Her er rådgivernes tips til deg som permitteres

- Når skuffelsen har lagt seg, bør du tenke over at krisen er en anledning til å lære noe nytt, sier seniorrådgiver Bård Idås.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Bård Idås, seniorrådgiver i Meyerhaugen, sier det er en tøff beskjed å få at en er permittert, men at man bør bidra andre steder når skuffelsen har lagt seg.

- Det er tøft å bli permittert. Når skuffelsen har lagt seg, bør du tenke over at krisen er en anledning til å lære noe nytt. Som permittert har man faktisk plikt til å søke annet arbeid, og du er midlertidig fristilt fra arbeidsplikt. Så benytt nettverket ditt, ta initiativ og hør om du kan bidra andre steder, sier Idås til Kampanje.

Det er også en mulighet for å komme ut av krisen etter å ha bidratt i fellesdugnaden, sier Meyerhaugen-rådgiveren.

- Jobber du med media, kundekontakt eller kommunikasjon, så er det flere selskaper som har behov for din kompetanse nå. Og kanskje du kan komme ut av krisen hvor du både lærer noe nytt og samtidig gir et samfunnsbidrag i en krevende tid? Om du er åpen for å gjøre noe helt annet og vil delta i dugnaden, har feks helsevesenet behov for ufaglærte, sier Idås.

- Tror du det vil bli mange jobbytter når krisen er over? 

- Det kommer an på hvor langvarig krisen blir, om krisen vil påvirke forretningsmodellene, og risikoen for at noen jobber rett og slett blir borte. Vi har den høyeste arbeidsledigheten på 75 år, og jeg tror det kan skje store endringer. Vi ser at det er stor bevegelighet i jobbmarkedet nå. Helt konkret: mange som er permittert uten lønn, leter etter andre jobber. Det er en risiko mange av disse vil benytte seg av muligheten til å si opp stillingen sin med kun 14 dagers oppsigelsesfrist, som man har som permittert uten lønn, sier Idås.

Les også: Medie- og byråbransjen permitterer kraftig: - Jeg tror alle skjønner at man må ta sin del av dugnaden

- Ikke tiden for å fokusere på å pynte på CV-en

Trine Larsen, partner og seniorkonsulent i Hammer & Hanborg sier at mange nå opplever usikkerhet og frykt.

- Og der har arbeidsgiver et stort ansvar. Internkommunikasjon er forretningskritisk nå, sier Larsen til Kampanje.

- Hva gjør man hvis man er permittert, bør man fylle CV-en?

- Jeg tror at man uansett nå må følge rådene til helsemyndighetene, minst mulig tid med andre. Men det er også viktig å ha noe struktur i hverdagen. Er du helt permittert, så prøv gjerne å fylle dagen med noe annet faglig, men dette er ikke tiden for å fokusere på å pynte på CV-en, sier Larsen.

Konsulenten mener det er flere ting en kan gjøre hvis man nå er permittert. 

- Norge og verden er i en helt spesiell situasjon. Fyll dagene med noe fornuftig. Det kan være å lese seg opp på fagområdet ditt, følge med på utviklingen i bransjen og holde kontakten med kollegaene sine, digitalt. Vi jobber alle for at vi skal komme oss igjennom dette, sier Larsen. 

Hammer & Hanborg-konsulenten syntes folk skal fokusere på å bidra der de kan.

- Akkurat nå synes jeg vi alle skal fokusere på å redde arbeidsplassen vår, om du er permittert eller ei. Bidra der du kan. Dette er dramatiske tider for næringslivet og medarbeideren har aldri vært viktigere. Det er viktig å huske på oppi det her at permittering er ment som et midlertidig verktøy, man er ikke er sagt opp. Men det aller viktigste er at vi alle følger myndighetens råd, sier Larsen.

Eventyrlysten får seg en smell når kriser oppstår

Ole Aleksander Janzso, partner og rådgiver i Teft, har følgende tips til de som nå er permittert. 

- Om du er permittert fra at selskap med god økonomi hvor du vet at du er en viktig bidragsyter kan det være fornuftig å sitte på gjerdet og se situasjonen an. Forsøk å få svar på hvor lenge selskapet ser for seg å klare seg under gjeldende omstendigheter og forsøk å ta del i dialog og diskusjoner om fremtiden og situasjonen med ledere og kolleger, sier Janzso til Kampanje.

Teft-rådgiveren sier det sender feil signal å koble helt av. 

- Å koble helt av er sender kanskje ikke det beste signalet, du er permittert, du har ikke ferie. Derfor vil alle sette pris på om du kan bidra, selv om du ikke får lønn for strevet akkurat nå, sier Janzso. 

Han har også et råd til de som kjenner på manglende motivasjon. 

- Om du kjenner at motivasjonen kanskje ikke er på topp kan perioden vi er inne i være en god tid for å finpusse på CV og registrere seg hos rekrutteringsbyråer. Akkurat nå er aktiviteten ganske lav, så ikke forvent et gullkantet jobbtilbud med det første, men meld deg på og start prosessen. Mens du er permittert kan du ta andre jobber og oppsigelsestiden din er bare 14 dager. Det åpner for at du raskt kan bytte om den rette muligheten byr seg, sier Teft-rådgiveren.

- Et generelt råd er at det er akkurat nå du kan bruke tiden til å lære noe nytt. Videoredigering eller kode er noen eksempler som kan gjøre mye for CV'en for mange, legger han til. 

På spørsmål om ansatte vil vende tilbake til gamle jobber eller finne seg nye når krisen er over svarer Janzso at det kommer an på hvor lenge krisen vil vare.

- Alle vi snakker med er gira på å komme tilbake i jobb og ta igjen det tapte. Mange savner kollegaene sine, mens det finnes sikker de som synes det var litt greit å basere seg på hjemmekontor. Hva slags følelser man har knyttet til jobben akkurat nå vil avgjøre hvor lojal man er når ting blir mer normalt. Derfor er dette en syretest for mange ledere. Husk at mange har fått en støkk ved at de har blitt permittert, men om vi kan anta at folk kommer tilbake til jobb i løpet av få måneder trenger ikke det å ha store konsekvenser så lenge lojaliteten er der, sier Janzso.

Han sier at et mulig utfall av krisen er at folks eventyrlyst får seg en smell. 

- Et resultat kan bli at folk blir mer trygghetssøkende, og det gjør at større selskaper vil ha lettere for å ansette, mens mindre selskaper vil oppleve at det blir mer utfordrende. Eventyrlysten får seg en smell når kriser oppstår. Det samme gjør økonomien og en naturlig konsekvens av situasjonen er at de som bytter i langt mindre grad går opp i lønn enn tidligere, sier Janzso.

Her er rådgivernes tips til deg som permitteres