Viaplay-dramaet: - Schibsted må ha en veldig god forklaring

Strømmetjenesten Viaplay kjemper mot klokka, selger unna virksomhet og jakter penger hos aksjonærer og banker for å redde selskapet.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Knut Kristian Hauger

Det jobbes nå iherdig hos Viaplay for å lande gode nyheter før den lenge etterlengtede presentasjonen av det kriserammede selskapets tall for tredje kvartal. Onsdag morgen denne uken, én time før selskapet egentlig skulle holde sin kvartalspresentasjon, annonserte Viaplay at de måtte utsette for andre gang på kort tid. 

Finansanalytiker i SEB, Markus Borge Heiberg, forteller at man ikke vet hva som har tatt lenger tid enn forventet for Viaplay. Han påpeker at styret jobber med en rekapitalisering og er i diskusjoner med hovedaksjonærene. Det omfatter også det norske mediekonsernet Schibsted. 

- Schibsted har jo blitt en del av dem, og det at Viaplay har brukt lenger tid kan tyde på at det er en større prosess som diskuteres, sier analytikeren til Kampanje.

Schibsted tok i september en eierpost på 10,3 prosent i Viaplay, noe som gjør dem til nest største aksjonær i selskapet. Også Canal+ og tsjekkiske PPF har nylig kjøpt seg inn i selskapet etter sommerens krisemeldinger.

- Tror du Schibsted er villige til å være med på denne rekapitaliseringen som Viaplay er ute etter?

- Det vil avhenge av hvordan strukturen blir seende ut. Det kan være at denne emisjonen blir satt på ett nivå som gjør at man blir helt vannet ut om man ikke er med og benytter seg av rettighetene, men man kan også selge de eventuelle tegningsrettighetene, sier han.
 
Må bestemme seg:

Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund må bestemme seg for om hun skal forsvare investeringen sin i Viaplay eller kaste kortene. Etter avtalen om salget av Advinta-aksjene har Schibsted-sjefen i hvert fall penger nok. Foto: NTB.

Tviler på at Schibsted kaster kortene

Ifølge Viaplays pressemelding som gikk ut onsdag, fortsetter pengejakten med både aksjonærer, banker og andre obligasjonseiere. Selskapet startet også onsdag kveld ryddesalget der Viaplay nå trekker seg ut av det britiske markedet. Eier Schibsted er lite snakkesalige på spørsmål om hva som nå skjer.

- Hva tenker Schibsted om at Viaplay utsatte nok en gang?

  Vi kommenterer ikke pågående prosesser, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Vormeland Salte i Schibsted til Kampanje. 

Medieanalytiker Heiberg, som følger Schibsted tett, sier han går utfra at Schibsted vil forsvare sin post på rundt ti prosent i selskapet. 

- Det er nok forventet at Schibsted er med på emisjonen hvis den blir annonsert på pro-rata etter deres andel, men det blir spennende å se, sier han.

Det norske mediekonsernet har tidligere avvist at de vil ta kontroll over Viaplay, men det utelukker imidlertid ikke at Schibsted øker eksponeringen i selskapet. Etter at Schibsted kjøpte seg inn for rundt 400 millioner kroner har selskapet fortsatt å falle på Stockholmsbørsen.   

- Et siste scenario er at de kjøper seg opp, men det er nok mindre sannsynlig, sier Heiberg. 

Medieanalytikeren påpeker samtidig at Schibsted under sin presentasjon for tredje kvartal tidligere denne måneden fortalte at Viaplay hadde blitt mer utfordrende enn de så for seg.

- Det er egentlig det de har sagt, i tillegg til at de ikke har intensjon om å investere milliarder i Viaplay, forklarer han.

Les også: Schibsted om nye Viaplay-investeringer: - Snakker ikke milliarder på milliarder

- Må de ha en veldig god forklaring

Heiberg mener det også er verdt å merke seg at Schibsted nå sier de skal være mer disiplinert med kapitalen sin, og påpeker at «forvaltere vil følge nøye med på hva de gjør i lys av dette fremover».

- I et større perspektiv er det mange som vil følge nøye med på hva Schibsted gjør i lys av hvordan de har tenkt å forvalte kapitalen sin, særlig nå som det er et bud på Adevinta hvor man potensielt kan frigjøre milliarder. Kjøper de seg opp i Viaplay må de ha en veldig god forklaring og et sterkt rasjonale for det når man har sagt at man skal være disiplinerte, sier han. 

Nylig ble det klart at et konsortium av investeringsbanker har gitt et bud på rubrikkselskapet Adevinta til 115 kroner per aksje. Det kan frigjøre så mye som 25 milliarder kroner for det norske mediekonsernet, som eier 28,1 prosent av Adevinta.

Både Schibsted, konsernets ansatte og største eier i Schibsted, Tinius-stiftelsen, har uttrykt at de er positive til budet, og til Kampanje har Schibsted-sjefen Kristin Skogen Lund uttalt at kapitalen som eventuelt kan frigjøres hovedsaklig vil tilfalle mediekonsernets hovedaksjonærer.

Les også: Schibsted-sjefen om gigantsalget: - Det er veldig, veldig mye penger

 

Kan straffes av Nasdaq

I stor kontrast til aksjonær Schibsted som nå har tid på seg til å finne en løsning omkring et mulig Adevinta-salg, er tidsklemma mer stri og fremtidsutsiktene desto mørkere for Viaplay. Selskapet har vært tydelige på at de er i dialog med både aksjonærer og lånegivere om en mulig rekapitalisering av selskapet, som det siste året har måttet se sin børsverdi stupe med over 90 prosent. Nå har Viaplay en markedsverdi på rundt 1,8 milliarder kroner. 

Om ikke den utsatte kvartalspresentasjonen kommer torsdag 30. november, står selskapet også i fare for å bryte børsreglementet. 

Kampanje har vært i kontakt med den svenske børsen Nasdaq i Stockholm omkring hvilke konsekvenser Viaplay kan forvente seg om de ikke offentliggjør sine resultater for tredje kvartal i morgen.

- Når det gjelder en eventuell ytterligere utsettelse av kvartalsrapporten kan jeg ikke kommentere eller spekulere i denne konkrete saken, men generelt kan et brudd på regelverket, dersom det vurderes som alvorlig, gi bot, mens mindre alvorlige brudd kan gi selskapet kritikk i stedet for bot, skriver pressesjef ved Nasdaq-børsen, Erik Gruvfors, i en e-post til Kampanje.

- Hvor alvorlig er det om et selskap ikke leverer kvartalspresentasjon innen angitt tidsramme?

- Svaret er at regelbrudd alltid er alvorlige, men det må foretas en vurdering av omstendighetene i hvert enkelt tilfelle for å se om overtredelsen er alvorlig nok til å begrunne henvisning til disiplinærnemnda, som avgjør eventuell bot, sier Gruvfors.

Her kan du se noen av de viktigste aktørene i spillet om Viaplay: Kan avgjøre Viaplays skjebne

Schibsted: Det norske mediekonsernet kjøpte seg overraskende inn i Viaplay denne høsten og betalte rundt 400 millioner kroner for drøye ti prosent av selskapet. Schibsteds konsernsjef Kristin Skogen Lund har flere ganger understreket at investeringen er en finansiell plassering uten å utdype hva mediekonsernet tenker strategisk med investeringen, men Kampanje har tidligere spekulert i flere interessante samarbeidsformer mellom et Viaplay og et Schibsted.

Les også: - Ønskereprise for Schibsted i TV-markedet

Canal+: Den franske betal-TV-giganten har tidligere vært inne på det nordiske markedet og selskapet brukte ikke lang tid på å kjøpe seg opp i Viaplay da aksjekursen styrtet i sommer. Nå er selskapet i gang med å utvide sin internasjonale tilstedeværelse og selskapet har et mål om å vokse kraftig i antall abonnenter i tiden som kommer. Kilder Kampanje har vært i kontakt med mener Canal+ er særlig interessert i Viaplays operasjoner i Nederland og Polen, men heller ikke et comeback i Norden utelukkes.

Les også: Canal+ om Viaplay-kjøpet: - Viser våre internasjonale ambisjoner

PPF:  Det tsjekkiske porteføljeselskapet PPF er også inne som en ny Viaplay-eier. Selskapet er inne i mange ulike sektorer, også medier. Der heter holdingselskapet Central European Media Enterprise (CME) som driver medievirksomhet i seks land i Sentral- og Øst-Europa, som for eksempel Tsjekkia, Kroatia og Bulgaria. CME ledes av Didier Stoessel som kjenner Viaplay godt fra tiden da han på 2010-tallet jobbet i Viaplay, eller Modern Times Group som selskapet den gang het.  

Obligasjonseierne: Viaplay har hentet inn nærmere to milliarder svenske kroner gjennom å utstede tre obligasjoner. Hvem som sitter med disse fordringene i dag er ikke kjent for Kampanje, men det er ingen tvil om at disse lånegiverne vil ha pengene tilbake med renter. Samtalene med disse obligasjonseierne kan vise seg å bli make or break for Viaplay ettersom disse har anledning til å kreve inn pengene dersom en ny aktør kjøper mer enn 30 prosent av aksjene i Viaplay, skriver svenske Dagens Industri

Viaplay-dramaet: - Schibsted må ha en veldig god forklaring