TV 2 vil flytte cupfinalen til våren: - På tide å røske i tradisjonen

Men Fotball-Norge er splittet i synet på saken.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne helgen samlet norske fotballtopper seg på Ullevaal Stadion for å diskutere et forslag om å spille cupfinale på våren og ikke på høsten som i dag. Her har fotballens eget utvalg, det såkalte Hangeland-utvalget, foreslått at finalen skal spilles om våren hvert år og det er også noe TV 2-sjef Olav Sandnes er positiv til.

- Bygger man dette gjennom en sesong så har man klimaks i både og cup og serie relativt samtidig. Det å bygge opp flere slike spenningstopper tror vi er fornuftig både for seertall og engasjement, sier TV 2-sjefen til Kampanje.

TV 2 gravde dypt i lommeboken for drøye tre år siden da kanalen sikret seg retttighetene til å vise all norsk fotball frem til 2028 for hele 4,5 milliarder kroner. Dette ga TV 2 muligheten til å vise kamper fra blant annet Eliteserien for herrer, Toppserien kvinner, OBOS-ligaen og norgesmesterskapet. 

- Hvor mye kan TV 2 ta ut i ekstra penger på å flytte cupen?

- Nei, det er ikke noe du kan regne på. Det er noe du må tro på også tenker vi at det er helt grunnleggende riktig å prøve det. Hva er det verste som kan skje, spør Sandnes.

Les også: Fotball-Norge nærmer seg én milliard i TV-inntekter: - Timingen var god

- Det er vondt å se utviklingen

Toppsjefen i TV 2, Olav Sandnes, var denne helgen på Ullevaal og besøkte Fotballtinget for å dele noen erfaringer fra det første året med norsk fotball i den nye rettighetsavtalen. Noe av det TV 2-sjefen ikke er fornøyd med, er utviklingen knyttet til norgesmesterskapet eller cupfinalene som sliter med fallende seertall.

- For noen som er glad i cupen og cupfinalen er det vondt å se utviklingen, sa Sandnes til de fremmøtte fotballdelegatene.

TV 2-sjefen sier han selv var på cupfinalen i fjor vår da Brann slo Lillestrøm foran et fullsat Ullevaal Stadion, ettersom det i fjor ble spilt to cupfinaler. Finalen i mai i fjor var godt over 25.000 mennesker til stede, mens det på finalen i desember var i overkant av 19.000 tilskuere. TV 2-sjefen mener vårens cupfinale var en flott opplevelse.

- Etter å ha vært på cupfinalen på våren, tenker jeg at det kanskje er på tide å røske litt opp i tradisjonen, sier Sandnes til Kampanje.

- Cupen har tapt terreng

Tidligere på dagen hadde NFF-ledelsen og generalsekretær Karl Petter Løken snakket om at cupen har utfordringer både på kvinne- og herresiden og særlig med tanke på å spille finaler så sent som i desember.

- Cup’en har tapt terreng og interesse, sa generalsekretæren i sitt foredrag på Fotballtinget.

Men under søndagens debatt ble det bestemt at det omdiskuterte forslaget om å spille fotball-NM om våren må opp i en ny runde først på neste års fotballting, og at det ikke blir opp til styret i NFF å bestemme dette. Det var styreleder Morten Kokkim i Lillestrøm SK som foreslo at fotballtinget neste år skal stemme over en eventuell omlegging til at NM skal starte på høsten og avsluttes på våren.

- Utvalget har bestått av gode folk, men gode folk betyr ikke nødvendigvis et godt resultat. Gjennom 118 utgaver siden oppstart i 1902, har cupen blitt det mest tradisjonsrike vi har. Tukling med tradisjoner bør kreve mer enn et styrevedtak, sa Kokkim ifølge NTB.

- En misforståelse

Til Kampanje sier fotballpresident Lise Klaveness etter at helgens fotballting er avsluttet, at det nå blir opp til tinget å bestemme dette neste år. Dermed blir det ikke som Hangeland-utvalget la opp til at styret kunne bestemme dette nå.

Klaveness mener likevel at det er dumt at det går enda lenger tid på å behandle saken.

- Det er tinget som bestemmer og de ønsket å behandle selve saken på tinget. Da må vi bare forholde oss til det, så akkurat det føler jeg ingenting om. Men det at det går et år til, etter at vi har brukt et år på dette, det mener jeg er en misforståelse. Samtidig så fikk tinget bestemme i dag og det var jo derfor vi tok det opp på tinget fordi vi ønsket disse tilbakemeldingene, sier Lise Klaveness til Kampanje og legger til:

- Hva vi ønsker er ikke så viktig, nå blir det neste års ting som skal bestemme, legger hun til.

- TV 2-sjefen må smøre seg med litt mer tålmodighet?

- Ja, sånn er fotballdemokratiet, rett og slett, sier Klaveness.

Møttes på tinget:

Generalsekretæren i NFF, Karl Petter Løken, og TV 2-sjef Olav Sandnes mener begge det ville vært en god ting å flytte cupfinalen til våren. Foto: Knut Kristian Hauger.

TV 2 vil flytte cupfinalen til våren: - På tide å røske i tradisjonen