Per Høj øker overskuddet - gikk inn i koronakrisen med Helse-Norge på kundelisten

- Et steg i riktig retning, sier byråsjefen om fjorårets resultat.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi Journalist

Reklamebyrået Per Høj, tidligere kjent som Saatchi & Saatchi, endte fjoråret med et resultat på 1,2 millioner kroner før skatt. Det utgjør en pen vekst på 77 prosent fra 2018.

- Vi er fornøyd med resultatet. Det er steg i riktig retning i en utvikling mot enda bedre lønnsomhet i byrået, sier byråleder Håkon Fretheim til Kampanje.

Byråinntekten endte på 28,9 millioner kroner (+12 prosent) og ambisjonen for 2020 var å bryte trettimillionersgrensen «med glans». Året startet bra, byrået holdt både budsjett og farten fra fjoråret. På reklamebransjens store festkveld Gullblyanten ble Per Høj et av de mestvinnende byråene med blant annet to gull og årets Gullmikk. Datoen var 6. mars.

- Vi hadde en helt fantastisk kveld og stemningen stod i taket, sier Fretheim.

Der skulle den ikke bli stående lenge.

- På mandag så verden helt annerledes ut. Det kom en ny flodbølge hver dag og da vi stod der midt i pandemien mot slutten av mars, var det bare å snakke sammen, gjøre tiltak og finne kursen for månedene fremover.

Les også: Knepen seier i rekordjevn Gullblyanten - fire byråer puster Try i nakken

Har Avinor og helsemyndighetene på kundelisten

Per Høj har i likhet med en rekke andre byråer opplevd at kunder har trukket i nødbremsen. Én av dem har stoppet helt opp, andre har gått for halv maskin. Per Høj har blant annet Avinor på kundelisten.

- Vi har et veldig godt samarbeid med Avinor, men i enda større grad enn oss har de en annen hverdag nå. Det er mye aktivitet, men med et annet fokus og kommunikasjonsbehov. Samtidig ser vi fremover og prøver å løse ting på en best mulig måte, og selv om flytrafikken fremdeles er sterkt påvirket av Korona, har ting begynt å bevege seg i riktig retning.

Per Høj har også landet en kontrakt med Norsk Helsenett, som er blant annet rommer Folkehelsesinstituttet og Helsedirektoratet. Koronapandemien skal ikke ha ikke ført til mer aktivitet for Per Høj totalt sett, selv om reklamebyrået blant annet nå jobber frem en kampanje for Smittestopp-appen.

Byrået har valgt å permittere sju årsverk fordelt på 14 personer.

- Vi har 75 prosent fart. Alle er helt eller delvis i jobb og det er ingen som er tatt ut helt. Dette dreier seg egentlig om to ting. Vi ønsker å komme oss gjennom dette sammen som et lag, og vi har en forpliktelse overfor kundene våre om å ha et fullstendig tjenestetilbud operativt til enhver tid, sier Fretheim.

- Har dere søkt om kompensasjon fra kontantstøtteordningen?

- Vi gjorde ikke det i mars, men det er noe vi må vurdere i april. Mange av oss som jobber fullt har tatt et lønnskutt, meg selv inkludert. Man bidrar med sitt for at ting skal gå videre. Lite tyder på at dette er over med det første, og dersom omsetningen tilsier at vi kvalifiserer til å søke, vil vi vurdere dette.

Les mer: PR-sjef refser myndighetenes app-lansering - tror det blir tøft å snu fallende trend

- Kan ikke bare sette oss ned og vente

Likevel føler byråsjefen seg trygg på at de har kontroll på kostnadene.

- Vi er egentlig ganske rolige, men selvfølgelig ønsker vi å ha folk tilbake i full jobb. Det er et viktigere fokus for oss enn bunnlinja, så lenge vi ikke går med tap.

Han er også opptatt av å rigge byrået på en måte som gjør at de kan starte nye prosjekter på kortere varsel enn vanlig.

- Det er veldig viktig å ha riktig mental innstilling når man står i denne type utfordring. Vi kan ikke bare sette oss ned og vente på at våre eksisterende kunder skal komme tilbake til normalen. Vi ønsker å bruke ressursene våre på en positiv og konstruktiv måte i mellomtiden, og gjør en del prosjekter på spekk og jobber mye newbiz.

I tillegg til allerede nevnte Avinor og Norsk Helsenett, har Per Høj annonsører som Orkla og Nortura på kundelisten. Sistnevnte hanket de inn i fjor.

- Jeg føler at vi lykkes ganske godt i newbiz-arbeidet i 2019 og har kommet godt gjennom med konseptet vårt, «Det handler om folk». Vi er opptatt av å si vi er et reklamebyrå som ønsker et tett samarbeid med kundene våre og deres samarbeidspartnere, og at vi ikke har konsulenter med lange lister av ting de skal selge. Vi vil tilpasse oss annonsørenes markedsavdelinger og være brikken som passer inn, sier Fretheim.

Sidern sist har han også fylt opp byråets prishylle med gyldne statuetter fra Cannes og Eurobest.

- Hva henger høyest?

- Gullblyanten er den viktigste konkurransen for oss, men opplevelsen av å vinne løve i Cannes er magisk. Isolert sett er var det fryktelig gøy.

Per Høj øker overskuddet - gikk inn i koronakrisen med Helse-Norge på kundelisten