Byråleder om slitne kommunikasjonsfolk: - Mange opplever at det har blitt vanskeligere å si nei

Byråledere og hodejeger tror utfordringen er høyst reell. Løsningen kan være enkel.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Torsdag forrige uke publiserte Kampanje en kommentar skrevet av byråleder Camilla Elise Berg i Awake, som ga uttrykk for at det for tiden er en god del slitne kommunikasjonsfolk som jobber knallhardt for sine respektive byråer, og kanskje for hardt.

- I de siste ukene har jeg snakket med flere venner i medie-, reklame- og designbransjen som er slitne. Det forventes at de skal jobbe døgnet rundt for å komme i mål med tidsfristene byråene har pålagt dem, skriver Berg.

Les mer: - Vi glemmer konsekvensen av å drive ansatte til randen

Mange kjenner seg åpenbart igjen. Kommentaren var en av de mest leste på Kampanje forrige uke, og i skrivende stund har over 170 har likt innlegget på Facebook.

Berg forteller at hun er overveldet over de mange reaksjonene hun har fått på meldinger gjennom sosiale medier og på e-post.

- Allerede to minutter etter at kommentaren var publisert fikk jeg en mail fra noen som hadde lest den. I tillegg har jeg fått masse meldinger på Instagram, Linkedin og Facebook, sier Berg og fortsetter:

- Folk er utelukkende enig i det jeg skriver om. Det er et viktig tema og det er mange tanker og meninger om bransjekulturen. En har også skrevet til meg at det inspirerte hen til å uttrykke sin frustrasjon overfor sine ledere, sier Berg.

Jeg fått masse meldinger på Instagram, Linkedin og Facebook. Camilla Elise Berg

- Her gråter folk på jobb

Berg har engasjert seg i tema i flere år og er som utdannet coach opptatt av indre bærekraft. Hun forteller at hun skrev kommentaren etter å ha hørt bransjefolk snakke om temaet i flere år. 

- Jeg har hørt tilbakemeldinger fra venner i bransjen. Det toppet seg da jeg hørte det fra to bransjekolleger som delte veldig personlig om sine erfaringer. Det er utfordrende. En sa til og med til meg at «her gråter folk på jobb», sier Berg.

- Det handler om presset ovenfra, kulturen og en bransje som kjemper om prosjekter. Det er flere ting man kan si, men det som overrasker meg mest er hvordan man som byråleder kan ha samvittighet til å drive andre mennesker til randen. Hvordan kan du sove godt om natten?, spør Berg.

- Har du opplevd noe lignende selv?

- Jeg startet i mediebransjen da jeg var 25 år gammel og det var et enormt press på aktivitet. Siden jeg er veldig opptatt av nettopp dette tema, så følte jeg også at jeg mestret det. Men det høres ikke ut som det er i nærheten av hva mine bransjekolleger opplever. Jeg har vært opptatt av indre bærekraft siden jeg var ung. Jeg har jobbet med rutiner og tankesett som kanskje gjør at jeg ser signalene tidligere også. Det er fokus på dette jeg ønsker å formidle, sier Berg.

Indre bærekraft:

Camilla Elise Berg, byråleder i Awake, er opptatt av indre bærekraft. Hun tror bedre indre bærekraft kan gi bedre resultater på arbeidsplassen.

- Krevende å balansere jobb og fritid

Ny daglig leder i reklamebyrået Pol, Therese Becke, tror dette er en utfordring mange kan oppleve i perioder. Hun har tidligere erfaring fra mediebyråbransjen, blant annet syv år i Red Dentsu X, før hun tok på seg jobben Pol-sjef tidligere i høst.

- Vi jobber i en bransje som kan være relativt uforutsigbar med hensyn til oppdragsmengde, og av og til havner vi i situasjoner der mange oppdragsgivere iverksetter store prosesser samtidig. Slike situasjoner er vanskelig å planlegge for, og medfører at det kan bli ekstra jobb i perioder. Dette innebærer samtidig at vi også har perioder der det er betydelig mindre å gjøre, sier hun til Kampanje.

Arbeidspresset forsterkes av situasjonen vi har vært i det siste halvannet året med nedstenging, isolasjon, usikkerhet og hjemmekontor, tror hun.

- Mange har opplevd at det har blitt vanskeligere å si nei, vi har blitt mer tilgjengelige også utover den normale arbeidstiden, og det har blitt krevende å balansere jobb og fritid. Nå som vi er tilbake til en mer normalisert hverdag er det utfordrende å sette grenser igjen, ikke minst når oppdragsmengden og aktivitetsnivået øker, sier hun. 

- Hva er dine tips til ansatte som føler på denne typen utmattelse?

- Gi beskjed til lederen din om hvordan du har det. Det er lederens ansvar å tilrettelegge for en balansert jobbhverdag, og ikke minst at du blir respektert og tatt på alvor om du sier i fra. Det vil alltid være perioder der det er mye å gjøre, men dersom situasjonen kjennes belastende, eller oppleves som permanent, må og skal det tas tak i, sier Becke.

Mange er slitne:

Trine Larsen, hodejeger i Hammer og Hanborg, tror pandemien kan ha tatt luften ut av ballongen på mange i arbeidslivet.

- Absolutt et reelt problem

Trine Larsen, partner og hodejeger i Hammer og Hanborg, tror også det er et reelt problem at folk er slitne.

- Jaja, det er så absolutt et reelt problem! Etter å ha vært gjennom lockdown, hjemmekontor og nye samhandlingsmåter, og noen har det enda. Det er mye som har vært stengt, arbeidslivet har vært slitsomt generelt, fortsetter Larsen.

Hun tror pandemien har mye av skylden for mangelen på energi. Hun tror imidlertid ikke at det er en unik situasjon for kommunikasjonsbransjen.

- Unger, lærere sjukepleier og kommunikasjonsarbeidere. Alle er slitne – helt uavhengig av bransje, sier hun.

- Tror du en fare for at man normaliserer det å være sliten på jobb?

- Nei, jeg opplever at normene endrer seg og at statusen endrer seg. Folk synes det blir mer og mer «harry» å jobbe hele tiden og å jobbe overtid. På 80-tallet så var det på en måte status. Nå opplever jeg at unge vil levere når de er på jobb, og hente seg inn ellers. Det er ikke trendy at man har med PC-en på stranda. Og type normer er interessant, sier Larsen.

Hun er enig med Becke i at det beste tipset er å være åpen om det og si ifra til sjefen sin.

- Det er mange flinke ledere der ute som også er slitne. Man kan spørre om hvilke møter man absolutt må ha. For skjermer 24/7 er veldig slitsomt det også. Det gjør noe med hodene våre. Samspill mellom arbeidsgiver og arbeidstaker er veldig viktig. Det er verken den ene eller den andres feil, sier Larsen.

Byråleder om slitne kommunikasjonsfolk: - Mange opplever at det har blitt vanskeligere å si nei