Vurderte å slå byrået konkurs: - Uten «passion» hadde vi dratt inn årene for lenge siden

2022 ble et tøft år for Oslo Reklamebyrå, men tidligere markedsdirektør i Tine har gitt ny giv og nye kunder.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Oslo Reklamebyrå, som i 2022 tok en delt tredjeplass i Kampanjes småbyråprofil-kåring, hadde mer enn nok å stri med da de kunne innta topp-fem-listen over «småbyråene» med best kjennskap i Norge. Regnskapstallene til det lille reklamebyrået viser at omsetningen falt dramatisk fra 2021 til 2022, til tross for at byrået demmet opp for million-underskuddet i 2021 og gikk nær break even i 2022. Det sto så ille til at byrået vurderte å slå seg selv konkurs midtveis i løpet av fjoråret. 

- Var det dramatisk?

- Absolutt. Vi vurderte en restart midtveis i 2022, men droppet det da vi ikke ønsket å påføre kreditorer og ansatte økonomisk tap, forteller styreleder og byråleder, Michael Risnes, til Kampanje. 

I 2022 endte byrået opp med en omsetning på 3,6 millioner kroner og en byråinntekt på 2,5 millioner kroner. Der de i 2021 gikk med nær to millioner kroner i underskudd, endte reklamebyrået opp med et driftsunderskudd på rett over 100.000 kroner i 2022. Samtidig kommer det også frem at egenkapitalen ble tapt i løpet av fjoråret.

- Grunnen til at vi har orket å fortsette er at vi brenner for reklamefaget. Uten «passion» hadde vi dratt inn årene for lenge siden, sier Risnes.

- Hva gjorde 2022 så vanskelig?

- Ettervirkninger fra pandemien kombinert med at vår største kunde Kindred Group trakk seg ut av Norge.

Kindred Group eier for øvrig Trannel, som igjen står bak utenlandske spillselskaper som Unibet. De har tidligere stått for mye av omsetningen til det mindre Oslo-baserte byrået. I dag jobber reklamebyrået med kunder som Fresh Fitness, InVivo Bionics, Sentralregisteret og RSA Bil.

- Pandemien satte i gang en nedadgående spiral

I dag består byrået av to faste ansatte og tre deltidsansatte. I tillegg hyrer de inn prosjektansatte ved behov. Det er et stykke unna 2020 da selskapet besto av syv heltidsansatte. 

Da pandemien traff skal nesten ti millioner i ordrereserver ha blitt innstilt umiddelbart. De kom kun delvis tilbake i mindre drypp, opplyser Risnes. Siden den tid har det vært en tøff kamp for byrået, som sist gikk overskudd i 2019.

- Pandemien satte i gang en nedadgående spiral som det var vanskelig å komme ut av, med økonomiske forpliktelser tilpasset et høyere inntektsnivå. Dessverre har vi gått fra syv heltidsansatte til to heltidsansatte og i stedet flere deltidsansatte og langt flere prosjektansatte enn tidligere, sier Risnes.

De har også blitt én færre fulltidsansatt siden regnskapet i fjor ble gjort opp. Da utbetalte byrået 853.000 kroner i lønn totalt. Det er mer enn en halvering sett opp mot 2021. I tillegg har eierne Risnes og Simen Mjåset vært forsiktige med å ta ut lønn selv. Ifølge årsregnskapet tok daglig leder Mjåset eksempelvis ut en beskjeden lønn på 188.000 kroner i 2022. 

- I 2022 var vi tre fulltidsansatte, hvorav én av disse ble permittert og fikk ny jobb høsten 2022. Ingen ansatte, bortsett fra eierne fikk lønnskutt. Eierne har tatt ut minimalt med lønn for å redde selskapet, kommenterer Risnes

Her kan du se alle regnskapstallene for Oslo Reklamebyrå for 2022. Alle tall i MNOK.Taper markant mindre penger, men både omsetning og byråinntekt faller

Oslo Reklamebyrå 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 3,6 6,2 - 42 %
Byråinntekt 2,5 2,8 - 11 %
Driftsresultat - 0,1 - 1,8  
Resultat før skatt - 0,2 - 1,8  

- Samarbeidet med Rick Lawrence har vært en suksess

I årsrapporten heter det at det er gjort flere grep for å begrense kostnader, «samtidig som man i 2023 opplever at oppdragsmengden stadig er økende».

«Ledelsen er i god dialog med selskapets kreditorer og i henhold til utarbeidet likviditetsbudjsett, forventer man etter hvert å komme ajour med betaling av selskapets forpliktelser», skriver styret i beretningen.

- Vi vet at markedet har blitt markant verre for veldig mange i bransjen inneværende år, klarer dere å betjene regninger og gjeld slik tingenes tilstand er i dag?

- Vi har kontroll på regninger og gjeld og er utenfor konkursfare, svarer Risnes som samtidig avviser at de har tydd til - eller vurderer permitteringer - i 2023. 

Han tillegger samtidig mye av æren for den økte oppdragsmengden i 2023, til tidligere markedsdirektør i Tine, Rick Lawrence, som kom inn som strategisk rådgiver i en deltidsposisjon i selskapet i april i år.

- Samarbeidet med Rick Lawrence har vært en suksess, og har gitt oss flere nye kunder. Det kom for eksempel 75 personer på frokostseminaret vårt «Slik gjør du reklamen din mer effektiv» og det har generert flere nye kundeforhold, sier Risnes. 

Han opplyser samtidig at de har en ny rådgiver på vei inn som vil komme med flere nye kunder.

Les også: Reklamebyrå kaprer tidligere markedstopp i Tine: - Vi skal bygge en utfordrerposisjon

Vurderte å slå byrået konkurs: - Uten «passion» hadde vi dratt inn årene for lenge siden