Ny teknologi- og designvinner: - Utrolig morsomt

BYRÅPROFIL 2022: Try Dig er kåret til «Årets teknologi- og designbyrå» i Byråprofil. Fjorårets vinner forsvinner helt ut av pallen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Try-huset har for vane å gjøre det skarpt i Kampanje og Kantars undersøkelse Byråprofil, men kategorien «Teknologi- og design» har vært dominert av helt andre miljøer, frem til nå.

Tidligere har Try-konsernet vært representert av design- og teknologibyrået Try Apt i denne kategorien. Det holdt til en fjerdeplass i fjor. Nå har det relativt nye byrået Try Dig tatt plassen til søsterbyrået i undersøkelsen og det resulterer i en brakdebut på førsteplass.

- Dette var ekstremt gøy. Vi har bare vært her i tre år. Jeg blir litt rørt, men jeg må si at vi har lagt inn mye arbeid. Derfor er det utrolig morsomt å stå her nå, sier byråleder Emilie Nøss Wangen fra scenen.

- Nå blir det feiring med resten av Try-gjengen. Try Reklame har god erfaring med det, ler hun.

Helt siden undersøkelsen begynte å inkludere teknologi- og designbyråer for ni år siden, har Netlife stukket av med syv seiere. Eggs satte en stopper for Netlifes seiersrekke i fjor, men i år inntar Netlife andreplassen og Sopra Steria-byrået Eggs faller helt ut av pallen.

Hele tre byråer deler fjerdeplassen i årets Byråprofil. Eggs, Bakken og Bæck og Knowit Experience står alle med like mange poeng.

Les mer om årets resultater: Try vinner Byråprofil for 21. gang – bak dem skjer det store endringer

Her kan du se de fem beste i kategorien «Årets teknologi- og designbyrå» på Byråprofil 2023Brakdebut for Try Dig - Eggs faller flere plasser

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Try Dig NY
2.  Netlife (3)
3. Halogen NY
4. Eggs (1)
4. Bakken og Bæck (5)
4. Knowit Experience (-)

Satser på e-handel

Try-konsernet gikk sammen med Pearl Group i pandemiåret 2020 for å satse på IT-løsninger og kreativ markedsføring for e-handel. Snaue to år senere ble alliansen oppløst og Try overtok alle aksjene. Selskapet ble samtidig døpt om til Try Dig.

Try Dig teller i dag over 80 ansatte innen design, utvikling og rådgivning med kontorer i Oslo, Gøteborg og Riga.

Selskapet hadde en omsetning på 81 millioner kroner i fjor, men tjener fremdeles ikke penger. Underskuddet var på 4,6 millioner kroner.

- Vi bygger en bro mellom IT og markedsføring, sier CTO i Try Dig, Martin Jensen til Kampanje.

- Try Dig sin oppgave er å knytte teknologi nærmere Try-navnet og det har vi klart i dag. Jeg er ufattelig glad for denne prisen, sier Kaare Øystein Trædal.

Jensen tror Try-navnet både er en «blessing» og en «curse» i slike konkurranser.

- Det gir oss et løft når det snakkes om reklame, markedsføring eller kommunikasjon, men i IT-miljøet er vi bare et annet IT-selskap.

Les mer: Sjefsbytte i Try Dig - Trædal får ny rolle

Byråprofil 2023: Fakta om undersøkelsen

Byråprofil har vært gjennomført blant norske annonsører siden 1970-årene. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene. I år er Byråprofil gjennomført av Kantar i samarbeid med Kampanje for 34. gang. Undersøkelsen inkluderer fem byråtyper; Reklame, PR, mediebyråer, content-/performance og teknologi/digital tjenestedesign.

Respondentene vurderer alle byråer under ett, og alle respondenter har således kunnet vurdere alle typer av byråer. Kun de som er involvert i kjøp av ulike typer byråtjenester, eller har god kjennskap til markedet, får vurdere byråer innenfor en gitt «byråklasse» som for eksempel reklamebyråer, mediebyråer etc.

Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere. Kravet er som tidligere at man må kjenne godt/noe til et byrå for å kunne evaluere det. Det holder altså ikke å kun kjenne navnet på et byrå.

Totalt 64 byråer er med i målingen, og 60 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert.

Bak rangeringen i Byråprofil 2023 ligger 6.415 byråvurderinger og over 32.075 svarresponser.

Rangeringen gjøres med bakgrunn i en beregnet indeks bestående av byråenes omdømme og kjennskap i markedet hvor omdømme betyr desidert mest. Byråets omdømme følger Kantar sin globale og veldokumenterte tilnærming (TRI*M) for denne type målinger og måles ved fem omdømmerelaterte spørsmål. I tillegg vektes resultatene som ligger bak totalrangeringen i forhold til andelen kunder/ikke-kunder som har svart for hvert byrå.

For alle byråklasser  må man ha hatt en byråinntekt på 30 millioner kroner eller mer siste kalenderår for å bli målt. Alle byråer må ha lagt bak seg et helt driftsår (12 mnd.). Byrået må ha synlige/ tydelige rikskunder i kundeporteføljen.

I utvalget er det i år 616 besvarelser.

Ny teknologi- og designvinner: - Utrolig morsomt