April ble den tøffeste måneden for Apriil PR: - Vi merker fortsatt pandemien

En tredjedel av byråinntekten og 80 prosent av resultatet til bergenskontoret forsvant i 2020.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Bergensbaserte Apriil PR hadde en byråinntekt på 7,9 millioner kroner i 2020, ned 34 prosent fra byråinntekten i 2019. Daglig leder Fredrik Hannestad forteller at koronakrisen har tatt et skikkelig jafs av omsetningen til byrået.

- Først og fremst er det koronasituasjonen som gjorde at omsetningen gikk ned. Vi hadde delvis permitteringer hos en rekke medarbeidere og spesielt april var såpass tøff at vi først og fremst hadde en ambisjon om å ha svarte tall i 2020, sier Hannestad til Kampanje.

- Det klarte vi og det er det aller viktigste, sier han.

Byrået endte opp med et resultat før skatt på 204.832 kroner, som er en nedgang på rundt 80 prosent.

- Hvilke kunder var det som tråkket på bremsen?

- Det var ingen enkeltkunder, men en rekke ulike kunder i mange deler av bransjen. Det har vært en generell trend og har fulgt koronasituasjonen generelt.

Apriil PRs største kunde er et annet PR-byrå, nemlig Navos, hovedbyrået til det tyske olje- og energiselskapet Wintershall. Apriil PR jobber som deres forlengede arm inn i det norske markedet.

- Hadde ikke noe alternativ

I Apriil PR i Bergen har de ti hoder på spille på, men ikke alle er ansatt i fulle stillinger. I 2020 talte byrået i overkant av seks årsverk.

Ved sommertider i fjor var de aller fleste tilbake i fullt arbeid og ingen opplevde å bli helt permitterte som følge av koronakrisen.

- Vi ønsker å unngå permitteringen så langt det lar seg gjøre, men i den situasjonen vi stod i i april i fjor, hadde vi ikke noe alternativ.

- Hva er status nå?

- Vi merker fortsatt pandemien, slik at tallene i de første to månedene er ikke veldig gode, men vi er optimistiske. Vi har ingen i permisjon og står på for at 2021 skal bli et bra år.

Apriil PR tar ikke ut utbytte i 2020.

Går bedre i Oslo

Apriil PRs søsterbyrå i Oslo, der Hannestad er styreleder og inntil nylig også daglig leder, har blitt mindre påvirket av koronakrisen.

- De har hatt en fantastisk evne til å holde på aktiviteten på tross av koronasituasjonen og gikk bedre i 2020 enn på lenge.

Apriil PR Oslo hadde en byråinntekt på tre millioner kroner, en nedgang på åtte prosent. Resultatet før skatt ble på 509.972 kroner (+ 196 prosent).

Nylig ble det kjent Jannicke Josefsson-Ruud tar over som daglig leder i Apriil PR Oslo. Hun blir den tredje ansatte på kontoret.

- Målet er vekst, og det hadde vært flott hvis det blir grunnlag for flere ansatte allerede i inneværende år, sier Hannestad.

Les mer: Slutter i GK etter kort tid - får jobben som byråleder i Apriil PR

Fikk ny byråfamilie

Apriil PR gikk tidligere under navnet Nor PR, mens Apriil PR Oslo har vært kjent som Navigator Kommunikasjon. I mai i fjor ble byråene samlet i det nye Media Bergen-eide byråfellesskapet Apriil, som også inkluderer reklamebyråer, design og eventselskaper. 

Det har vært et lyspunkt, forteller Hannestad.

- Det er veldig positivt, fordi vi nå står sammen i et fellesskap og bidrar til leads på tvers av fagområdene. Det er en utvikling som går i riktig retning. Media Bergen er også på kjøperen for tiden, og kjøper det ene selskapet etter det andre. Vi opplever en voldsom entusiasme og engasjement fordi vi er fremoverlente i en ellers vanskelig tid.

Resultatet spises oppTøffe tak for Apriil PR

Apriil PR 2020 2019 Endring i prosent
Driftsinntekter 8.922.152 13.266.364 - 32
Driftsresultat 172.371 934.290 - 82
Resultat før skatt 204.832 987.707 - 79

April ble den tøffeste måneden for Apriil PR: - Vi merker fortsatt pandemien