Mediebyråene omsatte TV-reklame for 170 millioner kroner mindre i koronakrisen

- Det blir ikke verre enn dette, sier forhandlingsdirektør om smellen i april.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tallene Mediebyråforeningen legger frem i dag viser at koronakrisen slo ned som en bombe i det norske reklamemarkedet. Sammenlignet med samme måned i fjor, falt reklameomsetningen som går via mediebyråene i april med 42 prosent.

Forhandlingsdirektør i mediebyrånettverket Dentsu Aegis Network, Harald Eide-Fredriksen, kaller nedgangen for «et forventet sjokk».

- Dette er den første hele måneden som har vært påvirket av koronakrisen, men jeg kan ikke fri meg fra å tenke at noe av denne nedgangen hører hjemme i mars, uten å lage et altfor stort poeng av det. Det er likevel en betydelig nedgang i april, sier han til Kampanje.

Han mener spesielt TV faller overraskende mye, seertallene tatt i betraktning. TV-seingen økte med 20,4 prosent blant alle mellom 10 og 79 år i april, men Mediebyråforeningens tall viser en nedgang i reklameomsetningen på hele 45 prosent.

Norske mediebyråer kjøpte TV-reklame for 202,9 millioner kroner i april. Det betyr at koronakrisen så langt har kostet TV-kanalene 171 millioner kroner i tapte reklameinntekter på tradisjonell TV. Det kommer i tillegg til nedgangen i nett-TV-salget og brukerinntekter på TV-kanalenes sportspakker.

- Hvorfor er ikke annonsørene på TV når seerne er der?

- Det er ikke fordi de ikke vil, det er fordi de måtte stoppe og innstille aktivitetene, sier Eide-Fredriksen.

Daglig leder i Foreningen Tenk TV, som jobber for å fremme TV-reklame på vegne av TV 2, Discovery og Nordic Entertainment Group, kjenner seg ikke igjen i tallene.

- Foreningen Tenk TV mottar månedlig statistikk fra TV-selskapene og april 2020 viser et fall på netto 70 millioner kroner sammenlignet med fjorårets april måned, sier Bjørn Solvang.

Han viser til en omsetning på 237 millioner kroner i april i år. Hvorfor Mediebyråforeningens tall viser et annet bilde, vil han ikke spekulere rundt.

- Det må nesten Mediebyråforeningen forklare, sier han.

Les mer: Reklamekrasj i april - omsetningen stupte med over 40 prosent

Flere annonsører trakk i nødbremsen

Kommersiell direktør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, har kjent nedgangen i april på kroppen, selv om den ikke har vært like bratt i TV 2-huset som i markedet for øvrig.

- Frem til og med mars så kom TV 2 greit unna. Vi hadde et godt første kvartal, men i april så merker også vi godt nedgangen, men heldigvis på et annet nivå enn 45 prosent, sier Rosvoll til Kampanje.

Han tror det er andre enn dem som rammes hardere av nedgangen i april.

- Men det er klart at andre kvartal vil bli tøft også for TV 2.

- Hvilket nivå ligger nedgangen deres på i april?

- Det er vanskelig å gå helt i detalj, men det går betydelig bedre enn de tallene her viser for oss i TV 2, også isolert for april

Han peker på enkeltbransjer som reiseliv, som har stoppet TV-reklamen helt, som hovedårsaken til nedgangen.

- Og så er det enkelte andre annonsører som har tatt annonseringen noe ned. Vi blir hardt rammet, men det går bedre enn vi fryktet i starten.

- Det er klart at andre kvartal vil bli tøft også for TV 2.

Det er tre hovedårsaker til at annonsørene stanser TV-kampanjene sine ifølge Harald Eide-Fredriksen.

- Den ene er at de er i en bransje som sliter alvorlig, sånn som reiseliv, som er hardest rammet av koronarestriksjonene. Det er hele bransjer som er borte, sier han.

- Den andre kategorien er de som mer individuelt blir rammet av leveranseproblemer. Det beste eksempelet er bilbransjen, som skulle lansere mange nye bilder i 2020. Hvis du akkurat har fått levert biler på kaia i Drammen da Norge ble stengt, hadde du likevel behov for å bli kvitt bilene. Men hvis bilene ikke er produsert ennå og fabrikken i Tyskland stenger, må du også stanse markedsføringen, sier han.

I tillegg har store internasjonale annonsører valgt å stanse all markedsføring.

- Det er ikke egentlig rasjonelt, men det fordi markedet er usikkert eller de ikke har materiell med rett «tone of voice».

Les mer: Coca-Cola stanser all reklame i Norge

- Også mediebyråene blør

TV er langt ifra den eneste kanalen som hadde et spesielt bratt fall i april. Dagspresse mistet 37 prosent av omsetningen sin. Internett falt med 30 prosent. Tallene for utendørsreklame er blodrøde med 75 prosent i minus. Igjen er det en reiselivsbransje i stabilt sideleie som skaper ringvirkninger.

- Når det kommer til trafikk og brukertall, så er det flyplass som har den største nedgangen, og deretter kollektivtrafikk, sier Eide-Fredriksen.

Nå ser han en oppgang i utendørstrafikken.

- Den er på bedringens vei etter hvert som folk begynner å bevege seg mer ute.

Den samme trenden gjør seg gjeldene i totalmarkedet, og Eide-Fredriksen tror ikke vi vil se en like stor nedgang i mai.

- Mitt stalltips er at april er bunnen. Det blir ikke verre enn dette. Vi kommer ikke til å se positive tall, men vi begynner nok på en sakte, men sikkert oppadstigende trend.

Nå er spørsmålet hvor stor nedgangen blir for året.

- Det kommer an på hvor fort vi åpner opp og hvor mye. Hvis vi 1. september går tilbake til normalt, kan man tenke seg at vi har noen nullvekstmåneder i høst, da vil ikke nettoeffekten for året som sådan bli så dramatisk. Da snakker om 10-12 prosent i minus.

- Hva er konsekvensen for mediebyråene når omsetningen faller såpasss mye?

- Det er både og. Mediebyråene er ikke så avhengig av ren omsetning lenger. Det er veldig ulikt ut for de ulike byråene, avhengig av kundestruktur og tjenestespekter. Men når omsetningen faller, blir det mindre å gjøre, det er det ikke til å legge skjul på. Vi blør også oppi dette, på like linje med andre andre. 

Mediebyråene omsatte TV-reklame for 170 millioner kroner mindre i koronakrisen