Her er de nye programtoppene i TV 2: - Har fått på plass et bra team

Endringene i TV 2s programavdeling har skapt frykt og usikkerhet, ifølge klubbleder. Nå er de nye fagansvarlige klare.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Ragnhild Aarø Njie

Det er store endringer på gang i programavdelingen i TV 2 for tiden, og nå har programredaktør Kathrine Haldorsen og TV 2-ledelsen pekt ut hvem som skal bli de nye fagansvarlige i kanalen. Halvparten av dagens programledelse byttes ut med nye folk i de nye lederstillingene. 

- Jeg er veldig glad for å ha fått på plass et så bra team til å lede vei i alle de spennende utfordringene vi møter framover, sier Haldorsen til Kampanje.

Hun vil ikke bekrefte hvem som har fått de nye lederjobbene i programavdelingen.

- Vi er midt inne i en prosess nå, som er intern. Så jeg har ikke mer å si i denne omgang, sier Haldorsen.

Men etter det Kampanje kjenner kom den nye ledergruppen kjapt på plass. Allerede tirsdag i forrige uke skal de nye navnene ha blitt banket etter at kanalen åpnet for en helt ny ledermodell i programavdelingen og lyste ut seks nye lederstillinger. Alle de tidligere sjefene ble fristilt sine oppgaver og det ble åpnet for at alle i avdelingen kunne søke på de nye jobbene.

I tillegg skal også programavdelingen slankes med syv årsverk. 

Les også: Hyret inn Accenture for å rydde i programavdelingen – her er lederstillingene som skal lyses ut

Det er vondt for alle. Dette er folk som har jobbet i TV 2 lenge, og TV 2 er som en slags familie. Margrethe Håland Solheim, tillitsvalgt i TV 2

Her er de nye programtoppene

Tre av de seks stillingene som ble lyst ut var tre nye innholdssjefstillinger knyttet til «drama», «fakta» og «underholdning». Disse tre skal ta inn og eie prosjektene TV 2 setter i gang, får Kampanje opplyst og de nye sjefene er tidligere humorsjef Alice Sommer, som får drama, Ida Kalheim blir fortsatt ansvarlig for faktaprogrammene, mens tidligere TV 2-reporter og programredaktør, Vegard Normann, skal ha fått underholdning. Dermed nådde den tidligere underholdningssjefen i TV 2, Rolf Wenell, ikke opp i denne prosessen. 

Da Kampanje snakket med Wenell i forkant av utlysningen sa han følgende:  

- Jeg har ikke noe å kommentere rundt dette, og sitter med samme informasjon som alle andre. Alle i avdelingen har fått den samme sjansen til å søke på stillingene som nå er lyst ut, sa Wenell til TV 2 i slutten av april.

De øvrige tre lederstillingene skal besettes av Silje Hestevik som får utvikling, Kåre Fjeldsaa som får produksjon, mens Ane Caroline Lande Olsen skal jobbe med prosjektutvikling etter det Kampanje får opplyst av kilder med innsyn i prosessen. Dermed er halvparten av lederstillingene i den nye modellen besatt av nye TV 2-ansatte. 

Kampanje har de siste dagene forsøkt å komme i kontakt med både Alice Sommer, Vegard Normann og Rolf Wenell, men har enten ikke oppnådd kontakt eller så ønsker ikke vedkommende å kommentere saken og utfallet av lederjakten.

- Et sjokk å få beskjeden

I forbindelse med omorganiseringen av programavdelingen, er det allerede kjent at TV 2 skal dra ned på antall årsverk i avdelingen. Syv årsverk blir overflødige når TV 2 innfører en helt ny modell og måte å jobbe på i programavdelingen.

- Vi har ikke så mye mer å tillegge utover det som tidligere er kommunisert. Det handler om at TV 2 løpende må tilpasse seg de endringene vi møter i markedet. Vi ser at bransjen de siste årene har endret seg kraftig, mens vi i TV 2 ikke har klart å tilpasse oss i samme grad. Her har vi hengt etter, sier TV 2s kommunikasjonssjef Sarah Willand til Kampanje.

I dag jobber det rundt 35 årsverk i TV 2s programavdeling, men i dette tallet ligger det også andre funksjoner som research og innkjøp. I første omgang er det prosjektlederstillingene i programavdelingen som vil bli berørt når TV 2 nå skal kutte syv årsverk, slik Kampanje forstår saken.

Det å bli kastet ut er ingen god følelse.

Resultatet av TV 2s siste ryddejobb har skapt misnøye internt og ble heller ikke tatt godt imot av klubben i TV 2. Klubbleder Margrethe Håland Solheim har tidligere uttalt til Kampanje at syv personer er en betydelig andel av programavdelingen, og at det kom som en overraskelse at TV 2 mener at så mange stillinger må kuttes. 

- Hvordan har de ansatte i programavdelingen og medlemmene i klubben opplevd prosessen? 

- Det var et sjokk å få den beskjeden, og nå går folk rundt og er litt redde og usikre på hva som skal skje. De skjønner at det kommer store forandringer og at det kanskje ikke er plass til dem videre. Det er vondt for alle. Dette er folk som har jobbet i TV 2 lenge, og TV 2 er som en slags familie. Det å bli kastet ut er ingen god følelse, sier Solheim i dag til Kampanje.

- Sist sa du at dere ikke kom til å godta oppsigelser – står du ved det? 

- Jeg tenker fortsatt det. Jeg mener man skal klare å finne løsninger på huset for alle disse. TV 2 er et stort mediehus, så det bør vi få til. Syv er et stort antall i forhold til hvor stor avdelingen er, men ikke i forhold til størrelsen på TV 2. Jeg tror det skal være mulig å løse det. TV 2 bør strekke seg langt for å få til det.

- Er det noen som har sagt ja til å ta sluttpakke frivillig? 

- Det blir ikke riktig av meg å kommentere det. 

Selv om hun mener det er snakk om «en veldig lei prosess» for alle parter både de ansatte og ledelsen, så er man også enige.

- Alle er enige i at man trenger en omorganisering, men det at det skal være så mange som må gå, det gjør at vi stiller spørsmålstegn ved hvordan TV 2 skal ivareta sitt redaktøransvar. Jeg vet at ledelsen er opptatt av dette, men ser ikke hvordan de skal få til dette med så få folk, sier hun.

Da TV 2 gjennomførte sin store slankeprosess i 2017 og skulle spare 350 millioner kroner ble det også en prosess som holdt på å ende i rettssystemet. To programredaktører til sak mot kanalen. Linn Aubert og Anne-Karin Lundeby for «usaklige oppsigelser», men kom siden tilbake til jobbene sine og jobber fortsatt i TV 2. 

Les også: Programredaktører i TV 2 saksøker kanalen

Her er de nye programtoppene i TV 2: - Har fått på plass et bra team