Hockeyfeber fører til sponsordilemma: - Står ved et strategivalg

Ifølge nye tall fra TV 2 har interessen for norsk ishockey fått seg et løft. Daglig leder i Elitehockey mener mer show i ishallene og gode mediesamarbeid er hovedårsakene.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Ishockeysesongen i Norge er godt i gang, og det er «the usual suspects» - Vålerenga, Storhamar og Stavanger Oilers – som foreløpig har inntatt de tre øverste plassene i herrenes øverste divisjon, Elitehockeyligaen (EHL).

For damenes del er det Lillehammer som topper øverste divisjon, Bambusaligaen, etterfulgt av Oslo-klubben Furuset og Stavanger.

Det er TV 2 som sitter på TV-rettighetene til norsk ishockey. Nå viser tall fra mediehuset at interessen for ishockey er sterkt økende.

- Vi har nettopp lagt bak oss tidenes sterkeste hockey-måned på TV 2. Veksten i antall seere for de ulike kampene er fantastisk og vi er spesielt glade for at kvinne-hockeyen vokser som den gjør, sier sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen.

Sammenligner man perioden fra sesongstart til første landslagspause mellom årene 2022 og 2023, så har gjennomsnittlig antall TV-seere for ishockeykampene økt fra 5.100 seere til 8.300. Antall tilskuere på de 76 første kampene av EHL har økt med nesten 30.000 flere tilskuere – fra 128.709 til 157.185 tilskuere.

I tillegg oppgir TV 2 at det nesten er en dobling av antall TV 2 Play-seere av Bambusaligaen.

- Når vi i tillegg ser at publikumstilstrømningen i hallene er større enn på lenge, bidrar dette til å gi oss en enda bedre seeropplevelse. Vi gleder oss virkelig til sesongen videre, sier Jansen Hagen.

Daglig leder i interesseorganisasjonen Elitehockey, Cato Cocozza, mener interesseøkningen er et resultat av strategisk og hardt arbeid.

- Det viser at man gjør mye riktig, både ute blant klubbene og sentralt, sier Cocozza.

Les også: TV 2 sikrer seg seks år med norsk hockey

Startet sesongen uten navnesponsor

Før årets sesong byttet toppdivisjonen for herrer navn fra Fjordkraft-ligaen til Elitehockeyligaen (EHL). Avtalen med energigiganten gikk ut etter forrige sesong, og ettersom ingen andre overtok avtalen ble ligaen døpt om til EHL.

Ligaen har også vært kjent som Get-ligaen tidligere - da sponset av teleselskapet Get.

- Vi ønsker å skille oss ut i forhold til merkenavnet fotballen har opparbeidet med Eliteserien. Det viser seg at går man igjennom søkemotoren Google, vil det være rundt 70 saker om fotball før vår idrett vil komme fram, skrev Elitehockey i en e-post til klubbene før sesongen.

Les også: Toppdivisjonen i norsk ishockey dropper sponsornavn

Kommersiell leder i norsk topphockey, Thomas Kristiansen, sa til Kampanje før sesongen at liganavnet fortsatt var til salgs, men på betingelse av en langvarig og aktiv samarbeidspartner.

- Vi vil gjerne ha på plass en avtale på 4-6 år med en samarbeidspartner så vi ikke bytter navn hele tiden. Vi vil ha på plass noe som gir stabilitet, sa Kristiansen.

Nå forteller Cocozza at de står i en spagat hva gjelder liganavn.

- Dette er noe vi sitter og diskuterer, sier Cocozza og fortsetter:

- Nå er vi ved et strategivalg. Mange heier på EHL og det har fått en kraft ved seg. Vi kan jobbe mot en stor sponsor, men da er vi mer sårbare enn ved flere mindre aktører. Samtidig er det et enklere tomrom å fylle, sier Cocozza.

Daglig leder:

Cato Cocozza, tidligere ishockeyspiller og kongepokal-vinner, er i dag daglig leder i Elitehockey. Han er godt fornøyd med sesongåpningen, og håper utviklingen fortsetter. Foto: NTB.

- Man må melde seg på nå

Cocozza mener ishockey bør være spesielt interessant sett med kommersielle øyne akkurat nå.

- Ishockey er kanskje den idretten man får mest for pengene akkurat nå. Det er nå man må melde seg på, og ikke om to år, for da har vi hatt den veksten. Vi har noen nyheter som kommer senere, men de kan jeg ikke avsløre enda, sier han.

- Hvordan merker dere den store interesseøkningen ellers?

- Jeg ser det bare når jeg drar rundt på de store kampene. Plutselig er de utsolgt. Det er masse folk på arenaene, og folk trekkker folk.

Cocozza forteller at ishockey på toppnivå jobber annerledes enn de fleste andre idretter for å lokke folk til ishockeyhallene.

- Vi skal være best på show og underholdning. Det handler ikke alltid om sporten, men like mye om det sosiale. Der skal klubbene ha honnør. De tør å prøve ut nye ting. Vi føler vi tar steg på underholdning, sier Cocozza.

Les også: Må kutte i markedsavdelingen – setter bort jobben med å finne nye sponsorer

- Kiss-cam var ikke så populært

Han forteller at de ser både til verdens største liga, NHL, og våre naboer i Sverige og Finland hvor ishockey er en betydelig større sport en i Norge, for å hente inspirasjon for hvordan de kan utnytte potensiale i idretten.

- Det ligger et potensiale her vi selv ikke er helt klare over, sier Cocozza.

- Er det en amerikanifisering av idretten?

- Vi ser veldig til hva de gjør blant annet i USA og Sverige. Vi og klubbene tør å prøve nye ting. Vi har prøvd oss på kiss-cam for eksempel, det var kanskje ikke så populært. Men så er det mye vi har truffet på. Dronevideoer, flagg og lysshow løfter produktet, sier Cocozza.

Han gir også mediehusene sin del av æren for at ishockey er på vei oppover.

- Hvilke grep har dere gjort sentralt?

- Vi har jobbet aktivt mot de store mediehusene. Det viktigste her er mandagspraten med NRK og kontaktene vi har fått med Aftenposten, Dagbladet, i tillegg til samarbeidet med rettighetshaver TV 2, sier han og fortsetter:

- Vi serverer dem gode historier og de skriver om oss. Det tette samarbeidet har vært en suksessfaktor, sier Cocozza, som håper interessen fortsetter å øke.

- Vi har hatt noen ordentlig bra kamper både for damene og herrene. Vi har vært flinke, men det stopper ikke der. Vi vil fortsatt ha folk inn, sier han.

Hockeyfeber fører til sponsordilemma: - Står ved et strategivalg