er veldig lite personlig og mye mindre enn for eksempel Erna, sier Merethe Kloster i Knowit. 

TikTok-Mehl slår både Erna og Jonas på sosiale medier: - Vedum bygger opp prinsessen sin