Accenture sier «watch out» til norske byråer

Er på kort tid blitt verdens raskest voksende digitalbyrå. - Vi har en ufattelig stor tilgang på kunder, sier norsk Accenture-topp. Se liste her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Digitalisering og utstrakt bruk av teknologi i markedsføringen, har åpnet det tradisjonelle byråmarkedet for en rekke nye konkurrenter.  Ifølge tall fra det internasjonale bransjemagasinet AdAge står det digitale i dag for 41 prosent av den samlede markedsføringspotten i USA. I 2009 var dette tallet 25 prosent.

Nå kommer stadig nye aktører inn på dette markedet for å være med å kjempe om en samlet global reklamepott på rundt 500 milliarder amerikanske dollar. De sist ankomne er de store konsulentgigantene Deloitte, Accenture og PWC noe Kampanje omtalte denne uken.  

I går skrev Kampanje at Deloitte lanserer sin nye digitalsatsing Deloitte Digital i Norge og Norden for fullt.

Les også: Giganter kaster seg over norsk byråmarked

- Dette er en veldig spennende satsing og vi er allerede med i konkurranser og pitjser, sa leder for Deloitte Digital, Martin Bryn.

Men Deloitte er ikke alene. Også konkurrenten Accenture, som til sammen utgjør halvparten av det som i konsulentbransjen bare heter «The Big Four», har operert et par år på markedet med sitt digitalbyrå Accenture Interactive og er allerede blitt den største aktøren blant konsulentenes digitalbyråer. 

- Det har gått veldig stille for seg i Norge sammenlignet med det som har skjedd internasjonalt. Der har Accenture drevet en meget aggressiv oppkjøps- og produktstrategi, sier Anders Råve til Kampanje.

 Han leder den nordiske satsingen overfor Teknologi, Medier og Telekom-selskaper innen Accenture Interactive og sentral i utrullingen av Accenture Interactive i Norden.

- Er dere en trussel for de mer tradisjonelle design- og kommunikasjonsbyråene?

- For å si det på en annen måte. Jeg tror ikke vi ville forfulgt en slik strategi, dersom vi ikke hadde ønsket å være det. Vi satser veldig high level og målet er at vi kan utføre det arbeidet vi gjør på en bedre måte. Med Accenture Interactive har vi et uttalt mål om å være et digitalt byrå, sier Råve.

Les også: Byråtopp: - Har gått under radaren

- Vil inn på byråmarkedet: - WPP og Omnicom er alle supre selskaper og jeg har selv jobbet i et byrå engang. Men jeg tror de sliter med å tenke annerledes i forbindelse med den digitale transformasjonen, sier Anders Råve i Accenture Interactive i Norden. 

Accenture klatrer på listenVerdens 10 største kommunikasjonskonsern. Alle tall MUSD.

Plassering Byrå 2015 Endring sml. med 2014
1. (1) WPP 18.693 - 1,4%
2. (2) Omnicom Group 15.134 - 1,2%
3. (3) Publicis 10.648 + 10,6%
4. (4) Interpublic 7.614 + 1,0%
5. (5) Dentsu 6.297 - 1,6%
6. (9) Accenture Interactive 2.923 + 57,8%
7. (6) Havas 2.430 - 2,0
8. (7.) Alliance 2.141 +3,3%
9. (10) IBM Interactive 2.125 + 33,6%
10. (8) Hakuhodo 1.822 - 4,7%

- Watch out mediebyråer
Hvor stor omsetning konsulentbyråene har i Norge og Norden er ikke kjent, men med rundt 250 mennesker både i Deloitte Digital og Accenture Digital er dette selskaper som med en enkel hoderegning allerede omsetter for rundt en halv  milliard kroner om en legger en million kroner per hode til grunn. Råve sier det jobber rundt 250 mennesker med Accenture Interactive i Norden.

- Er dere i et marked som vokser eller tar dere penger fra noen?

- Godt spørsmål og tenker du på Norge og om vi tar penger fra noen, gjorde jeg en analyse i Sverige. Der så vi at det ikke er selve budsjettene som vokser så voldsomt, men det er de digitale endringsprosessene som øker, sier han

- Du nevnte mediebyråer. Er det aktuelt for dere å gå inn på områder som programmatic også?

- Ja, og vi gjør det allerede. Medier har gått fra en tradisjonell planning- og buying-sfære til mer optimalisering og datadrevet mediekjøp både på publisher-siden og på annonsørsiden og vi ser på dette med stor interesse. Norge ligger litt bak på dette området, men vi er i samtaler daglig med eksisterende kunder. Så watch out., sier Anders Råve. 

Kjøper byråer
Som Deloitte har også Accenture gjennomført flere byråoppkjøp noe som har vært avgjørende for den sterke veksten.

- Det er en kombinasjon av eksisterende virksomhet og en aggressiv oppkjøpsstrategi som skal komplementere byråsatsingen vår og det gjelder også for Norge, sier han.

Det største oppkjøpet så langt er det internasjonale innovasjons- og designselskapet Fjord.

- Gjennom kjøpet av Fjord har vi et de facto tilbud i Norge, selv om det er litt paradoksalt at vi ikke har et lokalkontor for Fjord i Norge. Men vi er til stede i Sverige og Finland, sier han.

- Er det aktuelt å kjøpe opp byråer i Norge?

- Ja, og vi har gjort oppkjøp i Norden gjennom det svenske byrået Brightstep som er et digitalt omnichannel-selskap som jobber med flere store kunder, sier han.

- Hver eneste gang vi gjør et oppkjøp er det et regionalt og et globalt perspektiv. Det handler om å kjøpe seg kompetanse som man bruke på tvers av markeder, sier han.

Løsere snipp: De fleste tenker på grå dresser og stive skjortesnipper når en hører selskapsnavn som Accenture og Deloitte. Men på en workshop hos Accenture Digital slakker man litt på kravene. For nå vil konsulentgiganten inn på det norske byråmarkedet. 

- Ufattelig stor tilgang på kunder
Han sier Accenture fremover kommer til å jobbe med posisjoneringen av byråsatsingen og merkenavnet sitt.

- Har man vært en IT-leverandør i 40 år så er det en utfordring plutselig å bli betraktet innenfor denne sfæren. Men det er i utvikling og vi har en ufattelig stor tilgang på kunder allerede. Der har vi en fordel.

- Hva kommer til å avgjøre konkurransen om oppdragene fremover?

- Jeg tror det handler om å være fleksibel og tilpasse deg kundens behov. Utfordringen blir å tilby løsninger som har et fundament i bunnen, men samtidig er tilpasset behovene til kunden Men det kommer også til å være en utfordring for de mindre byråene som ikke har kunnskap og ressurser til å bygge den type systemer som vi gjør. Når vi jobber i Accenture Interactive snakker vi ofte om en «markitechture», sier han.  

Råve sier videre at han tror det i et stadig mer fragmentert marked «vil være nødvendig med et mer helhetlig tilbud» slik at kunden skal slippe å shoppe rundt etter enkeltløsninger. 

- Det holder ikke å være spiss på små områder. Du må kunne konsolidere og ikke tilby fragmenterte løsninger, sier han. 

Accenture sier «watch out» til norske byråer