Kruse Larsen utvider byråfamilien – tidligere Publicis-topp skal lede satsingen

Rolf Ellingsen Aaneland blir daglig leder i Kime analyse og kommunikasjon.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Dette er en nyhet jeg har gledet meg veldig til å dele, så det er deilig at katta endelig er ute av sekken, sier Rolf Ellingsen Aaneland til Kampanje.

Torsdag lanserer Kruse Larsen det nye byrået Kime analyse og kommunikasjon, som skal ledes av Aaneland. Kime er det nye byråmedlemmet i Inkognitogata som er spesialisert innen PR, analyse og kommunikasjon, og det er særlig innen omdømme og merkevare på selskapsnivå, at Kime skal vise sin styrke.

- Akkurat nå er en veldig god tid for fornyelse. Jeg mener det har eksistert et gap mellom de som jobber veldig forbrukerrettet med merkevare, og de klassiske strategiske kommunikasjonsbyråene som ofte jobber mest politisk. Mellom disse er det et gap som jeg tror er ganske udekket av bransjen innen merkevarebygging og omdømme, og jeg tror det er mange selskaper som føler at de ikke passer helt inn i noen av retningene. Jeg tror det ligger et enormt potensial her, sier han.

Tvillinger:

Daglig leder for Pressure, Celine Gran, synes det er stas å få Rolf Ellingsen Aaneland og Kime på plass i huset. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Det er stas å få en lillebror

Frøet til Kime ble plantet forrige sommer, men det var først utpå høsten at ideen om den nye byråsatsingen smått begynte å gro og ta form.

- Jeg møtte Tim Peters, Jan-Erik Larsen og Celine Gran ved flere hyggelige anledninger og vi diskuterte løst at det hadde vært gøy å få til noe sammen. Så fort vi begynte å leke med tanken tok Kime etter hvert form.

Kruse Larsen startet opp i 2015 og etablerte seg raskt som et ledende rådgivningsmiljø innen politisk kommunikasjon og myndighetskontakt. Deretter ble søsterbyrået Pressure født i 2019, og har spesialisert seg innen digital påvirkning og kommunikasjon. Kime blir dermed det tredje byrået i familien, til Pressure-sjef, Celine Grans store begeistring.

- Det er stas å få en lillebror, men det føles mer som en pseudotvilling, sier Gran til Kampanje.

Hun jobbet i Kruse Larsen før hun fikk ansvaret for å starte opp og lede Pressure i 2019.

- Vi har savnet den kompetansen Rolf kommer inn med, og det er ingen tvil om at han vil styrke oss ettersom vi får en helt ny bredde og enda flere bein å stå på. Det vil komme både kundene og alle i huset til gode.

Aaneland var på plass i Inkognitogata i begynnelsen av mars.

- Han har allerede bidratt med mange kloke innspill og masse kunnskap inn i pitsjer og pågående prosjekter. Han har en bakgrunn og kompetanse som har vært etterlengtet og jeg gleder meg veldig til å jobbe videre med ham, sier Gran.

Kime vil også tilby et helt nytt spekter av analysetjenester, spesielt rettet mot bedrifter som vil jobbe strategisk med omdømme.

- Vi har lenge ønsket å bygge et ledende miljø på merkevare og PR, som passer perfekt inn på huset og i tilbudet vårt. Men det krever en unik person å gjøre det. Rolf er virkelig den personen. Vi har som konkurrenter jobbet sammen i et uhyre komplekst oppdrag, og han imponerte meg voldsomt. Siden det har vi jobbet med å få til dette, sier Tim Peters, stabssjef i Kruse Larsen.

I vår bransje må man ikke være størst for å være best. I mange tilfeller kan det faktisk være en ulempe å være for stor Rolf Ellingsen Aaneland, daglig leder i Kime analyse og kommunikasjon

- Ingen planer om å ha julebord alene

Like før jul ble det kjent at Aaneland hadde sagt opp jobben i Publicis gjennom ti år. De siste syv av dem ledet han kommunikasjonsbyrået MSL.

- Jeg har vært i store byråsystemer de siste 18 årene, og som jeg har sagt tidligere, tror jeg det er sunt å fornye seg og bevege seg ut av komfortsonen iblant. Nå kjenner jeg på en ny motivasjon av å kunne anvende alt det jeg kan i en litt ny arena der også jeg får fornyet meg og får jobbe med strategi og kreativitet i en litt annen form.

Han hadde sin siste dag i MSL i januar og har siden jobbet med å etablere Kime.

- Det har vært lærerikt, nytt og spennende. Også er det utrolig gøy å se at det som begynte som en tanke, nå blir materialisert.

Les mer: MSL-sjefen slutter etter ti år i PR-byrået: - Passer med et sceneskifte

Foreløpig er Kime et one man show – selv om han har god støtte fra storebror og lillesøster i ryggen.

- Jeg begynner ikke helt på bar bakke fordi jeg har mange gode kolleger i Kruse Larsen og Pressure som jeg drar nytte av, men akkurat nå er Kime bare meg. Og heldigvis i vår bransje må man ikke være størst for å være best. I mange tilfeller kan det faktisk være en ulempe å være for stor. Men jeg er i dialog med noen av bransjens aller flinkeste folk, og jeg har ingen planer om å ha julebord alene.

- Hva er ambisjonen til Kime?

- Kime skal definitivt bli blant de ledende byråene innen omdømme og merkevarebygging på selskapsnivå. Vi har tatt med det aller beste av kulturen fra Kruse Larsen og Pressure for å lage et kvalitetsprodukt der vi kan tilby et nytt fagområde, men også godene av et bredt fagmiljø med enormt mye erfaring og kompetanse.

Sikter høyt:

Rolf Ellingsen Aaneland og Kime, har en ambisjon om å bli blant de ledende byråene innen omdømme og merkevarebygging på selskapsnivå. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Handler mer om å påvirke positivt enn å drive boikott

Aaneland mener omdømme og merkevarebygging stadig blir viktigere for selskaper.

- Ikke bare for de som selger produkter og tjenester til forbrukere, men også de som holder til i B2B-sektoren, offentlig sektor og alle andre virksomheter som kan bruke omdømme som et konkurransefortrinn til å knytte seg til partnere, ansatte og finansiering.

-Det er utrolig mange aspekter hvor omdømme og merkevare spiller enormt stor rolle.

Han mener betydningen av selskapsomdømme og merkevare har vokst veldig de siste årene – og at dette vil fortsette i årene som kommer.

- Verden blir stadig mer uforutsigbar, og det er en mye dypere grad av digitalisering som gjør det vanskeligere å skape varige konkurransefortrinn. Samtidig er det enklere enn noen gang å bytte ut partnere og leverandører, både for forbrukere og virksomheter. Derfor må selskaper differensiere seg med tilleggsverdier utover sine produkter og tjenester.

- Er det noen kunder et omdømmebyrå ikke kan jobbe med?

- Jeg har alltid ment at det viktigste er å ha høy grad av integritet i det arbeidet man gjør – og det kommer til å bli det viktigste i Kime også. Man må vurdere hver kunde, men det ligger jo litt i kortene at når man jobber med omdømme – jobber man gjerne med de som har omdømmeproblemer – det er en del av forretningsideen. Men jeg synes at bransjen har ryddige prinsipper og man er opptatt av å utføre jobben på en ryddig måte, og da tror jeg det handler mer om å påvirke positivt enn å drive boikott.

- Hvordan får man et godt omdømme i dag?

- Man må sørge for å ha verdiene i orden og være konsistent, tydelig og forutsigbar, samtidig som man må klare å være differensiert så man står ut fra mengden. Det er mange ting som må balanseres for å klaffe, og jeg tror ikke det nødvendigvis er én oppskrift på det.

Utfordrer posisjon:

- En posisjon jeg liker å være i, sier Rolf Ellingsen Aaneland. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- En posisjon jeg liker å være

I likhet med Kruse Larsen og Pressure kommer Kime også til å operere med åpne kundelister. De første to ukene har handlet om å få Kime opp på beina til lansering og integreres sammen med de andre byråene.

- Det er helt klart noen likhetstrekk med hva jeg har gjort tidligere, nemlig å få faglige tilnærminger til å passe sammen. Og det er vår ambisjon at hele huset skal løfte seg.

I tanken om å fornye seg var han aldri inne på å starte helt for seg selv, og det er ikke tilfeldig at det ble Kruse Larsen.

- Dette huset har jo sin styrke og utspring fra det politiske, og samfunnskommunikasjon ligger mitt hjerte veldig nært. Og det å få muligheten til å utbrodere det innen merkevare og omdømme, trigget meg veldig.

- Føler du at du er i en utfordrer posisjon?

- Ja, absolutt. Og det er en posisjon jeg liker å være i.

Onsdag, dagen før lansering er det ingen nerver å spore hos Aaneland.

- Jeg har holdt på dette i et halv års tid, så jeg er bare veldig glad for å kunne dele Kime med omverden. Jeg har troen på dette og mener vi fyller et behov i markedet på en helt ny måte, og jeg gleder meg til å gjøre en forskjell for kundene jeg får lov til å jobbe med.

Kruse Larsen utvider byråfamilien – tidligere Publicis-topp skal lede satsingen