Kunsthistoriker slakter Coops nye reklamestunt: - Holder ikke mål

- Når Sørbø går inn i kritikerrollen med fullt alvor så er det kanskje et tegn på at selve kunsten, og reklamestuntet, langt fra er amatørmessig, svarer kommunikasjonsjefen i Coop.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

I forrige uke skrev Kampanje om Odd Nerdrum-elev Thomas Klevjer som har sittet flere timer i strekk på Oslo S og malt et kunstverk som har blitt en reklameplakat for Coop og deres produktserie Smak.

Det er reklamebyrået Anti med kreatørene Axel Haagenrud Bjørne-Larsen og Kaja Wang som står bak utendørskampanjen. 

- Det passer veldig bra med merkevaren. Det er litt hverdagsluksus å kunne ha Smak på frokostbordet. Det var det vi tenkte på og jobba med. «Godt håndverk gir god smak»-koblingen. Disse produktene er bygget på godt håndverk, og da var tanken at reklamen måtte være det samme. Samtidig føles det godt å lage noe som folk faktisk vil se på. At vi ikke trenger å mase. Vi kan bare la folk komme og se på, sa kreatør-duoen til Kampanje. 

Kunstneren som tidligere også har vært reklamemann har tidligere fortalt Kampanje at han mener det er særnorsk å tro at alt som har med kunstens verden skal være statssubsidiert.

- Det å male reklame er litt morsomt, for veldig mange stiller et spørsmål i et kunstperspektiv; «Skal du selge kunstens integritet?», sier Klevjer og fortsetter:

- Men det har jeg ingen problemer med. Bare se litt kunsthistorie. Man trenger ikke gå lenger tilbake enn Theodor Kittelsen. Da ser man at han lagde illustrasjoner for Hydro og oppgjennom historien har mange malere gjort oppdrag på vegne av andre. Alt fra portrettoppdrag til utsmykninger av kirker og privatebygg, sier Klevjer.

Les mer: Coop slipper kunstmaler løs på Oslo S: - De beste reklamene er også kunstverk

- Holder ikke mål 

Kunsthistoriker Tommy Sørbø og tidligere museumslektor ved Nasjonalgalleriet er ikke imponert over resultatet. Han skriver til Kampanje at maleriet er svært amatørmessig og har liten kunstnerisk verdi. 

- Jeg har ingen alvorlig innsigelser mot å blande kunst og reklame, så lenge publikum forstår at kunstneren er kjøpt og betalt for å markedsføre et produkt. Men det jeg ikke forstår er at Coop vil knytte sitt produkt med noe som ikke holder mål rent kvalitetsmessig. Her er den dårlige kvaliteten desverre så opplagt, at jeg vil tro de fleste av Coops kunder vil gjennomskue det, undres han. 

På spørsmål om å kombinere reklame med kunst kan gå utover en kunstners integritet, svarer Sørbø at det ikke alltid er tilfellet. 

- Det trenger ikke gjøre det, mye stor kunst ble egentlig laget for å kaste glans over drittsekker, sier han.

- Langt fra amatørmessig

Kampanje har fremsatt kritikken for kunstneren, som utfordrer alle som kritiserer å gjøre det selv. 

- Å male opp et motiv på én kvadratmeter med alle de elementene på en uke med 100.000 mennesker. Det er et 30 timers stunt med en halv million forbipasserende. Jeg synes det er uproft av Tommy Sørbø å kritisere dette med andre kriterer enn det som ligger til grunn, sier han og fortsetter:

- Det må jo sees i lyset av at det er en skisse som er røff, og laget i et stort format, så jeg imøtegår den kritikken. Om Bjørn Dæhli hadde gått på ski gjennom Oslo S som et reklamestunt, sier det lite om hans skiferdigheter. Jeg kunne også ha levert et maleri som så annerledes ut, hvis jeg fikk seks måneder, legger han til. 

Kommunikasjonssjefen i Coop, Harald Kristiansen sier til Kampanje at de er tydelige på at dette er et reklamestunt og at de i høyeste grad går god for kvaliteten til sine egne merkevarer. 

-  Når jeg tenker tilbake på mine karakter i form og farge, så skal jeg avstå fra å mene så mye om kunsten, men når Sørbø går inn i kritikerrollen med fullt alvor så er det kanskje et tegn på at selve kunsten, og reklamestuntet, langt fra er amatørmessig. Kunst skal engasjere og provosere, og det har dette maleriet gjort. Det er vi fornøyd med, sier han. 

Sluttprodukt:

Forrige uke kunne passasjerer på Oslo S oobservere Thomas Klevjer male produkter fra Coops Smak-serie. Fredag la han siste hånd på verket. Foto: Øyvind Hofsrud

Kunsthistoriker slakter Coops nye reklamestunt: - Holder ikke mål