Pol har gått fra null til 140 millioner på fire år

Nå dukker også beilerne opp på døren til byråleder Monika Augustsson.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Suksessen vil ingen ende ta for reklamebyrået Pol, som er delvis eid av Try-konsernet. Når tallene for 2017 er gjort opp og regnskapsbøkene lukket, kan daglig leder Monika Augustsson med et stort smil konstatere at det går ganske så bra og fredag kveld stakk reklamebyrået av med den gjeve Grand Prix-prisen på reklamebransjens store festkveld Gullblyanten. 

- Det har gått enda bedre i 2017 enn 2016. Det har jo egentlig gått bra helt fra starten, sier hun.

Det er snart fire år siden hun sammen med Petter Bryde, Thorbjørn Ruud, Stian Johansen, Janne Brenda Lysø, og Ole Jacob Bøe Skattum brøt opp fra Trys trygge favn og startet Pol. Den gang gikk deres tidligere arbeidsgiver Try inn som majoritetseier og kontrollerer fremdeles 50,5 prosent av aksjene.  Samtidig har omsetningen gått fra null til nærmere 140 millioner kroner. 

- Vi har vært en gjeng med gründere og partnere siden dag én. Vi har hatt fokus på å få inn flinke folk og få nok oppdrag, sier hun.

- Hvis du skulle oppsummert 2017 i én setning, hva ville det vært?

- Hei, hvor det går! Det har vært deilig at vi har blitt flere og har mange rutinerte ansatte. Samtidig har jo alle de internasjonale prisene ramlet inn. De har virkelig satt oss på kartet. Det inspirerer hele byrået når man får slik anerkjennelse. Som byrå har nok dette hjulpet oss ut av gründerfasen.

I de ferske tallene kommer det frem at omsetningen i byrået øker med 45 prosent til 139 millioner kroner. Byråinntekten endte på 44,8 millioner kroner, mot 36,7 millioner i 2016 - en vekst på 22 prosent.

På bunnlinjen ble resultatet 14,4 millioner kroner i 2017, noe som er en forbedring på 1,6 millioner kroner i forhold til 2016. 

Her kan du se hvordan Monika Augustsson selv beskriver året (Artikkelen fortsetter under filmen):

Alle vil ha en bit av stjerneteamene

Byråets to stjerne-team er etterspurt fra mange kunder, men byrået kan ikke tilfredsstille alles ønsker om at kontoen skal betjenes av disse fire. Dette har Pol løst på en måte de er fornøyd med;

- Jeg tror at én suksessformel her er at vi har ansatt veldig flinke folk. Og har ofte to team som betjener samme kunde. Man kan bli sliten av å jobbe med bare én kunde, og da forsvinner til slutt overskuddet. Er det to team kan man inspirere og avlaste hverandre, mener Augustsson.

Dette med to team på samme kunde har vært en tanke hun har lekt med i flere av sine 25 år i reklamebransjen, og da Pol startet opp, ble det en realitet.

- Jeg har hatt tanken om å organisere et byrå på denne måten lenge, men slitt med å få det til. Her bare gjennomførte vi det fra starten og det har blitt en form vi trives med.

I fjor hadde byrået storkunder som DNB, NSB, Vipps, Coop Extra og Audi som bidragsytere til stabile inntekter.

- Disse kundene og flere andre har gitt oss en jevn strøm av oppgaver og gitt oss en solid base av omsetning, forteller hun.

Men også andre, store kunder kom til i fjor. Blant annet ble Pol valgt som ett av tre hovedbyråer for Telenor og Tine, og de vant Lotto, Kims, Grilstad, Plan og Choice Hotels som nye kunder.

Når Kampanje spør om byrålederen er bekymret for de store konsulentgigantene som prøver å ta snappe kunder fra dem og spise av den kreative kaken, svarer hun;

- Jeg prøver å ikke bekymre meg så mye. Jeg tenker at kundene finner de som de liker best å jobbe med og at det er viktig 

Brøt ut av Try:

Her er gründerne av Pol avbildet i oppstartsåret 2013. Fra v: Petter Bryde, Thorbjørn Ruud, Stian Johansen, Janne Brenda Lysø, Monika Augustsson og Ole Jacob Bøe Skattum Foto: Pol

Slik ble 2017-tallene til Pol

Pol 2017 2016 Endring
Omsetning 139 96 44,8 %
Byråinntekt 44,8 36,7 22,1 %
Resultat før skatt 14,4 12,8 12,5 %

Alle tall i millioner kroner

Sier nei til utenlandske beilere

Suksessen til byrået har ikke gått upåaktet hen utenfor Norge. Overfor Kampanje kan Augustsson fortelle at flere internasjonale oppdragsgivere har ønsket å inngå samarbeidsavtale med dem.

- Vi har sagt pent nei til de som ønsket oss som norsk partner. Det kunne kanskje vært lettjente penger, men det ville også bety mer møter, workshops og rapportering og mindre tid til kreativ jobbing. Og det er ikke det vi ønsker å bruke ressursene våre til, sier hun.

Bedt om å tallfeste henvendelsene, forteller hun om fire-fem seriøse henvendelser fra nettverk eller byråer utenfor Norge som ønsket samarbeid i en eller annen form med dem.

- Men vi ønsker å være et byrå der alle får kreative utfordringer. Det trenger vi også for å få de flinkeste menneskene til å være her. Vi startet jo dette byrået fordi vi ønsket utfordringer, sier hun.

Try har et samarbeid med det internasjonale konsernet WPP, men dette involverer i liten grad Pol.

Stjerneteam:

Stian Johansen (til v) og Janne Brenda Lysø (nr tre fra v) er Pols kanskje aller mest kjente, kreative team. Men også teamet Thorbjørn Ruud og Petter Bryde har stjernestatus i norsk reklame. Begge teamene er ettertraktet av Pols kunder. Foto: Eivor Eriksen

Resultatutvikling i Pol 2014 - 2017

- Kan spørre Kjetil om alt

For «gamlefar i huset» er styreformann Kjetil Try. Monika Augustsson forteller at de får drive byrået slik de ønsker – han stoler på dem.

- Det meste jeg eller andre i byrået måtte lure på, kan vi spørre ham om. For eksempel da vi fikk tilbud om å leie denne etasjen også, sier hun og slår ut med armene mot det som fremstår som et nyoppusset og luftig kontorlokale. Over tre etasjer har byrået spredd seg like ved Tinghuset i Oslo.

- Kjetil sa bare «Herregud, det går jo bra. I verste fall kan dere trekke dere fra leiekontrakten.» Han er en som heier på oss og gir oss mot til å satse, sier hun.

Å ha Try Reklamebyrå på eiersiden har gjort flere ting enklere – blant annet det å søke kassekreditt i banken ved oppstart og å delta i offentlige anbud i de tidlige årene – fordi man krever at det legges ved resultater tre år bakover i tid.

- Vi har gått fra å være en liten gruppe med partnere til å bli et skikkelig byrå. I starten var alle med på alt, mens vi nå er i dag gjør alle jobbene sine. Jeg kan for eksempel sitte og se at plutselig kommer det inn jobber jeg ikke har hørt om, og det er jo bra. Det betyr at det fungerer.

Vi startet jo dette byrået fordi vi ønsket å jobbe med spennende kommunikasjonsutfordringer. Monika Augustsson

Optimistiske for 2018

De er optimister med tanke på 2018. Og selv om byrået vokste med fem ansatte i fjor, er det ikke umiddelbare planer om å øke staben, selv om Monika Augustsson regner med at de kommer til å vokse i år – kanskje med ytterligere fire-fem ansatte.

- Det eneste som er sikkert, er vi tilpasser oss det som kommer av oppdrag. Vi vil at alle som jobber her skal ha mye å gjøre. Når man har mye å gjøre, blir man både mer effektiv og flinkere, tror Augustsson.

Og hun kan avsløre at byrået får en jevn strøm av søknader fra folk som ønsker å jobbe i byrået.

- Det er jo hyggelig, men vi ser også at det kan være vanskelig å få tak i de folkene man ønsker seg aller mest. Veldig mange blir partnere og veldig mange har valgt å starte for seg selv – og da sitter de jo godt der de er, sier hun.

Tallene for 2018 forventer hun blir på linje med 2017-tallene. Selv om dagens reklamevirkelighet gjør det stadig vanskeligere å budsjettere.

- Det er vanskelig å budsjettere nå. Jeg justerer prognoser og budsjett et par ganger i måneden og det kan være million-endringer i den ene eller andre retningen. Men jeg prøver som sagt å ikke bekymre meg, sier Augustsson.

Prishyllen på lunsj-rommet er stappfull, og mange av de gylne figurene, blyantene, løvene eller liknende, kom i fjor. Augustsson er forsiktig med å spå, men ønsker seg selvsagt en gjentakelse i år.

- Vi har mye vi synes er bra, men det er vanskelig å lage reklame som man blir imponert over, sier hun – og nevner som eksempel konseptet med tema-tog som Pol utviklet for NSB.

- Ingen utenfor landet forsto hvor spesielt dette var, og hvor modig det var av NSB som annonsør.

Vil fylle pennalet med gull

I kveld er det duket for Gullblyanten på Oslo Plaza, og Pol-gjengen gleder seg. Og håper på å fylle pennalet med i alle fall noen blyanter.

- Ja, vi har jo litt forventninger. Vi vet jo at Audi «Enter Sandbox» har imponert ute i verden, så jeg håper at vi blir belønnet for den. Så det må være lov til å håpe at vi får en ok Gullblyant.

Pol har gått fra null til 140 millioner på fire år